Skip to main content

Een liefdevolle mantra

Frank Frank is nog niet zo lang bij de sangha. Ik ontmoet hem in de huiskamer van zijn nieuwe huis. De verhuizing is half achter de rug . Bij een kop hete groene thee deelt hij zijn herinneringen aan Thay met mij. Van een vriend kon hij ooit, met korting, het boek “Het hart van Boeddha’s leer” kopen. Vanuit een langer bestaande interesse in het spirituele pad begon hij te lezen.

Warme Zen

Het hart van Boeddha's leerWat hem direct opviel was de warmte waarmee de beoefening, door Thay werd beschreven. Eerdere boeken die Frank over Zenboeddhisme gelezen had, ervoer hij als meer afstandelijker, rationeel. Misschien zelf wel als kil. De radicale erkenning van het lijden als een gegeven in ons leven sprak hem erg aan. Dit had hij nooit eerder zo stellig horen verkondigen. Hij had dat ook niet eerder gezien als een ingang tot beoefening. Terugkijkend lijkt dit zo voor de hand liggend, maar toen was het echt een eyeopener. De gatha “geen modder, geen lotus” is wat hem betreft veelzeggend.
Een bezoek aan Plum Village was ooit wel gepland, maar om verschillende redenen is dit niet doorgegaan. Ook bij retraites van waar Thay bij aanwezig was is Frank nooit geweest. Frank heeft Thay dus nog nooit in levenden lijve ontmoet. Toch heeft hij de ervaring, dat hij dicht bij Thay staat. Dagelijks ziet hij zijn foto, zijn boeken liggen op zijn nachtkastje, er is beeld geluidsmateriaal
beschikbaar en natuurlijk de beoefening in een sangha. De behoefte om Thay te zien of te horen spreken is inmiddels verdwenen, Frank vindt zijn inspiratie in de Dharma en de interreligieuze dialoog zoals deze door Thay is geformuleerd en wordt gevoerd

Zaadjes komen tot bloei

Frank heeft het gevoel dat heel lang geleden de zaadjes voor zijn beoefening zijn gezaaid en deze snel tot bloei gekomen zijn door het zien en horen van Thay. Door de dagelijkse beoefening wortelt dit zaad sterker en sterker. Hij ziet dat er geen enkel aspect in zijn leven niet geschikt is om zijn beoefening in vorm te geven. Of dit nu in zijn werk, gezin of sangha is. Hij ervaart altijd de vrijheid om te kiezen voor hetgeen heling brengt.

" Thay gaf mij in een van zijn boeken het advies om de kans om met mindfulness te gaan werken aan te grijpen als deze zich voordeed.
Ik heb dat gedaan en in mijn professionele leven heb ik het roer omgegooid.
Inmiddels werk ik in de verslavingszorg als acceptance & commitment therapeut (ACT).
Dagelijks stel ik mijn hoofd, hart en handen open voor het lijden van mijn patiënten en help ik hen de weg naar geluk te vinden".

Frank ziet Thay als een grote vernieuwer van het Boeddhisme. Hij bewondert hem om het toegankelijk maken van de Dharma voor zo veel mensen: "Zijn dharma gaat als een liefdevolle mantra door de wereld". Thay is voor hem een voorbeeld van het inzetten van vaardige methodes. "Hij biedt mensen een handreiking tot heling van zichzelf en de wereld om hen heen".