Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

13 juni 2023

Het verdiepingsprogramma stelt zich voor

In 2015 initieerde Stichting Leven in Aandacht het Verdiepingsprogramma. Een programma met dagen van aandacht en retraites om de wijsheid van het boeddhisme te delen met onze beoefenaars in de sangha's en met nieuwe belangstellenden. Wij stellen hier het team aan je voor:

WVP1280

Op de foto van links naar rechts:

  • Cilia Galesloot
  • Marten Buis
  • Jan-Jitze Hees
  • Diek Timmermans
  • Sveja van Mierlo

Het verdiepingsprogrammateam bestaat gedreven vrijwilligers. Twee van die vrijwilligers zijn Diek en Sveja. Onderstaand kan je lezen hoe zij bij het verdiepingsprogramma zijn betrokken geraakt en hoe zij dit ervaren.

Hoe is het ooit begonnen?

Diek: Ik ben via Jan Boswijk, een dharmaleraar en psychotherapeut, in aanraking gekomen met de beoefening. Dat was in levensfase waarin ik erg veel lijden had vanwege mijn scheiding. Later ben ik ook aan retraites gaan deelnemen en op mijn eerste retraite zei Phap Dung: "het geluk is in jou en je kunt het altijd aanraken". Oh ja, zei ik, dat is waar. En met vreugde herinner ik mezelf hier heel vaak aan.
Sveja: Mijn eerste ontmoeting met het boeddhisme en de beoefening was het boek van Thich Nhat Hanh “Het Bloeien van een Lotus”. Bij het boek zat een CD met ingesproken meditaties die ik regelmatig ging doen. Wat een cadeautje voor lichaam en geest!

Wat sprak jou het meeste aan in de beoefening?

Diek: Ik luisterde naar Thay en die vertelde, dat ik behalve in de gewone, dagelijkse werkelijkheid tegelijk ook in de ultieme werkelijkheid leef. Gossie, dat had ik niet gedacht, dacht ik, maar hij heeft wel gelijk. En in de ultieme werkelijkheid ben ik verbonden met alles en iedereen, héérlijk! En dat is Sangha, zonder mijn diverse Sangha's kan ik niet leven.
Sveja: Ik begon met zit meditatie maar later werd wandel meditatie mijn favoriete beoefening.

En toen ben je deel gaan nemen aan de werkgroep van het verdiepingsprogramma. Hoe is dat in zijn werk gegaan?

Diek: Omdat ik zelf zoveel aan heb aan de sanhga en beoefening, wil ik heel graag anderen laten kennismaken en genieten van de Dharma
Sveja: Een jaar of twee geleden stuurde ik een mailtje naar Cilia met de vraag of het mogelijk zou zijn een online evenement te organiseren rondom de Thay’s verjaardag. Ik kwam in gesprek met haar en even later besloot ik om lid te worden van de groep. Het voelde meteen goed: het is een groep mensen die met veel plezier en toewijding het programma bedenkt en uitvoert. Ik wil graag ook op die manier leren werken, genietend, met hart en plezier. Dat brengt zo veel vreugde en voldoening.

Wat vind je het leukste aan jou werk voor het verdiepingsprogramma?

Diek: Het leukste vind ik zelf het practice stuk: een mooie locatie inrichten, voor de thee en de koffie zorgen, zorgen dat het programma loopt, en intussen zorgen, dat ik niet hectisch wordt, dat is mijn beoefening. Ik ga er nog heel lang mee door, wat mij betreft
Sveja: Zelf doe ik (nog) niet zo veel. Ik vergader af en toe, lees en beantwoord mailtjes en appjes, loop mee en help waar mogelijk bij het organiseren van retraites en Dagen van Aandacht. Daarbij probeer ik te begrijpen hoe dingen in elkaar zitten en ook hoe de verschillende groepen in Stichting Leven in Aandacht met elkaar verbonden zijn. Het is fijn om deel te zijn van een groep mensen die beoefent en die vanuit hun aspiratie samen werkt. Het is een fijne sangha waar ik me thuis voel.

Dank jullie wel voor dit gesprek _/\_