Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

16 januari 2024

Waarom ben jij ooit gaan proeven van Mindfulness?

Door Sandra Alderden

Redenen voor mindfulness

Het ontwikkelen van veerkracht, het vinden van balans, het vergroten van levensvreugde, meer zelfacceptatie en -liefde vinden, lekkerder kunnen slapen, handvaten vinden om om te kunnen te gaan met depressie, verdriet of trauma, verbinding met mensen, vergroting van je concentratievermogen. 

Het zijn allemaal verschillende redenen om iets met mindfulness te gaan doen. Weet je nog waarom jij ooit bij mindfulness terecht bent gekomen? Zijn je redenen voor mindfulness door de jaren heen verandert?

Boeddhistische documentaire 'My Wife is My Message'

Ik kwam laatst de Boeddhistische documentaire My Wife is My Message weer tegen. Deze dateert uit 2011 en werd gefilmd bij ons op de boerderij. We woonden toen net twee jaar op Simply Canvas Farm in Frankrijk. Drie dagen lang werden we geïnterviewd en bevraagd op welke manier onze ervaring in het klooster deel uitmaakte van ons dagelijks leven. Het waren vragen waar we eigenlijk nog nooit zo specifiek over hadden nagedacht, maar gaf ons de gelegenheid om diep na te denken over onze antwoorden en een stem te geven aan de cadeaus die mindfulness ons gegeven hebben.
Misschien vind je het leuk de documentaire te bekijken, dat kan hier:

Mindfulness als dagelijkse voeding

Een grote sprong verder zijn we nu in 2024, we wonen nog steeds op onze boerderij in Frankrijk die een stuk groener is geworden door de duizenden bomen en bosjes die we hebben aangeplant. Mindfulness speelt nog altijd een onderdeel in ons leven. Het is onze rode draad zeggen we wel eens. Zoiets als kruidenthee, geinfuseerd in ons bestaan en doordrongen in ons bloed. Er is niet specifiek een reden waarom mindfulness er is noch doen we heel erg ons best om alsmaar mindful te zijn, het is een manier van leven geworden. Dagelijkse gezonde voeding voor ons geestelijk welzijn. En na jaren voelt ons leven een beetje zoals het land rondom onze boerderij zich ontwikkeld heeft: een oase van overvloed. We hebben ons leven ingericht naar een groot gedeelte van het achtvoudige pad. We kletteren er nog weleens vanaf, maar we klimmen er ook weer op. Er is meer verbinding met de natuur en met ons medemens binnen ons werk op de boerderij en als retraitecentrum. We verbouwen letterlijk gezond voedsel in onze tuin.
Er is meer emotionele balans en welzijn, en natuurlijk soms ook wat somberheid, maar die duurt korter omdat de veerkracht groter is geworden met de jaren. We ontmoeten bijzondere mensen van over de hele wereld met wie we echte gesprekken hebben. De oefening is informeel, maar ook gemakkelijk toegankelijk voor ons omdat er veel stilte is op onze plek, maar ook is het gemakkelijk de oefening weer formeel te maken wanneer één van ons er behoefte aan heeft.
Kwam ik voor enkele reden met mindfulness in contact, de cadeaus waren honderdvoudig. Ik ben heel benieuwd wat jouw reden aan het begin was toen je je tot mindfulness keerder en hoe deze veranderd is door de jaren.

scf1280

Kom je mindfulness proeven?

Je kunt mindfulness komen proeven op onze plek in Frankrijk tijdens twee mindfulness retraites dit jaar. We wonen op steenworp afstand van de Lower Hamlet en gaan ook op bezoek bij Plum Village tijdens de retraites:

1-6 juni: Voorjaars Mindfulness Retraite: Waar word jij gelukkig van?
Dharmalerares Marjolijn van Leeuwen komt naar onze plek om een mindfulness retraite te geven en wordt ondersteund door Evelyn van de Veen. In deze mindfulness retraite onderzoek je hoe je gevoelens van blijdschap en geluk bewust kunt vergroten.
Je treft meer informatie hier: https://simplycanvasfarm.com/nl/workshops/mindfulness-retraite

17-22 augustus: Zomer Mindfulness Retraite: Innerlijke Rust en Verbinding
Deze retraite wordt gegeven door Stanislas Verspyck. Hij heeft jaren in Plum Village gewoond en wordt ondersteund door Pieter Loogman (hij was 10 jaar redactielid van De Klankschaal en is opgeleid tot mindfulness trainer). Stan is Frans en vloeiend in Engels. De oefeningen en geleide meditaties zijn in het Engels. Dus we vragen dat je Engels begrijpt. Delen mag in het Nederlands, hiervoor helpt Pieter met vertaling die leraar Engels is in zijn dagelijks leven.
Meer informatie en om te reserveren: https://simplycanvasfarm.com/nl/workshops/mindfulness-retreat/