Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Vier hartsvrienden

b-vier hartsvrienden

Leven vanuit je hart, door Douwe Hoitsma

Dit boek vertelt het verhaal van vier hartsvrienden. Ze wonen samen in het bos en zijn echt dikke hartsvrienden. Het lijken misschien gewone dieren, maar dat zijn ze niet want elk dier heeft iets bijzonders. Pelle Paard is heel rustig en kalm.

Hij sluit nooit iemand buiten, iedereen mag meedoen. Ali Aap is altijd aardig en behulpzaam. Kitty Kikker probeert de ander zo goed mogelijk te begrijpen. Victorino Vogel is opgewekt en vrolijk en klaagt nooit. Pelle, Ali, Kitty en Victorino zijn vier hartsvrienden die alles samen doen. Ze spelen, eten en slapen samen en zijn volmaakt gelukkig. Alle dieren in dit verhaal leven vanuit de boeddhistische vier Hartkwaliteiten (in de traditie van Thich Nhat Hanh vaak benoemd als de vier elementen van ware liefde). Het wordt zo steeds vrediger in het bos, omdat ze de hartenwens ook aan andere dieren leren.

Dit boek wordt gebruikt in de boeddhistische lesmethode 'Hart van Onderwijs', voor kinderen van 6-12 jaar. Het doel van de methode is het opwekken van wijsheid en compassie. Naast het lezen van het dierenverhaal biedt het boek ook een praktische instructie om zelf te oefenen met uw kinderen, kleinkinderen of leerlingen. Mooi boek, zeer bruikbaar, maar ondersteuning en begeleiding van de kinderen die het lezen lijkt wel noodzakelijk om het tot zijn recht te laten komen.

Uitg. Asoka / sept 2014 / 38 blz. / gebonden / € 14,95