Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Sangha De Witte Wolk en Sangha Verspronck

Haarlem

Adres bijeenkomst

Soefi huis, Burgwal 38-40, 2011 BE Haarlem

Contactgegevens

Gre Hellingman
Caroline Schoone
E.: dewittewolkhaarlem@gmail.com

Over ons

Sangha De Witte Wolk bestaat sinds 1985. Er staan rond zeventig mensen op onze adressenlijst. Elke woensdagavond ontmoeten, in wisselende samenstelling, ongeveer tien mensen elkaar. Sinds januari 2024 is dat een prachtige ruimte van het Soefi huis aan de Burgwal 38-40.

Sangha De Witte Wolk is in september 2018 uitgebreid met Sangha Verspronck. Deze sangha komt in alle oneven weken buiten samen, in de Amsterdamse Waterleiding Duinen van 9.00-10.30 u. en alle even weken van de maand op vrijdagochtend van 9.00-10.00 u. bij elkaar. Als je op vrijdag wil mediteren, doe je er goed aan contact op te nemen  met Maike Maas. 

Verder is er een gezamenlijke tuin 'De Oranje Wortel' waar alle sanghaleden welkom zijn. Op maandagmorgen ongeveer van 10.00-13.00 u. werkt daar een vaste groep sanghaleden die je hartelijk ontvangt en wegwijs maakt.

De kerngroep
De kerngroep bestaat uit: Liesbeth Baas, Tilia Broekema, Gré Hellingman en Caroline Schoone. Zij dragen zorg voor de inhoud van de bijeenkomsten, de organisatie van de Dag van Aandacht in het voor- of najaar, een gezamenlijke picknick voor de zomerstop, de communicatie met de sangha, o.a via een online nieuwsbrief, de huur van de ruimte, boodschappen enz. Ook zorgen ze ervoor dat de begeleiding van de wekelijkse bijeenkomsten is geregeld. De inrichting van de ruimte voorafgaand aan de bijeenkomsten is een activiteit van de hele sangha. Ook onze Dag van Aandacht wordt door iedereen gedragen. 
Maria draagt zorg voor de afhandeling van de financiën.

Soefi huis
Het Soefi huis heeft een mooie ontvangstruimte met een fraai vloerkleed en comfortabele bankjes om te zitten, een aparte keuken en een warm ingerichte meditatieruimte.  Je voelt er de rust en de stilte. We dragen met elkaar de huur van de ruimte.

Volkstuin De Oranje Wortel

Haarlem tuin
premium bootstrap themes

Onze volkstuin De Oranje Wortel, aan het Schoterkerkpad, delen we met ons sanghalid Miek van de Sande. De tuingroep bestaat uit Miek en Marleen. Iedere maandagmorgen vanaf 10.00 uur is in ieder geval een van hen aanwezig en ben je van harte welkom om aan te sluiten en te genieten van elkaar, de mooie plek en het in aandacht samen zorgen voor Moeder Aarde.

Onze activiteiten

Woensdagavonden
Elke woensdagavond van 19.30 tot 21.45 uur komen we bij elkaar. Tussen 19.30 en 19.45 uur richten we samen de ruimte in. Het eerste deel van de bijeenkomst bestaat meestal uit een wierookoffer en zit-loop-zitmeditatie. De zitmeditatie is 20 minuten per keer. Het tweede deel begint altijd met een theeceremonie en daarna zingen we gezamenlijk het Na mo Valokiteshvara en volgt het delen. Aan het eind van de bijeenkomst ruimen we samen in aandacht op.

Regelmatig hebben we een verdiepingsavond of een avond waarop we aandacht besteden aan oefeningen uit onze traditie, zoals total relaxation, zingen, de aarde aanrakingen. 

Vrijdagmorgen
De indeling van de bijeenkomsten op vrijdagmorgen is zoals op de woensdagavond.

 • Kennismaken
  Op de eerste woensdag van de maand ontvangen we nieuwe mensen. Op deze woensdag is er een kennismakingsronde en wordt er uitleg gegeven over meditatie en de rituelen. Tijdens de eerste periode zitmeditatie verzorgt een kerngroeplid een begeleide meditatie. Na een loopmeditatie en een tweede periode zitmeditatie, nu in stilte, is er een korte pauze. Het tweede deel van de avond begint met een theeceremonie en deze gaat over in het dharmadelen. Hierover wordt eerst uitleg gegeven. We beginnen het dharmadelen met het lezen van een tekst over de bodhisattva Avalokiteshvara.
 • Stilteavonden
  Eén keer per maand hebben we een stilteavond. Na het wierookoffer mediteren we dan twee keer 30 minuten met een loopmeditatie daartussen. Na een korte pauze starten we met de theeceremonie. Daarna ruimen we in stilte op. 
 • Mediteren op De Oranje wortel 
  In de zomer mediteren we bij goed weer op onze tuin De Oranje Wortel.
 • Ceremonie van de aandachtsoefeningen
  Een keer in de drie maanden, op een vijfde woensdag van de maand (of een andere avond als er geen vijf woensdagen in de maand zijn), is de ceremonie van de Vijf Aandachtsoefeningen.

Dag van Aandacht en picknick
Ieder jaar hebben we op een zondag een Dag van Aandacht. Hiervoor kiezen we een thema en nodigen we een dharmaleraar uit. We dragen samen alle taken die zo'n dag mogelijk maken. We sluiten elk jaar in juni of juli het seizoen af met een gezamenlijke picknick op onze tuin.

Hoe kan je meedoen?

Als je belangstelling hebt voor de woensdagavond, ben je welkom op de eerste woensdag van de maand. We verzoeken je contact op te nemen met Gre Hellingman via dewittewolkhaarlem@gmail.com.

Als je op vrijdagmorgen wilt mediteren, kun je contact opnemen met Maike Maas via dewittewolkhaarlem@gmail.com.

Je kunt vrijblijvend ervaren of de sangha aansluit bij je behoefte.