Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Dankbaar voor de lessen van mijn leraar

woensdag, 25 januari 2023

Dankbaar voor de lessen van mijn leraar

Door Jan Monster

Ik leerde ooit: eer uw ouders en uw leraren. Dat klinkt ouderwets en autoritair en daar reageer ik allergisch op. Ik ben zeker heel erg dankbaar voor alle dingen die ik leerde van zowel mijn ouders als de vele leraren die ik in mijn leven ontmoette. In dit afgelopen jaar heb ik na mijn dissectie veel gehad aan al de inzichten die ik ontving. Degene die mij in die lastigste tijd – toen ik alleen in een Frans ziekenhuis lag – heel erg geholpen heeft, is de man die alweer een jaar geleden overleden is en die door zijn volgelingen Thầy ofwel leraar, wordt genoemd, de zenboeddhist Thich Nhat Hanh.

Lees meer

Een grafplek uitzoeken

woensdag, 25 januari 2023

Een grafplek uitzoeken

Door Jan Veenendaal

Schrijven, spelen met taal, of het nu voor een blog, een column of iets anders is, is een geliefde bezigheid van me. Gelukkig lukt het me nog redelijk goed. Met taal kun je je gedachten goed uitdrukken en je kunt er erg zorgvuldig mee beschrijven, omschrijven, wat je bedoelt. Geschreven taal kan helaas ook aanstootgevend of zelfs vijandig zijn. Zeker wanneer iemand boos is en in een impuls iemand beschuldigt van iets dat niet waar is en dat ook nog verstuurt.

Lees meer

Een te gebeuren waar verhaal

woensdag, 21 december 2022

Een te gebeuren waar verhaal

Door Elma van Lier

Vasil duwt de kelderdeur voorzichtig open, kijkt door de gaten in de muren van zijn huis naar buiten. Het is stil, doodstil. Behoedzaam loopt hij door de gang, langs de voordeur die in één hengsel bungelt. Het is bijna volle maan, de lucht is onbewolkt, het dorp baadt in licht.

Lees meer

Zingen als een lichtend vuur

donderdag, 15 december 2022

Zingen als een lichtend vuur

Door Evelien Veenhuizen

Healing yourself is healing the world was het thema van de mantradag op 22 mei dit jaar. De mantradag werd begeleid door Joriek Rijsenbilt en Ellen Starmans en vond plaats in Naarden, in het kader van het Verdiepingsprogramma van stichting Leven in Aandacht. Onderstaand kan je een impressie lezen van een van de deelnemers.

Lees meer

Een bewogen ontbijt

donderdag, 08 december 2022

Een bewogen ontbijt

Door Koen Demeyer

Nu de winter in aantocht is, heb ik in mijn tuin voederplaatsen ingericht voor onze hongerige gevederde vriendjes. Ze staan al vroeg in de ochtend te trappelen om mij te zien. Daarom krijgen zij eerst van alles lekkers te eten voordat ik ontbijt: First things first... Als beloning hiervoor mogen wij het dagelijkse eetfestijn bekijken terwijl wij zelf ontbijten.

Lees meer

Soepstengels?

donderdag, 08 december 2022

Soepstengels?

Door Peter van Leeuwen

Onlangs was ik met sanghavrienden bijeen in een vergadering. Nadat we ons door de taaie agenda hadden heen gekauwd was het tijd voor een gezamenlijke lunch. De eerste momenten waren in stilte, om ons eten en drinken goed te kunnen proeven, zoals dat bij sanghamaaltijden gebruikelijk is. Daarna sprekend, waarbij de smaak van het eten snel verdrongen werd door gezellige conversatie.

Lees meer

Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

donderdag, 24 november 2022

Vrede begint in jezelf ~ Wat ik leerde in een pop-up community

Door Leni Cellini

Ook al is het mijn intentie om vredevol door het leven te gaan en mededogen te ontwikkelen voor anderen, in de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Mijn daden zijn misschien nog vrij geweldloos (of dat hoop ik toch), maar in mijn gedachten of woorden kan er al eens venijn zitten, oordelen of verwijten. 

Lees meer

Euthanasie

donderdag, 24 november 2022

Euthanasie

Door Jan Veenendaal

Het einde van dit lichaam, deze manifestatie, en daarmee van dit aardse bestaan komt volgens mijn arts steeds dichterbij. Het is bijzonder dit zo bewust mee te maken.

Lees meer

True daily wonders

zaterdag, 19 november 2022

True daily wonders

Door Peter van Leeuwen

Sinds kort hebben zuster Jina en Marjolijn van Leeuwen een onregelmatig verschijnende blog: True daily wonders. Zuster Jina is non en voormalig abdis van de Lower Hamlet in Plum Village en Marjolijn is dharmalerares van de Orde van Interzijn. De blog bestaat uit mooie, tot overdenken uitnodigende foto’s. De blog kan je hier vinden en is de moeite waard een keer te bezoeken.

Lees meer