Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

24 mei 2024

Waarom doen we eigenlijk aan mindfulness?

Door Sandra Alderden

Waarom doe je eigenlijk aan mindfulness? Krijg jij die vraag ook wel eens? Wij “doen” al zo lang aan mindfulness, ik weet vaak niet met een goed samenhangend antwoord te komen. Er zijn zoveel aspecten waar ik iets over zou kunnen zeggen.

Mindfulness is een gewoonte geworden in ons leven, dat we er eigenlijk niet meer goed nadenken over waarom, noch doen we actief aan mindfulness, het is er gewoon. Toen ik laatst weer de vraag kreeg dacht ik, ik ga er eens wat over schrijven, waarom ben ik begonnen, wat leverde en levert het me op, waarom doe ik nog steeds aan mindfulness? Schrijf je met me mee over jouw eigen reis met mindfulness?

Hoe is het begonnen?

Terugkijkend kan ik er een antwoord op geven over hoe het begon, toen ik eraan begon was het niet zo duidelijk. Ik was op zoek naar meer geestelijke balans, hoe om te gaan met sterke emoties als boosheid of verdriet, ik zocht verbinding met gelijkgestemde mensen en had behoefte aan een positievere levensinstelling. Weet je nog waarom jij ooit aan mindfulness bent begonnen?

Wat levert Mindfulness op?

Misschien moet je niet meteen verder lezen, maar bedenk je wat mindfulness voor jou doet of wat heeft het je opgeleverd?
Het is een heel menu waar ik nu uit zou kunnen kiezen, maar in mijn top drie lijstje staan zeker “naar binnen leren luisteren.” Luisteren naar binnen bracht een hele nieuwe wereld aan de oppervlakte. Binnen meer stilte, waar het echte luisteren kon plaatsvinden, vertrokken de pleisters en laagjes die ik zorgvuldig in vele jaren bovenop mijn innerlijke somberheid geplakt had. Ik begon te luisteren naar de donkere hoeken van mijn geest. Diep verborgen herinneringen kwamen daardoor naar de oppervlakte die met de jaren een plekje in het licht wisten te vinden. Andere elementen die me na aan het hart liggen zijn de vertraging waar ik echt van geniet, niet voor niets zijn we in een gebied van Frankrijk gaan wonen waar het hele leven veel meer vertraagd is dan in de randstad. Ik ben echt van de stilte gaan houden, die speelt nog steeds een grote rol in mijn leven. Van mijn tijd in Plum Village heb ik ook veel dankbaarheid voor discipline en volhouden om elke ochtend weer op het kussentje te gaan zitten ook als de zin het liet afweten.

Wat is het effect van mindfulness door de jaren heen?

Met een extra vraag voor de lange termijn beoefenaren: Is de reden van het beoefenen van mindfulness veranderd door de jaren heen?
Voor mij wel, naarmate mindfulness dieper en langer naar binnen begon te sijpelen veranderde de rol en het effect van mindfulness. Ik begon volledig om persoonlijke redenen aan mindfulness. Wat kon het voor mij doen? Toen ik non was, of je kunt ook zeggen na een aantal jaar beoefenen, ging mindfulness niet alleen meer over mijzelf, maar ook over het delen van de oefening met andere mensen. Na het klooster begon mijn relatie met Santi (die ook monnik in Plum Village was). We lieten de officiële oefening een tijdje los. We wilden weten wat niet bij ons hoorde en wat automatisch een onderdeel was. Mindfulness werd meer een informeel onderdeel in ons leven. We integreerden mindfulness op een meer informele manier in onze relatie en ons dagelijks leven. Wanneer we bijvoorbeeld een conflict hebben komen onderdelen van de oefening van Opnieuw Beginnen uit Plum Village zeker terug, maar we gaan niet formeel zitten en aan Opnieuw Beginnen doen zeg maar.

Mindfulness als een manier van leven

Fast forward met een dozijn jaren naar nu. We wonen nog steeds in Frankrijk en het is al bijna 25 jaar geleden dat we met mindfulness in contact kwamen. Onze beoefening van mindfulness is door verschillende fasen heengegaan. Mindfulness is niet nieuw meer, maar het is wel een manier van leven geworden. We doen niet alsmaar actief aan het beoefenen van mindfulness en toch, ze doordringt ons dagelijks bestaan. We hebben levenskeuzes gemaakt door de jaren heen die behoren bij een mindful leven. We zijn gewend aan stilte die niet alsmaar gevuld hoeft te worden met televisie of muziek. Wanneer we buiten werken zijn er automatisch momenten waarop we even stil staan of thee gaan drinken en om ons heen kijken, genietend van de natuur, een plantje, onze eenden, de zonsondergang of sterren. Zonder dat we er tijd voor hoeven in te ruimen houden we gesprekken over onze relatie, de richting die we op willen gaan met ons bedrijf of filosoferen we over een tekst uit het Boeddhisme. Natuurlijk, het gebeurt me wel eens dat ik mijn hoofd verlies in zorgen of stress en op die momenten val ik terug op de formaliteit van beoefening, dan ga ik weer elke dag op een kussentje zitten en doe langzame wandelingen door de tuin.
Ik ging ooit met een eenvoudig “ik ben op zoek naar rust” voor twee weken naar een Boeddhistisch klooster, maar de cadeaus die ik heb mogen ontvangen door mindfulness in mijn leven te integreren zijn onbeschrijfelijk geweest. Dat delen we met de mensen die naar ons toekomen. We prediken niet over mindfulness, maar delen door onze manier van doen, via het eten wat we koken, de manier waarop we tuinieren en hoe we de mensen ontvangen op onze plek. Zo iets, zeg maar.

Mindfulness op onze plek in Frankrijk

• Van 17-21 augustus kun je op mindfulness retraite komen bij ons: https://simplycanvasfarm.com/nl/workshops/mindfulness-retreat/

• Van 3-8 september is er een stilte retraite in de traditie van Plum Village op ons plekje. De voertaal is Frans, maar er is Engelse vertaling beschikbaar. Natuurlijk gaat het met name om de stilte tijdens deze retraite, waarvan er veel zal zijn. https://simplycanvasfarm.com/fr/retraites/retraite-silencieuse/