Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

27 oktober 2023

Tien jaar beoefening: een geweldige reis

Door Gijs Van den Broeck

Het is mijn 10de Plum Village verjaardag! Vandaag is het precies 10 jaar geleden dat ik mijn eerste dag in Plum Village doorbracht en voor het eerst kennis maakte met deze beoefening. Ik kan het bijna niet geloven. Wat een geweldige reis is dat geweest!

Ik moet toegeven dat de dingen niet gingen zoals gepland. Mijn oorspronkelijke plan was om zo snel mogelijk verlicht te worden (dat zou toch zeker binnen een jaar lukken) en dan de rest van mijn dagen in pure gelukzaligheid door te brengen met het verspreiden van vreugde en geluk waar ik ook ga. Ik deed erg mijn best, maar hoe harder ik probeerde, hoe verder ik van mijn doel verwijderd leek en hoe depressiever ik me voelde.

In plaats van verlichting kreeg ik echter zoveel andere dingen. Ik leerde hoe ik van mezelf kon houden en mezelf kon accepteren, hoe ik mezelf kon zijn, hoe ik voor mezelf kon zorgen en hoe ik naar de wereld kon kijken met de ogen van compassie en non-discriminatie.

Het is moeilijk om de impact te beschrijven die Thay's lessen op mijn leven hebben gehad, omdat Thay's lessen gewoon mijn leven zijn geworden. Ik heb niet het gevoel dat er een afscheiding is. Het zit in elke bewuste ademhaling die ik neem, in elk wakker moment waarop ik gecentreerd en gefocust probeer te blijven, en het is gewoon onderdeel geworden van hoe ik naar de wereld kijk, net zoveel als de bril die ik 's ochtends op mijn neus zet. Oneindige dankbaarheid aan mijn leraar, ik hoop dat ik door elke dag oprecht te oefenen een waardig vervolg kan zijn!

Het grootste geschenk waren echter de mensen, de Sangha, Thay's geliefde gemeenschap. Toen ik naar Plum Village kwam, was ik ervan overtuigd dat ik niemand nodig had en alles zelf kon. Maar hoeveel rijker is mijn leven geworden door omringd te zijn door zo'n warme en liefdevolle gemeenschap, waar ik elke keer weer die ongelooflijk mooie mensen ontmoet die me recht in mijn hart raken, op een manier die zoveel dieper lijkt te gaan dan mijn interacties in het dagelijks leven.

Ik voel me gezegend om deel uit te maken van deze wereldwijde familie en om getuige te zijn van de nalatenschap van een van de grootste spirituele leraren die ooit op deze aarde heeft rondgelopen. Diepe dankbaarheid voor iedereen die deel heeft uitgemaakt van mijn reis, ik kan niet anders dan diepe liefde en waardering voelen. Speciale dank aan mijn (biologische) familie die mij altijd heeft gesteund. Ik kan alleen maar zeggen dat ik hoop nog vele tientallen jaren ijverig te kunnen oefenen, dienstbaar te zijn en Sangha op te bouwen!