Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

26 december 2020

Corona en overstromingen in Vietnam. Het Maitreyafonds verlicht

We ontvingen vlak voor de kerstdagen deze indrukwekkende brief van het Maitreyafonds, dat met steun van diverse sangha's (o.a. Leven in Aandacht) projecten in Vietnam ondersteunt en noden verlicht. In de brief wordt verslag gedaan van alle acties in 2020, het jaar van corona en van grote overstromingen.

Beste Leven in Aandacht Sangha-vrienden,
We zijn nu dicht bij het einde van 2020. Bij deze gelegenheid willen wij u allen bedanken voor uw hulp en u informeren over onze maatregelen om de ontberingen door Corona en de overstromingen in Vietnam dit jaar te verlichten.

Helaas moesten de kleuterscholen in Vietnam begin 2020 vier maanden dicht als gevolg van het lockdownbeleid vanwege Covid. Om onze kleuterleidsters te helpen heeft het Maitreyafonds, naast de reguliere salarisaanvulling, ook het salarisgedeelte voor haar rekening genomen, dat vroeger met kleutergeld werd gefinancierd. Ik sprak met het schoolhoofd van de kleuterschool "Hiểu và Thương" in de provincie Bình Thuận, die 250 kinderen en 20 leerkrachten heeft en Leven in Aandacht als beschermvrouwe, en ze was erg dankbaar voor deze dringende maatregel. Een aantal van haar collega's verloor hun parttime baan door de lockdown van Covid, waardoor de financiële steun hun zorgen nu kon verminderen.

We hebben ook de financiële steun aan de leerlingen verhoogd, omdat hun ouders minder hadden verdiend; we hebben de studiebeurs aan de leerlingen verhoogd, omdat ze hun parttime baan verloren en de financiële steun aan de ouderen verhoogd.

Dankzij onze donateurs, Sangha-vrienden en de inzet van de maatschappelijk werkers van "Hiểu và Thương" (Understanding and Love) in Vietnam, konden we veel mensen ondersteunen tijdens deze wereldwijde nood. Sinds half mei zijn de kleuterscholen weer open en we zijn blij te weten dat de kinderen weer warme maaltijden en dagopvang kunnen krijgen zoals vroeger.

Zoals vermeld in onze vorige nieuwsbrief, waren er sinds juni 2020 13 tyfoons die het noorden en midden van Vietnam overspoelden en meer dan 200 doden veroorzaakten, meer dan 200.000 vernielde huizen en 1,2 miljoen mensen die werden getroffen door overstromingen, aardverschuivingen, ontoegankelijke dorpen... Ook de roottempel Từ Hiếu, waar Thầy verblijft, werd overstroomd, ook al staat hij op een heuvel. Op dit moment is het risico op overstromingen en aardverschuivingen nog niet voorbij. Gelukkig konden de mensen in bepaalde gebieden de modder en het afval opruimen om terug te keren naar hun normale leven.

Samen met de monniken van de tempel Từ Hiếu en de nonnen van het klooster Diệu Trạm hebben de maatschappelijk werkers van "Hiểu và Thương" direct hulp geboden met zorgpakketten aan gezinnen, die van de buitenwereld waren afgesneden. Daarnaast brengen ze sinds november voedsel, dekens en geld naar gezinnen op het platteland om de ontberingen te boven te komen. Vanuit het Maitreya Fonds hebben we hulp geboden aan 630 gezinnen in landelijke gebieden (totaalbedrag ca. 7.500 EUR) en kleding aan 300 leerlingen in basisscholen en middelbare scholen in de provincie Quảng Trị (totaalbedrag ca. 1.100 EUR).

Nu is er een grote hulpactie gepland voor januari 2021, voor het Vietnamese Nieuwjaar (Tết) om 1.800 arme gezinnen in 5 provincies van centraal Vietnam te steunen (Hà Tĩnh, Quảng Bình, Quảng Nam, Quảng Ngãi, Bình Định) met geschenken en contant geld voor de aankoop van zaden, meststoffen en materialen voor renovatie (totaal bedrag ca. 34.000 EUR). Door de zware schade kan onze hulp niet alle verliezen dekken, maar is het zeker een teken van solidariteit met deze families.

Op dit moment zijn we van plan om minstens 60.000 EUR bij te dragen aan de hulpacties in centraal Vietnam. We hopen dat met de steun van Sangha-vrienden en -donoren dit doel snel bereikt kan worden. (Tot nu toe heeft het Maitreya Fonds ongeveer 50.000 euro ontvangen uit donaties voor humanitaire hulp vanwege een overstromingsramp).

Dank u voor uw jarenlange betrokkenheid bij ons om warme maaltijden en dagopvang aan kinderen te geven, een studiebeurs voor leerlingen en studenten, financiële hulp aan ouderen en gehandicapten, verbetering van de infrastructuur op het platteland en humanitaire hulp bij rampen. We zijn blij en waarderen het om samen met u te lopen op het Boddhisatva pad van begrip en liefde.

Wij wensen u een vreugdevolle en hartverwarmende kersttijd; rust, gezondheid en vrede voor het nieuwe jaar 2021.

Met een lotus voor u
Namens het bestuur en de leden van het Maitreya-Fonds
Minh-Tri Nguyen, bestuurslid

Stichting Leven in Aandacht draagt de helft van de donaties die zij voor Vietnam ontvangt over aan het (Duitse) Maitreyafonds, dat in nauwe samenwerking met Plum Village, hulpprojecten in Vietnam coordineert. Lees meer over onze projecten in Vietnam