Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

23 maart 2024

Doe jij al aan digital detoxen?

Door Sandra Alderden

Digital Detoxen is het nieuwe hip. Ik kwam laatst in contact met een leuk nieuw bedrijf opgezet door midden twintigers. Onder hun naam “Het Leesweekend” trekken ze weekenden erop uit de rust en de natuur in. In een fijn huis, lever je je telefoon in en zonder enige dagplanning doe je waar je zin in hebt. Schermloos. Zo heb je weer eens een echt gesprek met iemand die je niet kent, schuif je aan bij een meditatieklasje die één van de mede deelnemers spontaan aanbiedt en lees je eindelijk dat boek uit.

Thay heeft ons altijd al laten weten dat voeding niet alleen is wat je in je mond stopt, maar ook wat je dagelijks aan informatie tot je neemt: Het eindeloze gescroll op je telefoon, maakt letterlijk een stofje vrij in je brein waardoor je alsmaar meer wilt. Deze teaching is belangrijker dan ooit. De cijfers van het CBS linken de sterk verhoogde percentages melancholie en depressie aan de enorme informatiestromen die we elke dag tot ons nemen. 16% van de mensen van 12 jaar en ouder voelen zich over het algemeen niet gelukkig en dat is zelfs 18% onder jongeren tussen 12 en 25.

Een magische wolk boven Plum Village

Toen ik in 2001 in Plum Village aankwam hing er een magische wolk boven de hamlets. Mobiele telefoons hadden geen bereik binnen de kloostermuren, daarvoor moest je een stukje de weg oplopen en met een stiekeme roker stond je daar dan soms in de koude nachtelijke wintermaanden een gestolen smsje te versturen. Ik weet niet of die magische wolk nog steeds boven Plum Village hangt, ik hoop het wel.

Is het gemakkelijk je scherm naast je neer te leggen als je ermee opgegroeid bent?

Niet alleen mindfulness heeft me geholpen bewust te blijven van mijn digitale intake, maar ik ben ook blij dat ik gewoon nog old-school opgegroeid met met alleen Swiebertje op woensdagmiddag en en klooien bij oma en opa buiten op de kwekerij.
Maar ik gebruik schermen ook wel eens om mijn hoofd wat te legen. Wanneer we een paar dagen drukke sociale aangelegenheden hebben gehad dan zak ik weg voor de televisie of wat gestaar naar social media. Maar het is toch anders, de natuur lijkt een stuk sneller de drukte uit mijn hoofd te kunnen absorberen met een beetje wandelen of wieden. Hoe doen jongeren dat die opgegroeid zijn met schermen?

Schermloze lichtpuntjes worden alleen maar belangrijker

Gelukkig zijn er bedrijven zoals het Leesweekend die mensen meenemen en telefoons laten inleveren. Gelukkig zijn er sangha’s, mantracirkels en yogaklasjes. De stroom van informatie zal er niet minder op worden in de komende jaren. Lichtpuntjes voor rust, herbronnen en je hoofd legen worden alleen maar belangrijker. Het is nodig, er zijn inmiddels al heel wat onderzoeken die laten zien dat een grote intake van de informatiestroom, de vele meningen die op ons afkomen via likes en dislikes op onze geposte foto’s op social media helemaal niet gezond voor ons zijn. Maar het goede nieuws is dat in samenwerking met de natuur je je hoofd ook weer snel kunt legen en verbinding kunt herstellen.

Een goede vriendin die niet doet aan meditatie en retraites raakte ontzettend enthousiast over digital detoxen. Ik ga eerdaags naar Nederland en dan spreken we af in een café met haar waar ze aan digital detox avonden doen. Heerlijk lijkt het me, als het hele café een beetje haakt, kletst en lummelt. Ik ben van de partij.
Doe jij al bewust aan digital detoxen? Laat het ons weten hoe je dat doet.

Meer over digital detoxen:
Digital Detox weken bij Simply Canvas Farm van: 17-22 juni en van 16-21 juli https://simplycanvasfarm.com/nl/digital-detox-vakantie/
Digital detox weekenden in Nederland: https://www.hetleesweekend.nl/
Digital detox avonden in steden: https://www.instagram.com/theoffline_club/

Foto’s van Tessa Jol