Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

15 oktober 2022

Het Wood Wide Web

Door Koen Demeyer

In dit seizoen zie je overal paddenstoelen opduiken. Ze verrassen ons met hun geuren en kleuren en hun bizarre vormen. Het zijn prachtige wezens die de verbeelding en verwondering in ons aanwakkeren.

Dat ze onze kinderlijke fantasie prikkelen blijkt al uit hun sprookjesachtige namen zoals: Franjehoed, Zwavelkop, Vogelnestje, Fluweelpootje, Elfenschermpje, Satansboleet, Koningsmantel, Pronkridder, Hanekam, Braakrussula, Eikhaas, Elfenbankje, Gesluierde dame, Reuzenbovist, Judasoor en Aardster…
Wanneer ik tijdens een wandeling een paddenstoel toon , krijg ik dikwijls meteen de vraag of ze eetbaar of giftig zijn. Het lijkt alsof paddenstoelen voor niets anders kunnen dienen. We realiseren ons niet dat ze instaan in voor alles wat op het land leeft. Zonder hen zou het leven op aarde binnen de kortste tijd wegkwijnen.

Paddenstoelen als architecten van de aardbodem

Wat wij als een aparte paddenstoel zien is slechts een vrucht van één groot ondergronds netwerk van schimmeldraden . Dit ‘WoodWide Web’ verbindt alle planten en bomen met elkaar. Via dit netwerk worden mineralen en andere voedingstoffen tussen schimmels en planten uitgewisseld. Ook sturen planten via deze weg elkaar signalen wanneer ze bijvoorbeeld aangetast worden door ziekte of vraat. Zo beschikken planten, dank zij de schimmels, al miljoenen jaren over een internet verbinding,
Al meer dan 400 miljoen jaar geleden hebben planten en schimmels samen het land veroverd. Dank zij de wisselwerking met schimmels hebben planten wortels kunnen ontwikkelen, anders hadden nooit planten, struiken of bomen kunnen ontstaan. Door het verschijnen van houtachtige planten, ontstonden ook schimmels die dood hout en herfstbladeren konden afbreken en omzetten in voedingstoffen. Hieraan voegen ze nog mineralen toe die ze zelf aan de bodem onttrekken. In ruil hiervoor bedanken planten en bomen ze met suikers die ze via hun bladeren met behulp van zonlicht gemaakt hebben. Door deze intense uitwisseling van voedingstoffen en signalen zijn zwammen, en planten zó intens met elkaar verbonden, dat je ze als één levend wezen kunt beschouwen.

Roodwit 1230

Een uitnodiging tot dankbaarheid en nederigheid

Door de wonderlijke rol, die zwammen in de natuur spelen, zijn ze voor mij een perfecte belichaming van Interbeing. Dit besef maakt mij heel nederig en dankbaar. Daarom pluk ik nooit een paddenstoel. Wanneer ik ze tegenkom ga ik voor hen knielen, en leg ik mijn hoofd nederig op de aarde om deze prachtige wezens in hun leefwereld bewonderen. Zo kan ik ze van uit hun eigen perspectief bekijken en hun typische geuren opsnuiven. Ik zie dan geen verschil meer tussen het vruchtlichaam van deze zwam en mijn lichaam. Ik adem drie maal en laat me doordringen met hun rijke aardse geuren. Ik besef dan dat mijn lichaam al even mooi en vergankelijk is als deze paddenstoel en ik besef dan dat mijn ware leven zich afspeelt in de schimmeldraden van Interbeing. Paddenstoelen tonen mij ook hoe ik een de voedende en verbindende rol in mijn leefwereld kan spelen. Mijn woorden en daden worden minerale voedingselementen, die mijn omgeving doen groeien en bloeien, krachtig, alomtegenwoordig, en tegelijk ook kwetsbaar. Een ontmoeting met een paddenstoel is ook een uitnodiging om de Aarde aan te raken.

Referentie: Merlin Sheldrake: ‘Verweven Leven, het verborgen leven van schimmels : ISBN 978 90 450 3614 4