Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Zenverhaal: Op de thee bij zenmeester Nan-in

vrijdag, 25 juni 2021

Zenverhaal: Op de thee bij zenmeester Nan-in

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht in het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekent om zijn poëzie, koans en verhalen. Zen is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer

Zenverhaal: Waar ga je heen?

vrijdag, 28 mei 2021

Zenverhaal: Waar ga je heen?

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht in het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekent om zijn poëzie, koans en verhalen. Zen is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand een verhaal uit deze rijke traditie dat is geïllustreerd door Annemieke.

Lees meer

Van gesloten naar open: de DNA reis

vrijdag, 28 mei 2021

Van gesloten naar open: de DNA reis

Door Marjolijn van Leeuwen

Onlangs kreeg ik een prachtig filmpje doorgestuurd, ‘The DNA Journey’, waarin 67 mensen vanuit de hele wereld een DNA test laten doen. Voor de test doen hebben de deelnemers sterke overtuigingen over wie ze zijn, tot welke landen en groepen ze behoren en van welke andere landen en groepen ze ver afstaan. Bij de uitslag van de test komen ze erachter dat hun DNA afkomstig is van bewoners van vele delen van de wereld. Ook vanuit de groepen en landen waar ze eerst liever niets mee te maken hadden.

Lees meer

Punt van vernieuwing

zaterdag, 22 mei 2021

Punt van vernieuwing

Door Marjolijn van Leeuwen

Ik maak deel uit van een groep die zich enthousiast inzet om een nieuw centrum te beginnen in Nederland, in de traditie van Thich Nhat Hanh. Regelmatig komen we met een tiental mensen bij elkaar om de voortgang te bespreken. We komen uit zo’n beetje alle gelederen van de brede sangha. Langzaam groeit ook een steuncirkel van betrokken sanghaleden.

Lees meer

Een impressie van de online lente retraite 'Verbinding'

dinsdag, 11 mei 2021

Een impressie van de online lente retraite 'Verbinding'

Door Jan Monster

Van donderdagavond 6 mei tot zondagmiddag 9 mei vierden we de lente met een online retraite met monniken en nonnen van Plum Village. Het thema was ‘Verbinding’. Vorig jaar schreef ik ook al een impressie van een online retraite, hetgeen toen iets nieuws was. Inmiddels weten we al bijna niet meer beter. Willen we gezond blijven, willen we de steun van de sangha blijven voelen dan moeten we op andere manieren leren verbinden. We kunnen er om treuren, maar ik was vooral dankbaar voor het enthousiasme van de Nederlandstalige broeders en zusters die ons een prachtig programma voorschotelden. Het was sprankelend, chaotisch, geïnspireerd, vrolijk en met veel diepgang.

Lees meer

Metta beoefenen in de praktijk

vrijdag, 30 april 2021

Metta beoefenen in de praktijk

Door Lian Beijers

In het begin van mijn beoefening voelde ik me erg aangetrokken tot de metta meditatie, ook wel liefdevolle vriendelijkheid genoemd. Echter, nadat ik een tijdje op het kussen had geoefend met mijn wensen voor het welzijn van anderen, vroeg ik me af wat ik kon doen om het lijden in de wereld te verminderen op een meer praktisch niveau. Ik leerde beter luisteren en diep kijken, zodat ik liefdevoller kon omgaan met de mensen in mijn directe omgeving. Toch bleef er iets knagen - was dit echt alles wat ik kon doen? Mijn bijdrage aan het leven van anderen was zeker niet betekenisloos, maar leek soms toch zo klein, tegenover al het lijden in de wereld.

Lees meer

Onze natuur schetsen in stille verwondering

dinsdag, 27 april 2021

Onze natuur schetsen in stille verwondering

Door Koen Demeyer

Tijdens de Corona pandemie hebben velen de natuur opnieuw ontdekt. De natuur zien we meestal als een ruimte voor ontspanning, ontmoeting en bezinning. Zo ondersteunt zij de vervulling van onze persoonlijke interesses en behoeften. Meestal gaan we hierbij zodanig in onze eigen denkwereld op dat we nog nauwelijks aandacht hebben voor wat rondom ons gebeurt. Wanneer we onze blik even naar de natuur richten, dan zien wij haar nog door een menselijke bril. Daarbij bepalen wij telkens wat zij voor óns moet betekenen. We gaan haar namen geven of we beoordelen haar schoonheid, haar nut of schadelijkheid. Wij zien haar als afgescheiden en ondergeschikt en zo laten we weinig ruimte voor een gelijkwaardige dialoog.

Lees meer

Leven vanuit waarden

zaterdag, 17 april 2021

Leven vanuit waarden

Door Marjolijn van Leeuwen

Peter zit aan tafel en warmt zijn handen aan een kop koffie. Poes Moonie probeert zijn aandacht te vangen, zo niet op te eisen. P. mijmert voor zich uit: “Het lijkt me leuk om eens een keer met broeder Phap Xa te praten over waarden. Over de waarden die onze traditie uitdraagt en wat we daarmee kunnen betekenen voor de maatschappij.”

Lees meer

De compassie van Harry Sacksioni

donderdag, 15 april 2021

De compassie van Harry Sacksioni

Door Marjolijn van Leeuwen

Ik kijk naar het programma ‘Matthijs gaat door’. Presentator Matthijs interviewt meestergitarist Harry Sacksioni. Harry heeft net een boek geschreven. Hierin schrijft hij over een meisje, 14 jaar, dat hem dagelijks stalkt en zijn optredens verstoort door bijvoorbeeld heel hard te schreeuwen vanuit het publiek.

Lees meer

Bomen en wortels

donderdag, 15 april 2021

Bomen en wortels

Door Marjolijn van Leeuwen

Ik heb het geluk om vanuit mijn raam in de verte een boom te zien. Een prachtige grote boom, met uitgestrekte takken, eindigend in een soort vatenstelsel. Nog even en de boom zit vol blaadjes en de takken zijn wat minder prominent, misschien zelfs onzichtbaar.

Lees meer