Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

23 februari 2022

Nieuwe bloggers op de website

Voor het nieuwe jaar heeft het webteam van Leven in Aandacht een aantal inspirerende beoefenaars en enthousiaste schrijvers gevraagd of zij regelmatig een blog of column willen maken voor de website. Wij zijn blij om te melden dat zij hier allen positief op hebben geantwoord en dat zij dit graag willen doen. Hieronder stellen bij de nieuwe bloggers van Leven in Aandacht aan jullie voor. 

 LeniKoenJan

 

Leni Cellini
Leni is geboren in Hasselt en heeft lang in Leuven gewoond. Eind 2021 is zij verhuisd naar de Heerlijckyt in Geetbets, een oud kasteel in de natuur. Hier wil zij samen met haar vriend een Conscious Community helpen oprichten.

“ Ik verlang al heel lang naar een leefgemeenschap. Enerzijds omdat ik droom van ‘The Simple Life’: een rustig leven, eenvoudig, dichtbij de natuur, met voldoende tijd om gewoon te Zijn. In plaats van mee te hollen in de ratrace, wil ik op een trager tempo leven, meer in lijn met de seizoenen en mijn innerlijk ritme. Anderzijds droom ik al jaren van een leefgemeenschap die als voorbeeld kan dienen voor anderen. Een plek waar mensen bewust samenleven, elkaar ondersteunen en ook anderen hierin kunnen inspireren. Om zo bij te dragen aan meer vrede en harmonie in onze samenleving. Ik voel me heel dankbaar om nu verder aan die droom te kunnen bouwen”.

Geetbeet

Zij leerde mindfulness kennen toen zij nog studente was, ondertussen al 15 jaar geleden. Het begon voor haar met een 8-weken-training. Nadien is zij vaak op retraite geweest om haar beoefening verder te verdiepen. Zij is door verschillende boeddhistische leraren beïnvloed, zoals Tara Brach en Frank de Waele. Bij Thich Nhat Hanh en in Plum Village vond zij haar spirituele thuis.

Zij werd in 2007 lid van de sangha in Leuven en heeft 10 jaar lang de Wake Up sangha begeleid. Haar dharmanaam is Liefdevolle Gelijkmoedigheid van het Hart, die zij ontving op haar eerste retraite bij Thay in 2009.

Zij werd gevraagd door Stichting Leven in Aandacht om te delen over haar ervaringen in de Heerlijckyt en hier heeft zij volmondig ‘ja’ op gezegd 😊. Zij wilt graag delen over het proces van een community oprichten en over haar ervaringen met mindful leven, communiceren en consumeren. Zij hoopt dat lezers geïnspireerd mogen worden door haar ervaringen. Dat ze zich kunnen herkennen in wat zij schrijft en ze zich gesteund mogen voelen in de beoefening van mindfulness. 

Lees hier de eerste blogpost van Leni: "Hoe moeilijk is het om mindful te werken!"

Jan Veenendaal 
Jan is bij velen van ons bekend vanwege de sangha's die hij (mede) geïnitieerd heeft in Baarn, Amsterdam Oost/Diemen, 's Hertogenbosch en de online Leven in Aandacht sangha. Ook is hij bekend van de vele zeilretraites die hij op het IJsselmeer heeft gegeven en van zijn retraites in Spanje Hij schrijft wekelijkse columns in het Boeddhistisch Dagblad waarin hij aan de hand van o.a. de Hartsoetra en het boek ‘Geen dood, geen vrees’ van Thich Nhat Hanh schrijft over zijn ongeneeslijke ziekte en de bijzondere, spirituele reis die hij hierdoor maakt. Een reis die hij ervaart als sterven voor je doodgaat.

Als vrijwilliger heeft Jan bijna dagelijks contact met (ex-)gedetineerden en mensen in tbs-klinieken. Ook hierover schrijft hij regelmatig een column is het Boeddhistisch Dagblad. Deze columns zijn voor zijn eigen veiligheid onder pseudoniem geschreven. Op 24 april a.s. geeft hij o.a. hierover voor het LIA verdiepingsprogramma een lezing en stelt ons de vraag: Hoe vrij ben jij? Hoe vrij ben je écht?

freedom

In de blogs die hij voor LiA gaat schrijven wil hij veel aandacht besteden aan het inspirerende sociaal geëngageerd Boeddhisme van Thay en zuster Chan Khong waarvan hij vindt dat er niet veel meer van over is bij onze sangha's.

Jan is lid van de ‘Orde van Interzijn’. Zijn dharmanaam is: ‘True ripening gratitude’. Hij was o.a. lid van het Comité Vietnamese Weeskinderen en was actief deelnemer aan de grote landelijke anti-oorlog demonstraties in die tijd. In de pauzes van zijn middelbare school liep hij met een groot wit kruis op zijn schouders te demonstreren bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam-Zuid. Activisme zit hem in het bloed. Zo draaide hij zijn hand er niet voor om het Stadsdeelkantoor in Amsterdam-Zuidoost te bezetten met de eis dat staatssecretaris voor onderwijs Jacques Wallage de volgende dag aangekondigde bezuinigingen zou komen uitleggen en terugdraaien. Twee dagen later stond de staatssecretaris op de stoep. 

Zijn credo is: 'We kunnen zo veel meer, stap uit je comfortzone. Houd jezelf niet klein.'

Jan is een geboren Amsterdammer, heeft een zoon en woont samen met zijn vriendin Willy in Den Bosch. Hij werkte jarenlang in bestuurlijke functies in het bedrijfsleven, in verschillende organisaties en de politiek. Voor hij in 2011 zijn toevlucht tot het boeddhisme nam was zijn jarenlange inspiratiebron zijn goeroe in de eeuwenoude hindoeïstische Sacha-lineage. Het Stoïcisme (ook wel het boeddhisme van het westen genoemd) ervaart hij als een bron van inspiratie. De premeditation malorum doet hem in deze fase van zijn leven goed.

De blog van Jan naar aanleiding van het overlijden van Thay: "Geen geboorte, Geen dood",  kun je hier lezen

Koen Demeyer
Koen is in West-Vlaanderen geboren en getogen, maar woont ondertussen al meer dan 40 jaar in het groene hart van (Belgisch) Limburg. Van kinds af aan voelt hij zich diep verbonden en is hij gepassioneerd door de natuur. Als zijn eerste dharmaleraar heeft de natuur hem geleerd om in stilte aandachtig te observeren en zo in verbinding te gaan met alle levende wezens. Na een drukke baan in de high-tech industrie, besteedt hij als jong gepensioneerde meer tijd aan het uitdrukken aan zijn grote liefde voor Moeder Aarde en al haar bewoners. Dit houdt allerlei activiteiten in zoals gidsen, inventariseren, werken in en voor de natuur, een geïllustreerd natuurdagboek bijhouden en gedichten schrijven.  

Als kind bracht hij dikwijls zijn vakanties door in een vogelringstation. Daar werd hij ondergedompeld in de mysteries van de natuur. In de observatiepost zat hij urenlang roerloos te wachten op vogels. Daarmee legde hij de basis voor zijn latere meditatieve beoefeningen.  

Koenbos

Vanaf 2009 is Koen betrokken bij diverse boeddhistische stromingen en was hij overweldigd door de grote diversiteit van de leringen binnen het Boeddhisme. Na verloop van tijd bleek zijn eerste keuze voor de Plum Village traditie het meest bij hem te passen. Wat voor hem de doorslag gaf, was de directheid, de eenvoud, de tegenwoordigheid van geest en de uitdrukkelijke band met de natuur van de leringen van Thich Nhat Hahn. 

Koen is lid van een sangha en begeleidt ‘Wonderwandelingen’. Dit zijn wandelingen met een combinatie van natuurbeleving, wandelmeditatie en poëtische expressie. Zijn blog ziet hij als een geschenk voor de gemeenschap.  Hier wil hij zijn ervaringen graag delen met wie het wil lezen. Hij wil de natuur aanbevelen als een toegankelijke tempel, sangha en zelfs dharma-leraar.  Dit doet hij door middel van praktische aanbevelingen over hoe we beter kunt observeren en over hoe we op een speelse wijze uitdrukking kunnen geven aan onze verbinding met de natuur. Op die manier laat de natuur het ingeslapen kind in ons ontwaken.

Hij hoopt de lezers aanwijzingen te geven over hoe ze, door middel van een intieme dialoog met de natuur, meer aanwezig kunnen zijn en meer levensvreugde kunnen ervaren. Hij wil laten zien dat door de fenomenen in de natuur aandachtig te observeren we ook veel over onze menselijke natuur kunnen leren. Net zoals de mens is de natuur mooi, harmonieus, maar laat in onze ogen soms ook een wreed, veranderlijk en vergankelijk beeld zien. Door deze beelden onbevangen te observeren draagt natuurbeleving bij tot de ontwikkeling van ons mededogen, dankbaarheid en waardering voor álle levensvormen. Dit zijn principes die ook in het Boeddhisme aan bod komen.

De blog van Koen : "De Natuurspiegel",  kun je hier lezen

Daarnaast prijzen we ons gelukkig dat  Marjolijn van Leeuwen regelmatig blogs voor ons blijft verzorgen. Haar laatste blog over openheid kan je hier lezen.