Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

21 januari 2024

Het stille geluid van sneeuw

Door Koen Demeyer

De sneeuw valt nu met bakken uit de lucht. Het roept bij mij een haiku op:

Sneeuwwitte twijgen
vertellen een zuiver verhaal
dat nergens over gaat

Haar gedempte melodie weeft zich door de natuur en omarmt mij in een serene rust. Het subtiele spel van de sneeuwvlokken en het knerpende ritme onder mijn voeten nodigt mij uit tot een bijzondere dans met de stilte. Volg me en dans met mij mee:

Een Dans van Stilte

Van zodra de sneeuw begint te vallen, horen we de natuur verstommen. De scherpe contouren in het landschap vervagen en verzachten je gedachten. Langzaam hult ze zich in een wit deken van stilte, waar de kleinste geluiden benadrukt worden. Met een diepe inademing nodigt ze ons uit om mee te ademen. Met een uitademing brengt ze ons in het Nú, in omarming met alles om ons heen. Blijf aandachtig luisteren: Dan zal je het onbeschrijfelijke geluid van sneeuw horen.

De Dansende Sneeuwvlokken

Elke sneeuwvlok is een uniek kunstwerk van de schepping, net zoals elk moment in ons leven dat ook is. De tederheid waarmee elke sneeuwvlok zich aan de wereld overgeeft, herinnert ons aan de kostbaarheid van elk moment. We kijken ernaar met ogen van verwondering en we ervaren opnieuw zo de vreugde van een kind dat voor het eerst vallende sneeuw ziet. Sneeuwvlokken vertellen ons ook iets over de vergankelijkheid van het leven. Op het ritme van de natuur smelten ze en transformeren ze zich voortdurend , net zoals dit ook met ons veranderlijke even ook gebeurt. Het is een natuurlijk onderdeel van ons bestaan, zonder dat we ons hoeven vast te klampen aan het verleden of angst hebben voor de toekomst.

Het Knerpende Ritme van Meditatie

Wanneer we ons in de sneeuw begeven, klinkt het knerpend geluid onder onze voeten als een meditatieve metronoom. Iedere stap is een bewuste handeling, elke ademhaling wordt gesynchroniseerd met de melodie van de winter. Zo harmoniseert het ritme van de wandelmeditatie zich met het onmetelijke geluid van sneeuw.

De Stilte van Verbinding

Wanneer we ons openstellen voor het geluid van sneeuw, worden we uitgenodigd om niet alleen de stilte om ons heen te ervaren, maar ook de stilte binnenin. Onder haar zachte deken van stilte ontdekken we de kracht van verbinding. Zij verbindt ons als individuele sneeuwvlokken met elkaar en met alle wezens zodat we verbonden door de puurheid van het leven.

Laat de sneeuwvlokken maar vallen, laat het knerpende geluid onder je voeten je leiden, en ontdek de stille dans van het leven in het hier en nu.