Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

02 oktober 2021

Wandelen met de online Sangha van Leven in Aandacht

Door Olga Grütters

Op 28 augustus 2021 was het zover. Na vele maanden alleen online via Zoom contact te hebben gehad, wilden de leden van de online Sangha elkaar graag weer in levenden lijve ontmoeten. In de prachtige omgeving van Baarn werd een wandeling van 10 kilometer in aandacht gemaakt. Olga Grütters vertelt over haar beleving van deze bijzondere dag.

"Heerlijk languit op de bank, met de benen omhoog en een heerlijke warme maaltijd achter de kiezen, ben ik aan het nagenieten van een aandachtige stiltewandeling in aandacht met 14 wandelaars in de prachtige bossen van Baarn.

Met de online sangha wandelen

De online Sangha onder leiding van Jacquelien, Marten en Hans had deze wandeling in aandacht en stilte georganiseerd. Ik ging voor het eerst mee. In verband met een oude knieblessure twijfelde ik of 10 km haalbaar was, maar het in aandacht lopen trok me over de streep.

Na een hartelijk welkom op het stationsplein in Baarn kregen we uitleg over de klaphoutjes. Deze dienen om de gaten in de rij te dichten en de groep bij elkaar te houden: 3 x slaan is stoppen, 2 x slaan is kinhin (dit is een loopmeditatie waarbij je vertraagd loopt) en 1x slaan is aanvang van de loopmeditatie. Na wat gemorrel over deze methode, vertrokken we in aandacht en ganzenpas achter Marten (met slaghout aan een touwtje om zijn nek) aan. Hans in de achterhoede (ook met slaghout aan een touwtje om zijn nek) en Jacquelien (eveneens met slaghout aan een touwtje om haar nek) in het midden.

Ik moest hierbij aan de film ‘The sound of music’ denken, waar Kapitein von Trapp zijn kinderen met een fluitje aan Maria voorstelde.
Het bos omringde ons met de hoge bomen en ik genoot van de weldadige stilte van de wandelaars, de fluitende vogels en de wind ritselend door de bladeren. Ik ademde bewust in en uit... en kwam thuis.

Klap klap klap….

Hans kletste drie keer de slaghoutjes tegen elkaar, gevolgd door Jacquelien en uiteindelijk ook door Marten. De groep was gestopt en we verspreidden ons in een grote cirkel nabij een meertje. Jacquelien deelde daar met ons de volgende tekst:

Mijn geest kan over duizend wegen afdwalen
Maar op dit mooie pad loop ik in vrede
Met elke stap waait een milde bries
Bij elke stap bloeit een bloem

Klap, klap, klap… klonk het en we gingen weer verder. Het werkt wel, dacht ik, geen onnodig gepraat, maar een simpele tik met de brede kant van de houtjes tegen elkaar. Dit werd door de twee andere begeleiders herhaald om de hele groep te bereiken. We waren bijna als een riviertje door het bos, ademend als een organisme. Ik voelde me verbonden…

We sloegen rechts een soort poort van groen in. Een lang wandelpad waar de bomen elkaars takken en bladeren omarmden.  Het is wonderlijk hoe ik me verbonden voel als ik samen in aandacht en in stilte wandel met anderen.

Afsluiting

De wandeling ging voort door een oud bos met prachtige oude bomen. Op een open plek in het bos hebben we nog heerlijk met elkaar gezongen. Uiteindelijk bereikte we kasteel Groeneveld waar we een deelronde hadden. Iemand vertelde dat ze iedereen in stilte heeft leren kennen. Mooie woorden bij een mooie dag.

Lieve Jacquelien, Hansen Marten, en alle deelnemende wandelaars, heel veel dank. Zeer voor herhaling vatbaar. Graag met de slaghoutjes aan een touwtje."
Met een glimlach,
Olga Grütters

Meedoen met de online sangha?

Ben je geïnteresseerd in de online Sangha van Leven in aandacht? Hier kun je meer lezen over onze sangha, die elke vrijdagavond via Zoom online bij elkaar komt.

Ook een verhaal delen?

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Olga en wil je ook een activiteit van jouw sangha delen op onze website? Mail je verhaal dan naar webredactie@aandacht.net