Skip to main content

Deze kloosterlingen bezoeken Nederland en Vlaanderen in 2024

 DutchTour2024 800 300

Op de foto: Achteraan vlnr: br. Ruong Hieu, br Dao Hanh en br. Phap Ung. Vooraan vlnr: zr. Thuong Yeu, br. Pham Hanh, zr. Hieu Khai, zr. Mai Thon. 

Deze monniken en nonnen verzorgen samen de evenementen van de kloosterlingen tour 2024: de retraite in Beukenhof van 8 - 12 mei, de Dag in Aandacht in Leuven op 18 mei en de mindfulnees middag in Rotterdem op 20 mei.

Hierbij een nadere kennismaking:

Broeder Pháp Ứng, (Dharma Response) is Vietnamees Nederlands. Hij is in 1983 met familie als bootvluchteling naar Nederland gekomen, heeft 10 jaar in Nederland gewoond en onderwijs gevolgd. Hij is door Thay en de Plum Village gemeenschap als monnik in 1993 ingewijd. In 1999 heeft hij de lamp transmissie van Thay mogen ontvangen. Br Pháp Ứng heeft in verschillende Plum Village centra mogen dienen, zoals in Amerika, Vietnam...
Momenteel verblijft hij in Plum Village.

Br Pham Hanh, afkomstig uit Rotterdam, kenmerkt zich niet alleen door zijn inventiviteit in de integratie van de boeddhistische beoefening in het hedendaagse leven, maar ook door zijn vermogen om door verhalen te verbinden en te onderwijzen. Geordineerd als monnik in Plum Village, Frankrijk, in 2012 en de transmissie als Dharma leraar in 2022 markeren een reis waarin hij unieke wijzen van spirituele beoefening met creatieve toepassingen combineert. Zijn benaderingen variëren van het toepassen van trauma-bewustzijn binnen boeddhistische conteksten tot het aanpassen van alledaagse items voor praktische doeleinden zoals koffiebranden of de productie van tempeh.

Zr. Trang Mai Thon (Trang betekent de maan, Mai Thon staat voor Plum Village) is een Vietnamese Australische. Ze werd ingewijd in Plum Village, Frankrijk in 2011 en ontving lamp transmissie, waardoor ze een Dharma leraar werd in 2020. In Australië staat ze bekend als Sr. Mai. Momenteel woont, werkt en dient ze in New Hamlet, Plum Village.

Zr Trang Thuong Yeu: Zuster Trăng Thương Yêu, betekent de Maan van Liefde ook bekend als Maitri in het Sanskriet. Haar nationaliteit is Vietnamees. Ze werd ingewijd als novice non in 2014 en ontving De Grote Voorschriften 2019 in Plum Village International Meditation Center in Thailand. Ze oefende in het Dieu Tram nonnenklooster, vlakbij de Tu Hieu Tempel in de provincie Hue, Vietnam. Aan het begin van het jaar 2022 verhuisde ze naar New Hamlet, Plum Village in Frankrijk. Tijdens haar verblijf in Vietnam nam ze deel aan veel activiteiten buiten het klooster op het gebied van onderwijs en sociaal werk, vooral omdat ze graag de arme kinderen en jongeren wilde ondersteunen. 

Broeder Dao Hanh (Spirituele Actie) is geboren in het zonnige zuiden van Nederland in een plaatsje genaamd Panningen. Hij is sinds 2015 als monnik ingewijd en heeft viereneenhalf jaar in Plum Village gewoond, en viereneenhalf jaar in Magnolia Grove Monastery in de Verenigde Staten, Mississippi. Momenteel is hij weer in Frankrijk te vinden.

Br Ruong Hieu is geboren in Hai Phong Vietnam, kwam als bootvluchteling in Hong Kong  aan voordat hij als 6-jarige naar Nederland kwam. Groeide op in Purmerend, woont sinds september 2018 in Plum Village en is sinds oktober 2019 monnik. Zijn naam is Ruộng wat vertaald wordt als veld (als in veld voor landbouw) en Hiếu (Thaỏ) betekent liefde voor je ouders of respect voor voorouders (filial piety). 

Zr Hiếu Khai is een Vlaamse afkomstig uit de provincie Antwerpen (in België). Ze woont sinds eind 2017 in Lower Hamlet, waar ze gedurende 2 jaar werkte op de "Happy Farm".  Ze is ingetreden in oktober 2020. Haar naam Khai betekent "Openheid", wat bij haar intrede werd beschreven als het openen van een bloem in de lente.