Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

27 maart 2022

Sr True Dedication voor retraite en lezingen in Nederland

Vanaf eind april maakt zuster True Dedication een tour door Nederland met een team monniken en nonnen van Plum Village. Ze begeleiden een grote retraite in Beukenhof. Daarnaast geeft zr. True Dedication lezingen in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen, ingebed in een mindfulness programma. Aanleiding is de verschijning van het laatste boek van Thich Nhat Hanh: 'Met zen de planeet redden'. Zuster True Dedication zal met de andere kloosterlingen concrete oefeningen en inzichten delen uit dit boek, dat zij zelf heeft samengesteld en van uitleg voorzien.

1 Sister True Dedication breed

Retraite en lezingen

De tour van zuster True Dedication en de andere kloosterlingen bestaat uit de volgende events:

  • 28 april - 1 mei: Retraite in Beukenhof - deze is helaas al volgeboekt
  • 3 mei 17 uur, Cultureel centrum Parnassos, Utrecht. 'You Are the future': Lezing door zr. True Dedication en begeleide meditatie. Voor studenten
  • 5 mei 14 uur, Tolhuistuin, Amsterdam. 'Being Peace': Mindfulness middag met lezing door zr True Dedication, na afloop loopmeditatie langs de IJkade
  • 8 mei 10.30 uur, 'Met zen de planeet redden': Dag van Aandacht met lezing door zuster True Dedication,  in cultureel centrum De Lindenberg in Nijmegen 
Het team van monniken en nonnen dat samen met de zuster de events verzorgt bestaat uit zr. Sang Nghiem, br. Pham Hanh, br. Phap Linh (t/m de retraite) en br. Ruong Hieu. Zr. True Dedication en br. Phap Linh zijn van origine afkomstig uit het VK. De andere kloosterlingen zijn Nederlandstalig.

Alle events van de tour worden georganiseerd door Stichting Leven in Aandacht en jongerenbeweging Wake Up, met uitzondering van Utrecht. Daar is het Meditation Lab van de Universiteit Utrecht de organisator. De bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. De voertaal is afwisselend Nederlands & Engels (met mogelijkheid voor simultane vertaling).

Zuster True Dedication

Zuster True Dedication is de redacteur van het laatste boek van Thich Nhat Hanh, "Met zen de planeet redden" (2022), evenals zijn eerdere boeken "De kunst van het leven" (2017) en "Liefdesbrieven aan de aarde" (2013). Voordat ze in 2008 op 27-jarige leeftijd in het klooster trad, studeerde zuster True Dedication geschiedenis en politicologie aan de Universiteit van Cambridge, hostte ze een feministische blog en werkte ze als journaliste voor BBC News in Londen. Zuster True Dedication is medeoprichter van de internationale Wake Up beweging. Dit is een gemeenschap van jonge mensen die samen mindfulness beoefenen en bewust willen leven om de wereld een stukje beter te maken. 

TED talk

In de aanloop naar de klimaatconferentie in Glasgow hield zuster True Dedication een TED talk. Hierin betoogt ze dat we volledig aanwezig, geaard en alert moeten zijn om het soort radicale, beslissende actie te ondernemen waar onze planeet om vraagt.

Zij vraagt zich af waarom het zo moeilijk is om de richting van onze beschaving te veranderen en concludeert dat wat er op dit moment ontbreekt, niet nog meer feiten, informatie of zelfs technologie is, maar inzicht.

“We kunnen niet hopen de wereld te veranderen als we onze manier van kijken niet kunnen veranderen. Dus, hoe doen we dat? Stap voor stap - letterlijk. Elk moment van beweging is een kans om meer bewust te worden van onszelf, de wereld om ons heen en waar die twee ervaringen elkaar ontmoeten.”

Zuster True Dedication stelt ons drie vragen die ons kunnen helpen verder te ontwaken. De eerste: wie ben jij? Een uitnodiging om na te denken over hoe je verbonden bent door tijd en zijn. De tweede: waar ben je? Een uitnodiging om na te gaan of je aanwezig bent en je op je gemak voelt. En ten slotte: wat wil je? Een uitnodiging om manieren te verkennen om je opnieuw te verbinden met wat essentieel is om innerlijke vrede te creëren.

“We kunnen de planeet niet helpen als we gevoelloos of overweldigd zijn - het koesteren van bewuste en radicale liefde is de sleutel tot het ontwaken voor de kostbaarheid van het leven en de kracht die we hebben om het te redden.”

Bekijk hier de talk van zuster True Dedication  

Foto's bij dit artikel: Copyright Evermind Media