Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Sangha Tjen

Gorinchem

Adres bijeenkomst

Gildenwijk, Gorinchem

Contactgegevens

Nina Euser
T.: 0183-62 48 85
E.: n.euser@xs4all.nl

Over ons

Tian (spreek uit Tjen) is het Chinese woord voor hemel, natuur of oorspronkelijke natuur. Onze oorspronkelijke natuur is een zijnstoestand, waarbij we beschikken over kwaliteiten als liefde, mededogen, moed, geduld, rechtvaardigheidsgevoel etc. Deze kwaliteiten helpen ons om op bevredigende manier zin en vorm te geven aan ons leven.

Leven in aandacht naar je oorspronkelijke natuur kun je oefenen in mindfulness meditatie, maar Thich Nhat Hanh bedoelt ook dat je dit toepast in je dagelijks leven in alle gewone dingen die je doet: eten, afwassen, reizen, in contact zijn etc. Dit kan een groot effect hebben op de gevoelens van stress of drukte die velen van ons hebben in het hectische leven van alledag. Wat daarbij behulpzaam is, is de ademhaling. Op het moment dat je bewust bent van je ademhaling, ben je met je aandacht in het nu. Aandacht heeft een helende werking op zowel onszelf als op onze omgeving.

Dit principe is eenvoudig, maar niet makkelijk om daadwerkelijk toe te passen. Het helpt veel mensen om dit samen in een groep te oefenen. Dat kan bij sangha Tjen tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten. 

De bijeenkomsten worden georganiseerd door een kerngroep waarvan de leden bij toerbeurt de bijeenkomsten voorbereiden en begeleiden, vaak rond een thema. 

Onze activiteiten

De bijeenkomsten zijn doorgaans iedere eerste (soms juist laatste) zondag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur in het centrum Intentie is Essentie in Gorinchem.

We beoefenen geleide zitmeditatie, loopmeditatie en stiltemeditatie. Daarna volgt de theeceremonie en naar behoefte het delen van ervaringen, oftewel dharmadelen. We sluiten af met enkele liedjes uit de traditie van Plum Village.

Agenda 2023

 29 januari  Jurien
 26 februari  Elly
 maart  geen bijeenkomst
 2 april  Gwen
 7 mei  Jurien 
 4 juni  Elly
 9 juli  Elly (thuis)
 6 augustus  Jurien (thuis)
 3 september  Gwen
 1 oktober  Jurien
 5 november  Elly
 3 december  Gwen

Hoe kan je meedoen?

Kennismaken en instromen kan op ieder moment. Als je voor het eerst komt vinden we het fijn als je van te voren contact opneemt via telefoon of mail. Dan kunnen we uitleggen hoe de bijeenkomsten gaan en zorgen dat de begeleider je opvangt.

Voor kennismaking, informatie of vragen, kan je terecht bij onze contactpersoon Nina, via onderstaande contactgegevens. 

Nu we na de corona maatregelen de groep weer doorstarten is het voor de organisatie van belang om voor de bijeenkomsten het aantal deelnemers te weten. Daarom wordt voorlopig gevraagd om aanmelding voor elke bijeenkomst per mail.

Er wordt per bijeenkomst een vrijwillige bijdrage naar draagkracht gevraagd, voor de huur van de meditatieruimte.