Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Wijze lessen over de liefde van de Boeddha

maandag, 12 juni 2023

Wijze lessen over de liefde van de Boeddha

door Jan Veenendaal

In een serie columns in het Boeddhistisch Dagblad schrijft Jan Veenendaal aan de hand van  boeken, gedichten en lezingen van Thich Nhat Hanh over zijn ongeneeslijke ziekte en de bijzondere, spirituele reis die hij hierdoor maakt. Jan is lid van de ‘Orde van Interzijn’ en lid van de Sangha Den Bosch. Deze column gaat over de wijze lessen van de Boeddha over de liefde.

Lees meer

Bijenparamita’s

zondag, 11 juni 2023

Bijenparamita’s

Door Koen Demeyer

In deze periode van het jaar bereikt de natuur haar jaarlijks hoogtepunt en ontvouwt het nieuwe leven zoch in vele kleuren, geuren gekwetter en gezoem. Al blijkt dit laatste de laatste jaren niet meer voor de hand te liggen. Door onoordeelkundig en overmatig gebruik van de natuurlijke leefruimte staan insecten en andere kleine beestjes helemaal in de verdrukking.

Lees meer

Thuiskomen

zaterdag, 27 mei 2023

Thuiskomen

Door Jan Veenendaal

Op een dag zullen we beseffen dat we alles kwijtraken.
Dan zullen we beseffen dat we niets kwijt kunnen raken
omdat er niets is dat we kwijt kunnen raken...

Lees meer

Ben je nog steeds boeddhist?

zaterdag, 13 mei 2023

Ben je nog steeds boeddhist?
Door Sandra van Simply Canvas Farm

Het is een vraag die nog altijd een paar keer per jaar voorbijkomt. Afhankelijk van welke persoon het vraagt antwoorden Santi of ik dan vrolijk ja of nee. Het is inmiddels jaren geleden dat we beiden in Plum Village woonden. We ontmoetten elkaar daar in 2001. Santi was toen Thay Ananda, monnik geworden in de Theravada traditie in Sri Lanka, maar hij woonde al 3 jaar in Plum Village. Ik (Sandra) kwam gezamenlijk met een goede vriend naar Plum Village. We zouden er tien dagen blijven, maar die tien dagen veranderden zachtjesaan in 4,5 jaar. Eerst als leek in de Lower Hamlet en later als zuster Cúc Nghiem in New Hamlet. Lees meer

Mama, ik lijk steeds minder op jou - ode aan moederdag

zaterdag, 13 mei 2023

Mama, ik lijk steeds minder op jou - ode aan moederdag

Door Leni Cellini

Als je jong bent, denk je: Ik ga het helemaal anders doen. Ik wil niet zijn zoals mijn ouders. Ik ga nooit zo worden! Ahum!
Hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat ik erg op mijn mama lijk. Ik ben heel anders dan haar, maar bepaalde patronen zitten toch ook heel diepgeworteld in mij.

Lees meer

Jezelf volgen

maandag, 10 april 2023

Jezelf volgen

Door Joost Vriens

Op vrijdag loop ik om 8.45 het lokaal binnen. Na een kwartier zijn alle studenten er. De rollen zijn omgedraaid. In plaats van dat zij aan mij vragen: wat gaan we vandaag doen; vraag ik het aan hun: wat is jouw/jullie plan vandaag? Vanuit de in 3 jaar gegroeide overtuiging dat zo een student, een jong mens in zijn eigen kracht komt te staan, keuzes leert te maken. Niet meer volgt, maar zelf beslist.

Lees meer

Dialoog

vrijdag, 24 maart 2023

Dialoog

Door Jan Veenendaal

Ook in onze traditie komt het helaas voor dat mensen zo vast zitten in, of vasthouden aan, hun eigen gelijk; of niet verder kunnen kijken dan hun eigen aannames, dat uitnodigingen tot een dialoog worden afgeslagen.

Lees meer

Mindful bingewatchen? ~ Bewuster consumeren tijdens de vasten

zaterdag, 25 februari 2023

Mindful bingewatchen? ~ Bewuster consumeren tijdens de vasten

Door Leni Cellini

Ik zal het maar toegeven: in mijn studententijd was ik zwaar verslaafd aan televisie. Ik spendeerde vele uren per dag voor het scherm. Series als Friends of Sex and the City stonden op repeat, totdat ik de dialogen uit mijn hoofd kende. Soms bleef ik bingewatchen tot laat in de nacht en lukte het me maar moeilijk om op de uitknop te drukken. ‘Nog eentje, en dan ga ik slapen.’ Later werd deze verslaving vervangen door internet en sociale media. Werd het bingewatchen ingeruild voor urenlang mindless scrollen. Herken je dat?

Lees meer