Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blogs

Op deze pagina plaatsen we persoonlijke verhalen. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage naar: webredactie@aandacht.net


Vloeiende dialogen met het land

vrijdag, 24 november 2023

Vloeiende dialogen met het land

Door Koen Demeyer

Ik heb het voorrecht om vlak bij het 12.000 hectare grote Nationale Park van de Hoge (Belgische) Kempen te wonen. Het is een kleurrijk mozaïek van dennenbossen, heidevelden, elzenbroekbossen, plassen en mijnsteenbergen.

Lees meer

Tien jaar beoefening: een geweldige reis

vrijdag, 27 oktober 2023

Tien jaar beoefening: een geweldige reis

Door Gijs Van den Broeck

Het is mijn 10de Plum Village verjaardag! Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat ik mijn eerste dag in Plum Village doorbracht en voor het eerst kennis maakte met deze beoefening. Ik kan het bijna niet geloven. Wat een geweldige reis is dat geweest!

Lees meer

Mindfulness van moonfulness

donderdag, 26 oktober 2023

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

Moge iedereen gelukkig en veilig zijn, en moge alle harten vervuld zijn van vreugde. 

Mogen alle wezens leven in veiligheid en vrede – wezens die zwak zijn of sterk, lang of kort, groot of klein, zichtbaar of onzichtbaar, dichtbij of ver weg, al geboren of nog niet geboren. Mogen zij allen in volmaakte rust verblijven.

Lees meer

Poor Men’s Temple Bell

maandag, 23 oktober 2023

Poor Men’s Temple Bell

Door Sandra Alderden

Hoe je zelf een tempelbel kunt maken.

Bellentik

In en rondom ons huis zijn allerlei soorten bellen en klankschalen te vinden. Naast vele andere dingen die ik van Plum Village heb meegenomen, is mijn “bellentik” er zeker één van. Ik hou van de klanken in alle soorten en maten. De heldere noten van de koshi windgong, maken me altijd blij. 

Lees meer

Ik

dinsdag, 17 oktober 2023

Ik

Door Jan Veenendaal

Ik
(zie de bergen in jezelf. Je bent veel meer dan je denkt, alles zit in jou. Zorg voor de ander is zorg voor jezelf).

Lees meer

Mindfulness van moonfulness

maandag, 02 oktober 2023

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

Ik vroeg het blad of het bang was omdat het herfst was en de andere bladeren aan het vallen waren. Het blad vertelde me: "Nee, de hele lente en zomer was ik in leven en ik ben niet beperkt door deze vorm. Ik ben ook de hele boom en als ik terugga naar de grond, zal ik de boom blijven voeden. Als ik deze tak verlaat en naar de grond zweef, zal ik naar de boom zwaaien en haar zeggen: 'Ik zie je heel gauw weer." Blijf dus achterom kijken en je zult zien dat je hier altijd al bent geweest. Als we heel diep kijken, zullen we geboorte en dood overstijgen.
-Thich Nhat Hanh-

Lees meer

Mindfulness van moonfulness

donderdag, 24 augustus 2023

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

“Meestal beschouwen mensen lopen over water of door de lucht als een wonder. Maar ik denk dat het echte wonder niet is om over water of door de lucht te lopen, maar om op aarde te lopen. Elke dag maken wij deel uit van een wonder dat we niet eens herkennen: een blauwe lucht, witte wolken, groene bladeren, de zwarte, nieuwsgierige ogen van een kind - onze eigen twee ogen. Alles is een wonder."
-Thich Nhat Hanh-

Lees meer

Oproep LAT community in Zeist

vrijdag, 18 augustus 2023

Oproep LAT community in Zeist

Graag ontmoet ik mensen die net als ik, door de week heen willen verbinden in samen eten in aandacht, samen mediteren en lopen in aandacht. Eventueel om samen wellicht later ook een spirituele woongroep te vormen. Maar om te beginnen dus een L.A.T. oftewel een living apart together kleine community te vormen, die iets uitgebreider contact heeft met elkaar dan alleen een wekelijkse sangha avond. Met de oefeningen van Thich Nhat Hanh als basis.

Ik woon zelf in Zeist. En zou dat graag hier in de buurt willen realiseren.

Reacties kun je sturen naar katerineafman@gmail.com

Lees meer

Opnieuw beginnen met Washoe

maandag, 14 augustus 2023

Opnieuw beginnen met Washoe

Door Koen Demeyer

Onlangs waren mijn vrouw en ik bij het majestueuze Tahoe-meer in de Californische Sierra Nevada. Met een hoogte van 1800 meter is Lake Tahoe het hoogste meer van heel Noord-Amerika. Een betoverende mix van mistige wateren, weelderige dennenbossen, ruige rotsen en met sneeuw omrande alpenweiden sieren deze plek. Voor de Washoe, de oorspronkelijke bewoners van dit land, is Lake Tahoe het middelpunt van het universum en daarom een heilige en betekenisvolle locatie.

Lees meer