Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Muziek voor moeilijke tijden door br. Phap Linh

maandag, 16 november 2020

Muziek voor moeilijke tijden door br. Phap Linh

Broeder Phap Linh keerde dit voorjaar terug naar Plum Village en moest 14 dagen in quarantaine vanwege corona. Als musicus gaf dat hem bijzondere inspiratie met o.a. dit muziekstuk als gevolg. Het is een aanroeping van de Bodhisattva Avalokiteshvara die zorgt voor alle zieken.

 

Lees meer

Online Herfstretraite: met nieuwe ogen kijken

woensdag, 04 november 2020

Online Herfstretraite: met nieuwe ogen kijken

Door Clemon

Je vertrouwde omgeving met nieuwe ogen bekijken, met ogen van dankbaarheid.
Tot die oefening nodigde zuster Sang Nhiem ons donderdagavond uit bij het begin van de online retraite.

Door Sveja

Het was niet in de Beukenhof, het was online, met mijn Ipad op onze zolder: maar wat was het een fijne retraite!
We hebben zelfs met de Dharma-familie in aandacht samen geluncht... op Zoom. 🙂

Lees meer

Nieuw kinderboek over mindfulness ‘De hemel dat ben jij’

vrijdag, 09 oktober 2020

Nieuw kinderboek over mindfulness ‘De hemel dat ben jij’

Als je geraakt bent door mindfulness en je merkt welke voordelen het in je leven kan brengen, dan denk je wellicht ‘was ik daar maar vroeger mee begonnen!’. De kunst om met vriendelijke aandacht in het moment aanwezig te zijn is een essentiële levenskunst, zeker in deze hectische tijden. Het vermogen om contact te maken met jezelf, te vertragen om een betere keuze te kunnen maken en je niet door automatische reacties te laten beheersen, wat zou het fijn zijn om dit als kind al te leren. Wat fijn om al vroeg in je leven met je emoties te leren omgaan en te leren veerkrachtig in het leven te staan. Wat fijn om al vroeg in je leven te beseffen dat je verbonden bent met de wereld en hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen.

Lees meer

Diep kijken in de afwasbak: 10 tips

vrijdag, 21 augustus 2020

Diep kijken in de afwasbak: 10 tips

Door Karin Coolsaet

In de blogs vond je al een bijdrage van Didie Schackman over mindful koken en eentje over mindful eten van Elly de Léon. Maar na het feest komt de afwas. Niet je favoriete bezigheid? Kijk dan maar eens wat dieper in de afwasbak.  Tussen de groezelige restjes liggen frisse inzichten op je te wachten.

Tijdens de Nederlandse retraite in het EIAB was om coronaredenen één familie aangesteld voor de afwas. Op die manier hoefde niet iedereen in hetzelfde water te pletsen. Ik behoorde tot de gelukkigen die de gelegenheid kregen om uitgebreid te oefenen.

Lees meer

Geheimen uit een boeddhistische keuken

maandag, 10 augustus 2020

Geheimen uit een boeddhistische keuken

Door Elly de Léon

Binnen onze boeddhistische traditie neemt goede voeding een belangrijke plaats in. Thich Nhat Hanh leert ons dat goede voeding  zowel is wat we via de mond tot ons nemen, als ook wat via onze andere zintuigen binnen krijgen, zoals dharma lezingen, muziek, gedichten, de natuur.

Lees meer

Racisme bestaat ook binnen de sangha

maandag, 06 juli 2020

Racisme bestaat ook binnen de sangha

Door: Judith Sudhölter 

Hoe gaan boeddhisten om met racisme? Een rondvraag langs Nederlandstalige sangha’s laat zien dat expliciete discriminatie of racisme nauwelijks voorkomen. Maar op een subtiel niveau is er wel sprake van institutioneel racisme.Bovendien zijn niet-witte mensen binnen het boeddhistische wereldje duidelijk in de minderheid. Hoe komt dat? Waarom voelen niet-witte mensen zich minder thuis? En hoe zouden we onze meditatiegroepen inclusiever kunnen maken?

Lees meer