Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Earth Holder Community: In actie voor Moeder Aarde

EH logo 6x6De Earth Holder Community is in 2015 in de Verenigde Staten opgericht op initiatief van de Plum Village gemeenschap voor geëngageerd boeddhisme. De missie is om mindfulness, compassie, heling en geweldloosheid te verspreiden ter bescherming van elkaar, alle levende wezens en de Aarde. Hiermee kan gezamenlijk de klimaatproblematiek worden aangepakt, ieder voor zich èn vanuit zijn of haar sangha.

Ben jij een Earth Holder?

Ja! Als je oefent in de traditie van Plum Village en je beoefening inzet ter bescherming van elkaar, alle levende wezens en de Aarde, dan ben je al een Earth Holder! Er zijn vele manieren om dit handen en voeten te geven. Enkele voorbeelden zijn:

  • Bestudeer de Vijf Aandachtsoefeningen en beoefen een levenswijze die goed is voor onze planeet, zoals Thich Nhat Hanh in meerdere van zijn boeken (o.a. ‘Wat de wereld nodig heeft’ en ‘Love Letter to the Earth’) heeft beschreven
  • Stem je levenswijze af op onze diepste aspiratie om een eind te maken aan het lijden op Aarde (en van de Aarde zelf) en committeer je daaraan
  • Neem stappen om je ecologische voetafdruk te verkleinen
  • Stap over op een plantaardig dieet dat Aarde-vriendelijk is (biologisch, lokaal geteeld, seizoensgebonden)
  • Introduceer de praktijken en acties van Earth Holding in je sangha
  • Organiseer een boekenclub over het thema, een filmavond of een plantaardige maaltijd voor vrienden, familie of je sangha.

Vooralsnog is de Earth Holder Community erg op de Verenigde Staten gericht. Het is echter de bedoeling dat dit een internationale beweging wordt. Welke vorm zou dit in Nederland of België moeten krijgen? Als jij je een Earth Holder voelt of dat steeds een beetje meer probeert te worden, dan zou je regelmatig een avond in je sangha over dit onderwerp kunnen begeleiden en op deze manier het Earth-Holder-zaadje in al je sangha-leden water kunnen geven.

Tijd voor een Nederlands-Vlaams initiatief?

Verder kennen we in ons land naast lokale sangha’s ook thematische meditatiegroepen, zoals de Sangha van Hulpverleners. Wordt het nu misschien tijd voor een ‘Klimaatsangha of ‘Milieusangha’? Als je geïnteresseerd bent om mee te helpen om een Nederlandse en/of Vlaamse afdeling van de Earth Holder Community verder vorm te geven, dan kun je je interesse melden bij:  Haiko Meelis via earthholder@aandacht.net. 

Voor meer informatie kun je de website van The Earthholder Community raadplegen. Hierop staan o.a. materialen die je in je sangha kunt gebruiken en het Mindful Way Forward Action Plan. Ook is de internationale Earth Holder Community te vinden op sociale media: Facebook. Twitter en Youtube.

Materiaal voor sangha's

De bedoeling is om ook materiaal in het Nederlands beschikbaar te maken, o.a. via deze website. Er is al inmiddels een en ander aanwezig. Kijk bij Teksten beoefening, Oefeningen voor Moeder Aarde.