Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh, onze leraar

Thay Teaching whiteboard chineseThich Nhat Hanh is boeddhistische monnik, dichter en vredesactivist, afkomstig uit Vietnam. Hij is geboren in 1926 en op 16-jarige leeftijd ingetreden in een klooster in Hué. Thây (aanspreektitel voor leraar) is de spiritueel leraar en leider van de internationale Plum Village-gemeenschap, die in 1982 van start ging met de vestiging van het klooster en meditatiecentrum Plum Village in Zuid-Frankrijk. Andere kloosters en instituten volgden snel, waarvan drie in de Verenigde Staten en één in Duitsland, het European Institute of Applied Buddhism (EIAB)). Daarnaast zijn er centra opgericht in Hongkong (AIAB) en in Thailand en recent een nieuw klooster in Frankrijk.

Vernieuwende boeddhistische leraar

Al op jonge leeftijd was Thich Nhat Hanh een vernieuwende en populaire boeddhistische leraar in zijn thuisland Vietnam. Het was zijn missie om het boeddhisme dichterbij het dagelijks leven te brengen en midden in de maatschappij. Hij stond ook open voor westerse literatuur en hij verwerkte wetenschappelijke inzichten in zijn onderricht.
Tijdens de oorlog in Vietnam organiseerde hij samen met andere monniken, nonnen en leken-beoefenaars op grote schaal hulpacties voor de getroffen bevolking in de door bombardementen verwoeste dorpen. Mindfulness gaf hun de kracht om met al het lijden om hen heen om te gaan.

Vredesactivist

In de jaren jaren zestig van de vorige eeuw ging Thich Nhat Hanh naar de Verenigde Staten en Europa om voor een wapenstilstand in Vietnam en de start van vredesbesprekingen te pleiten. In de VS ontmoette hij de burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. met wie hij een gevoel van diepe verbondenheid ervoer. Samen zagen ze het belang in van spirituele gemeenschap, van broeder- en zusterschap, over religieuze grenzen heen. Thich Nhat Hanh leidde later in Parijs de boeddhistische vredesdelegatie tijdens de vredesonderhandelingen. Toen de oorlog voorbij was mocht hij van de Vietnamese autoriteiten niet meer terugkeren en vestigde hij zich als balling in Frankrijk. Vooral sinds de stichting van Plum Village werd Thây steeds bekender als spiritueel leraar.

Boeddhisme naar het westen

Thich Nhat Hanh heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het boeddhisme toegankelijk te maken voor de (westerse) wereld. Hij vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Mindfulness, liefdevolle aandacht, is het middel dat ons helpt onze liefde en compassie te vergroten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving en voor de wereld. Tot op hoge leeftijd gaf Thich Nhat Hanh over de hele wereld lezingen en leidde hij goed bezochte retraites in en buiten de Plum Village-kloosters. Zijn lezingen verschenen in meer dan 100 boeken en veel van zijn boeken zijn in meerdere talen vertaald. In de Nederlandse taal zijn meer dan dan 60 boeken van Thich Nhat Hanh beschikbaar. Op onze website vind je een compleet overzicht van de beschikbare Nederlandse boeken. Daarnaast schreef Thây gedichten en maakte hij vele prachtige kalligrafieën.

Gezondheidstoestand

In november 2014 kreeg Thich Nhat Hanh een zware hersenbloeding. Hij kreeg een halfzijdige verlamming en kon vrijwel niet meer praten. Na een langdurige revalidatie, o.a. een half jaar in de VS, is Thich Nhat Hanh thuisgekomen in zijn geliefde Plum Village. Hij bleef rolstoelgebonden en kon vrijwel niet spreken. Begin 2017 ging Thay wonen in het klooster in Thailand, Thai Plum Village. In de loop van 2018 is hij naar zijn 'root temple' in Hué in Vietnam vertrokken voor 'zijn laatste dagen'. Deze duurden nog vier jaar. Op 22 januari 2022 is Thay aldaar vredig ingeslapen . De herdenkingsceremonies werden online uitgezonden en door velen bijgewoond vanuit de hele wereld. Je kunt ze nog vinden op de website van Plum Village.

Lees meer:

Zie ook:

A Cloud Never Dies, biografische documentaire over zenmeester Thich Nhat Hanh, verteld door Peter Coyote, april 2022.

Tegenover geweld, angst en discriminatie laat Thich Nhat Hanh's moedige pad van geëngageerde actie zien hoe inzicht, gemeenschap en een diep verlangen om de wereld te dienen hoop, vrede en een weg vooruit kunnen bieden voor miljoenen.