Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

11 februari 2022

Zenverhaal: Lopen op de aarde

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een uitspraak uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke. De uitleg van deze uitspraak komt van Thich Nhat Hanh.

"Het wonder is niet om over het water te lopen. Het wonder is om op de aarde te lopen"
-Linji Yixuan-

Zen Astronaut

 

Verklaring

Línjì Yìxuán was de stichter van de Linji school van het Chan boeddhisme tijdens de Tang Dynastie in China. Linji werd verlicht door de teruggetrokken monnik Dàyú. Hij realiseerde zich de leegheid van gedachten, woorden en denkbeelden, en dat de waarheid te vinden was in het alledaagse bestaan. Linji's onderricht moedigde mensen aan om te geloven dat hun natuurlijke spontane geest hun ware Boeddhanatuur is, en om eenvoudig en met overgave elke activiteit aan te gaan.  “Als het tijd is om je aan te kleden, trek dan je kleren aan. Als je moet lopen, loop dan. Als je moet zitten, zit dan. Wees gewoon jezelf in het gewone leven, zonder je zorgen te maken over het boeddhaschap. Als je moe bent, ga dan liggen. De dwaas zal je uitlachen, maar de wijze zal het begrijpen.”

In het onderstaande verhaal geeft Thich Nhat Hanh precies weer wat Linji bedoeld met zijn uitspraak. 
Stel dat twee astronauten naar de maan gaan. Als ze daar aankomen hebben ze een ongeluk en ze ontdekken dat ze nog maar genoeg zuurstof hebben voor twee dagen. Er is geen enkele hoop dat er iemand op tijd van de aarde komt om hen te redden. Ze hebben dus nog maar twee dagen te leven. Als je hen op dat moment zou vragen: "Wat is je grootste wens?", zouden ze antwoorden: "Om weer thuis te zijn, wandelend op de prachtige planeet Aarde." Dat zou genoeg voor hen zijn; ze zouden niets anders willen. Zij zouden niet de baas van een groot bedrijf willen zijn, niet beroemd of willen zijn of de president van de Verenigde Staten. Ze zouden niets anders willen dan terug zijn op Aarde - op Aarde wandelen, van elke stap genieten, luisteren naar de geluiden van de natuur en de hand van hun geliefde vasthouden terwijl zij hun gedachten over de maan laten gaan. Wij zouden elke dag moeten leven als mensen die net van de maan zijn gered. We zijn nu op Aarde, en we zouden nu moeten genieten van het wandelen op deze kostbare mooie planeet. Ik koester dit onderricht van Zenmeester Linji. Ik geniet van gewoon wandelen, zelfs op drukke plaatsen zoals luchthavens en treinstations. Door zo te lopen, met elke stap onze Moeder Aarde strelend, kunnen we andere mensen inspireren om hetzelfde te doen. We kunnen genieten van elke minuut van ons leven." 

Annemieke is illustrator en Peter beoefent Zen