Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Wie wordt geboren? Wie sterft?

dinsdag, 25 januari 2022

Door Peter van Leeuwen

In deze korte video uit 2014 gaat Thich Naht Hanh in op het verlangen van een jongeman om kort en intens te mogen leven en zijn angst om voor eeuwig voort moeten leven. Het is duidelijk dat de vraag vanuit een diepe intentie wordt gesteld, ondanks dat deze met humor wordt gebracht. Thich Nhat Hanh beantwoord de vraag direct en serieus.

Lees meer

Geen geboorte, geen dood

maandag, 24 januari 2022

Geen geboorte, geen dood

Door Jan Veenendaal

Een half doorwaakte nacht, een bijna doorlopende stroom van tranen over mijn wangen. Mijn lieve leraar en inspirator Thich Nhat Hanh, Thay, heeft zijn lichaam verlaten.

Lees meer

Waar gaan we heen als we doodgaan?

maandag, 24 januari 2022

Waar gaan we heen als we doodgaan?

Door Peter van Leeuwen

In deze korte lezing uit 2002 gaat Thich Nhat Hanh in op de vraag wat er met ons gebeurt als we doodgaan. Hij doet dit met behulp van het voorbeeld van een kaarsvlam. Hij laat ons zien dat we in elk moment van ons leven aankomen en gaan. 

Lees meer

De Natuurspiegel

donderdag, 20 januari 2022

De Natuurspiegel

Door Koen Demeyer

Begin februari zijn we in het putje van de winter aangeland en de natuur is in een diepe slaap. Het is ook een uitgelezen moment om de natuur intiem te ontmoeten. Vandaag is de hemel eentonig grijs. Er waait een gure noordenwind en de dieren houden zich schuil.  Behalve het ruisen van de wind door de takken, is het overal muisstil.

Lees meer

Nieuwjaarsgebed voor Vrede op Aarde

maandag, 17 januari 2022

Nieuwjaarsgebed voor Vrede op Aarde

Door Karin Coolsaet

Van 27 december tot 2 januari kwam de viervoudige gemeenschap in het EIAB bijeen in een gezinsretraite om dankbaar terug te kijken op de vruchten en de lessen van een zeer speciaal jaar en om hun aspiraties voor het nieuwe jaar uit te drukken. Thầy Phap An schreef voor deze gelegenheid een nieuwe aandachtsoefening voor Vrede op Aarde als onderdeel van het nieuwjaarsgebed.

Lees meer

Open zijn voor elkaars ideeën

zaterdag, 08 januari 2022

Open zijn voor elkaars ideeën

Door Marjolijn van Leeuwen

Dat we streven naar harmonie in de sangha betekent niet dat we het altijd met elkaar eens zijn. We zijn allemaal mensen met een bepaalde mening en verlangen. Hoe kunnen we in harmonie leven als we verschillende ideeën en doelen hebben? Bijvoorbeeld over een thema als klimaatactivisme? Toen ik broeder Phap Xa laatst vroeg hoe hij dit ziet zei hij het volgende:

Lees meer

We hoeven niet de beste te zijn

donderdag, 06 januari 2022

We hoeven niet de beste te zijn

Door Marjolijn van Leeuwen

In onze hedendaagse cultuur ligt veel nadruk op het ik-gevoel, met de daarbij behorende concurrentie en competitie. In de traditie van Plum Village ontwikkelen we andere vaardigheden. Broeder Phap Xa, die woont in het EIAB in Duitsland, vertelde er onlangs over hoe dat in het klooster gestimuleerd wordt. 

Lees meer

Zenverhaal: zitten en lopen

dinsdag, 14 december 2021

Zenverhaal: zitten en lopen

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer

NIEUW: Muziekvideo's van Plum Village

vrijdag, 19 november 2021

NIEUW: Muziekvideo's van Plum Village
Natuurgeluiden zijn al een populaire categorie geworden op de Plum Village App. Uilen, roodborstjes, de regen, de beek en de wind: je kunt er onderweg naar luisteren of wanneer je aan je bureau werkt. Maar wat als je je nog meer zou kunnen onderdompelen in een serene omgeving, niet alleen via audio maar ook visueel? Lees meer