Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Mindfulness van moonfulness

dinsdag, 01 augustus 2023

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

In veel culturen en religies heeft de volle maan een bijzondere betekenis. Ook binnen het Boeddhisme. Zo wordt bijvoorbeeld in Sri Lanka de geboorte, verlichting en sterfdag van de historische Boeddha herdacht en gevierd op Wesak, de volle maan in mei. Het webteam sloot in 2021 aan bij deze traditie. Liefhebbers kregen elke volle maan een mail met hier een foto en een korte tekst van Thich Nhat Hanh. Een tekst met foto om bij om bij stil te staan en te glimlachen. We noemden dit de “moonfulnessbell”. Het webteam wil opnieuw deze bellen aanbieden. Dit keer via een maandelijks bericht op de website.

Lees meer

Ontwaken op een zomermorgen, van wat naar hoe!

zondag, 16 juli 2023

Ontwaken op een zomermorgen, van wat naar hoe!

Door Carla Schoenmakers

Vanmorgen werd ik wakker met opnieuw een hele dag voor me. Een bijzondere dag, want nog helemaal open. Niets gepland, geen verplichtingen op me genomen. En de gedachte die daarbij bijna tegelijkertijd bij me opkwam was de vraag ’wat ga ik doen vandaag’? Jammer! Daar vervloog het genieten van het zijn en de oningevulde tijd.

Lees meer

Wijze lessen over de liefde van de Boeddha

maandag, 12 juni 2023

Wijze lessen over de liefde van de Boeddha

door Jan Veenendaal

In een serie columns in het Boeddhistisch Dagblad schrijft Jan Veenendaal aan de hand van  boeken, gedichten en lezingen van Thich Nhat Hanh over zijn ongeneeslijke ziekte en de bijzondere, spirituele reis die hij hierdoor maakt. Jan is lid van de ‘Orde van Interzijn’ en lid van de Sangha Den Bosch. Deze column gaat over de wijze lessen van de Boeddha over de liefde.

Lees meer

Bijenparamita’s

zondag, 11 juni 2023

Bijenparamita’s

Door Koen Demeyer

In deze periode van het jaar bereikt de natuur haar jaarlijks hoogtepunt en ontvouwt het nieuwe leven zoch in vele kleuren, geuren gekwetter en gezoem. Al blijkt dit laatste de laatste jaren niet meer voor de hand te liggen. Door onoordeelkundig en overmatig gebruik van de natuurlijke leefruimte staan insecten en andere kleine beestjes helemaal in de verdrukking.

Lees meer

Thuiskomen

zaterdag, 27 mei 2023

Thuiskomen

Door Jan Veenendaal

Op een dag zullen we beseffen dat we alles kwijtraken.
Dan zullen we beseffen dat we niets kwijt kunnen raken
omdat er niets is dat we kwijt kunnen raken...

Lees meer

Ben je nog steeds boeddhist?

zaterdag, 13 mei 2023

Ben je nog steeds boeddhist?
Door Sandra van Simply Canvas Farm

Het is een vraag die nog altijd een paar keer per jaar voorbijkomt. Afhankelijk van welke persoon het vraagt antwoorden Santi of ik dan vrolijk ja of nee. Het is inmiddels jaren geleden dat we beiden in Plum Village woonden. We ontmoetten elkaar daar in 2001. Santi was toen Thay Ananda, monnik geworden in de Theravada traditie in Sri Lanka, maar hij woonde al 3 jaar in Plum Village. Ik (Sandra) kwam gezamenlijk met een goede vriend naar Plum Village. We zouden er tien dagen blijven, maar die tien dagen veranderden zachtjesaan in 4,5 jaar. Eerst als leek in de Lower Hamlet en later als zuster Cúc Nghiem in New Hamlet. Lees meer

Mama, ik lijk steeds minder op jou - ode aan moederdag

zaterdag, 13 mei 2023

Mama, ik lijk steeds minder op jou - ode aan moederdag

Door Leni Cellini

Als je jong bent, denk je: Ik ga het helemaal anders doen. Ik wil niet zijn zoals mijn ouders. Ik ga nooit zo worden! Ahum!
Hoe ouder ik word, hoe meer ik inzie dat ik erg op mijn mama lijk. Ik ben heel anders dan haar, maar bepaalde patronen zitten toch ook heel diepgeworteld in mij.

Lees meer

Jezelf volgen

maandag, 10 april 2023

Jezelf volgen

Door Joost Vriens

Op vrijdag loop ik om 8.45 het lokaal binnen. Na een kwartier zijn alle studenten er. De rollen zijn omgedraaid. In plaats van dat zij aan mij vragen: wat gaan we vandaag doen; vraag ik het aan hun: wat is jouw/jullie plan vandaag? Vanuit de in 3 jaar gegroeide overtuiging dat zo een student, een jong mens in zijn eigen kracht komt te staan, keuzes leert te maken. Niet meer volgt, maar zelf beslist.

Lees meer