Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Onze natuur schetsen in stille verwondering

dinsdag, 27 april 2021

Onze natuur schetsen in stille verwondering

Door Koen Demeyer

Tijdens de Corona pandemie hebben velen de natuur opnieuw ontdekt. De natuur zien we meestal als een ruimte voor ontspanning, ontmoeting en bezinning. Zo ondersteunt zij de vervulling van onze persoonlijke interesses en behoeften. Meestal gaan we hierbij zodanig in onze eigen denkwereld op dat we nog nauwelijks aandacht hebben voor wat rondom ons gebeurt. Wanneer we onze blik even naar de natuur richten, dan zien wij haar nog door een menselijke bril. Daarbij bepalen wij telkens wat zij voor óns moet betekenen. We gaan haar namen geven of we beoordelen haar schoonheid, haar nut of schadelijkheid. Wij zien haar als afgescheiden en ondergeschikt en zo laten we weinig ruimte voor een gelijkwaardige dialoog.

Lees meer

Leven vanuit waarden

zaterdag, 17 april 2021

Leven vanuit waarden

Door Marjolijn van Leeuwen

Peter zit aan tafel en warmt zijn handen aan een kop koffie. Poes Moonie probeert zijn aandacht te vangen, zo niet op te eisen. P. mijmert voor zich uit: “Het lijkt me leuk om eens een keer met broeder Phap Xa te praten over waarden. Over de waarden die onze traditie uitdraagt en wat we daarmee kunnen betekenen voor de maatschappij.”

Lees meer

De compassie van Harry Sacksioni

donderdag, 15 april 2021

De compassie van Harry Sacksioni

Door Marjolijn van Leeuwen

Ik kijk naar het programma ‘Matthijs gaat door’. Presentator Matthijs interviewt meestergitarist Harry Sacksioni. Harry heeft net een boek geschreven. Hierin schrijft hij over een meisje, 14 jaar, dat hem dagelijks stalkt en zijn optredens verstoort door bijvoorbeeld heel hard te schreeuwen vanuit het publiek.

Lees meer

Bomen en wortels

donderdag, 15 april 2021

Bomen en wortels

Door Marjolijn van Leeuwen

Ik heb het geluk om vanuit mijn raam in de verte een boom te zien. Een prachtige grote boom, met uitgestrekte takken, eindigend in een soort vatenstelsel. Nog even en de boom zit vol blaadjes en de takken zijn wat minder prominent, misschien zelfs onzichtbaar.

Lees meer

Zij zijn mij en ik ben hen. Jan Veenendaal over zijn engagement

vrijdag, 09 april 2021

Zij zijn mij en ik ben hen. Jan Veenendaal over zijn engagement
"In 2011 ben ik me verder in het Boeddhisme gaan verdiepen. Belangrijk vond ik dat ook de onaanraakbaren welkom waren bij de Boeddha. Ik ben naar Plumvillage gegaan en leerde daar de zachte manier, de middenweg van de Boeddha. Thich Nhat Hanh, ook wel Thay genoemd, inspireerde me, ik ben dicht bij hem geweest en verbleef meteen een maand in Plumvillage. Ik las de 5 aandachtsoefeningen, positief geformuleerde geloften die als oefening blijven worden gezien en ik was verkocht. Ik besefte dat ik zo wilde leven en dat ben ik gaan doen. " Lees meer

Suffering is not enough! Bewuster kiezen voor meer lichtheid

dinsdag, 06 april 2021

Suffering is not enough! Bewuster kiezen voor meer lichtheid
Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik niet oplet, beland ik al snel in een zwaarmoedige modus. Ik focus nogal gemakkelijk op moeilijke dingen. Op allerlei emoties die onder de oppervlakte leven, op oude kwetsuren, onverwerkte trauma’s. Op dingen die kunnen misgaan of waar ik me zorgen over maak. Gevoelens van onzekerheid, minderwaardigheid of verlatingsangst. Om van de wereldproblemen nog maar te zwijgen (!). Die focus op wat moeilijk is, heeft zeker een positieve kant. Het betekent dat ik niet zomaar wegloop van mijn lijden. Dat ik bereid ben het onder ogen te zien. Een ware heldendaad, als je het mij vraagt! Maar er zit ook een enorme valkuil in: soms kan ik verdrinken in de pijn en heb ik geen oog meer voor de rest. Dan wordt het erg zwaar om dragen… Heb jij dat ook wel eens? Lees meer

De zaden van racisme in ons bewustzijn onderzoeken

woensdag, 17 maart 2021

De zaden van racisme in ons bewustzijn onderzoeken

Velen van ons hebben de Vijf Aandachtsoefeningen aangenomen, waarin we ons  voornemen het "lijden veroorzaakt door uitbuiting, sociale onrechtvaardigheid, stelen en onderdrukking" diepgaand te onderzoeken en te verlichten. Hoe kunnen we de wortels van racisme zien en op een bewuste en effectieve manier actie ondernemen om ze te transformeren? Welke individuele en collectieve praktijken ondersteunen ons op een praktisch niveau om dit te doen? Hoe kunnen we dit doen als witte mensen? Hoe gaan we om met gevoelens als schaamte, schuld, woede of verwarring? En is het mogelijk om hier diep in te kijken in een geest van liefde, vreugde en gemeenschap?
We willen je graag een kijkje geven in de zowel uitdagende als diep voedende reis van een kleine sangha van witte monastieke en lekenvrienden die deze vragen onderzoekt.

Lees meer

Wakker worden op zondag met broeder Pham Hanh

vrijdag, 05 februari 2021

Wakker worden op zondag met broeder Pham Hanh

Op zondag 24 januari ging een nieuwe reeks van start: 'Mindful ontwaken op zondag'. Nederlandse nonnen en monniken verzorgen online een meditatie, een lezing en beantwoorden vragen. Broeder Pham Hanh beet de spits af met het thema 'Vrijheid vinden in je gevoelens'.

Het enthousiasme overtrof alle verwachtingen. Dat geldt zowel voor het aantal deelnemers (ruim 90) als voor de ochtend zelf. Geniet mee van enkele reacties.

Lees meer

Het zaadje herinneren: een verhaal over voortzetting

zaterdag, 30 januari 2021

Het zaadje herinneren: een verhaal over voortzetting
Dit is een uittreksel van een Dharmalezing voor kinderen die gegeven werd 2010 tijdens de 'No Birth, No Death' Nottingham Retreat. Tijdens deze retraite vertelde Thich Nhat Hanh het verhaal van een maïskorrel die een maïsplant wordt.

Thay had de kinderen huiswerk opgegeven. Hij had een zak maiskorrels gekocht en gaf elk kind en elke volwassene op de retraite één maïskorrel. Het huiswerk was om de korrel mee naar huis te nemen en in een pot te planten, en dan elke dag de maiskorrel water te geven. Lees meer

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

donderdag, 21 januari 2021

Coronamoeheid. Zes tips hoe mindfulness kan helpen

In een groot deel van de wereld heeft Corona nog steeds een tastbare invloed op het dagelijks leven. Met mogelijke doeltreffende vaccins in het verschiet is er reden tot hoop, maar toch worden we nog steeds geconfronteerd met maandenlange beperkingen van wat we kunnen doen.

Het is normaal om je er 'doorheen' te voelen en alles weer normaal te willen hebben. Dit soort coronamoeheid kan ervoor zorgen dat de dingen op dit moment erg moeilijk aanvoelen. Hoewel mindfulness niet alles kan oplossen, zijn hier zes stappen die misschien wat hulp kunnen bieden.

Lees meer