Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Sangha Amsterdam Oost - Diemen

Amsterdam - Oost en Diemen

Adres bijeenkomst

Huis van de Buurt ’t Kruidvat, Ouderkerkerlaan 30, Diemen

Contactgegevens

Dirk van den Born
E.: dirkvandenborn@gmail.com

Over ons

De Thich Nhat Hanh Sangha in Amsterdam-Oost/ Diemen is opgericht in 2016. Wij oefenen in Mindfulness meditatie en in hoe dit toe te passen in ons dagelijks leven. Geëngageerd boeddhisme. En wij gaan hierbij uit van de lessen van de Zenleraar Thich Nhat Hanh. Deze lessen krijgen mede vorm door de huidige leraren van Plum Village (het klooster in de Dordogne, Frankrijk opgericht door Thich Nhat Hanh) en het EIAB (European Institute of Applied Buddhism in Waldbröl, Duitsland). De sangha heeft een open karakter, waarin iedereen welkom is.

Onze activiteiten

De sangha komt wekelijks samen op maandagavond. Inloop vanaf 19:30. Aanvang 19:45 (stipt). De bijeenkomst duurt tot 21:15. Vaste onderdelen zijn meditatie, een korte inleiding uit één van de lessen/ boeken van Thich Nhat Hanh, loopmeditatie, een kleine theeceremonie en dharmadelen. De derde maandag van de maand is er geen theeceremonie, maar drinken we na afloop gezamenlijk een kopje thee.

Data bijeenkomsten 2022: 29 augustus, 5 september, 12 september, 19 september, 26 september, 3 oktober, 10 oktober, 17 oktober niet, 24 oktober, 31 oktober, 7 november,  14 november, 21 november, 28 november, 5 december, 12 december en 19 december.      

Thema's sanghabijeenkomsten 2021 

Bewuste Aandacht van de Geest, 23 augustus. Mindfulness is als een lamp waarmee we onszelf verlichten. Zodra de lamp in de kamer is, verandert de kamer. Mindfulness is als de zon. De zon lijkt niets te doen maar doet heel veel. Onder invloed van zonlicht worden processen in werking gezet waardoor planten kunnen groeien. Als het zonlicht doordringt tot de knop van een bloem gaat de knop open. Onze mindfulness heeft dezelfde functie als de zon. Als we de lamp van bewuste aandacht gestaag laten schijnen op onze gemoedstoestand, zal deze  veranderen in iets beters. Bron: de geleide meditatie en inleiding ‘Mindfulness of the Mind‘ van Brother Phab Luu  uit de Plum Village app, short meditations.  

Stoppen, 30 augustus. Het is belangrijk om de kunst van het stoppen te leren. Het stoppen van onze niet-constructieve manier van denken; het ons laten meeslepen door emoties; onze afwezigheid in het moment. We kunnen stoppen door oplettend te zijn met onze volledige aandacht in het huidige moment.

Weet je het zeker? 6 september.
Kunnen we onze waarnemingen vertrouwen? Zijn onze meningen juist of beter dan die van anderen? TNH leert ons dat we in meditaties steeds uitgedaagd worden onze waarnemingen en overtuigingen onbevooroordeeld onder de loep te nemen. Daarbij maken we gebruik van een zuiver meetinstrument: onze heldere geest. Die onmetelijke ruimte heeft voor andere meningen en overtuigingen. Van 15- 17 oktober geeft broeder Phap XA over dit thema een weekendretraite in centrum Bosoord in Loenen. De voertaal is Nederlands.

In de huid van de ander kruipen, 13 september. Eén van de vier onmetelijkheden is liefhebbende vriendelijkheid. In ‘Aandacht is als zonneschijn’ schrijft Thay: “… Liefde is onmogelijk zonder begrip. Om anderen werkelijk te kunnen begrijpen moeten we in hun huid kruipen. Dan zijn we in staat hen met liefdevolle aandacht tegemoet te treden. De bron waaruit onze liefde opwelt is onze volledig ontwaakte geest.” Hoe kun je liefhebbende vriendelijkheid verder ontwikkelen?

Zelfacceptatie en transformatie, 20 september 2021. We vergeten vaak dat we een lichaam hebben. Regelmatig terugkeren naar ons lichaam en opmerkzaam zijn (wat gebeurt er in mijn lichaam, voel ik spanning op bepaalde plekken?) helpt ons om in contact met onszelf te blijven. Zo kunnen we beter kijken naar allerlei eigenschappen van onszelf, gezonde en ook minder gezonde en heilzame eigenschappen. Bewustzijn van ons lichaam en wat zich daar afspeelt is de sleutel naar zelfacceptatie en naar transformatie. Bron: samenvatting van de Dharma Talk van Sr. Lang Nghiêm op 17 september 2021.

Kentekenloosheid, een wolk sterft nooit, 27 september. Bron is het het boek Leven waarin Thich Nhat Hanh schrijft: “Wanneer we iets bekends zien in de wereld van verschijnselen, een wolk bijvoorbeeld,dan zeggen we dat die er is, dat hij bestaat. Als we hem niet meer kunnen zien ,zeggen we dat hij dat hij er niet is en niet meer bestaat. Maar de onderliggende waarheid is dat hij nog altijd bestaat. De uitdaging is om het ding in zijn nieuwe vorm te herkennen. Dit is mediteren op kentekenloosheid.

Strevenloosheid als poort van bevrijding, 4 oktober. We hebben de gewoonte om achter dingen aan te rennen. We voelen geen vervulling in het hier en nu en dus rennen we achter dingen aan waarvan we denken dat ze ons gelukkig zullen maken. De concentratie op strevenloosheid is erop gericht dat je aankomt in het huidige moment en ontdekt dat dit huidige moment het enige moment is waarop je dat waarnaar je zoekt/ wat je nastreeft kunt vinden en dat je alles wat je wilt worden al bent. Strevenloosheid betekent niet ‘niets doen’. Het wil zeggen dat je jezelf niet iets als een wortel voorhoudt om er vervolgens achteraan te rennen. Mediteren wil zeggen dat je de tijd hebt om hier diep naar te kijken.

Leegte, 11 oktober. Thay gebruikt voor het uitleggen van het begrip ‘leegte’ vaak de metafoor van een bloem. Kan een bloem op zich zelf bestaan zonder haar omgeving? Een bloem groeit aan een plant. Een plant moet bladeren hebben die het zonlicht opvangen. Daarnaast moeten de wortels water uit de bodem opnemen en tegelijkertijd nemen de bladeren koolstofdioxide op uit de lucht. Samen maken de bladeren hier groeistoffen van, die het mogelijk maken dat er bloemen een de plant groeien. Waar komt het water vandaan? Meestal als regen uit de lucht. En die valt afhankelijk van omstandigheden uit een wolk. Er is dus ook een bodem nodig om het water op te vangen. En hoe ontstaat een wolk? Etc, etc. Zonder deze en nog veel meer factoren zou een bloem niet kunnen ontstaan. De bloem bestaat dankzij al deze niet-bloem elementen; de bloem kan dus niet op zichzelf bestaan. Zij is leeg van een afzonderlijk zelf.

Hoe kan je meedoen?

Geïnteresseerden zijn welkom op de eerste maandagavond van iedere maand om de sfeer te proeven of direct mee te doen. We vragen je dan om je vooraf aan te melden (middels een e-mail naar Dirk van den Born: dirkvandenborn@gmail.com ). Zo kan Dirk kort kennis met je maken en je vooraf informatie geven over het verloop van de avond. Ervaring met mediteren of met de achtergronden van het boeddhisme is niet nodig. Ervaring met het zitten in de meditatiehouding is niet nodig, want er zijn ook gewoon stoelen. Wil je van te voren al wat meer weten over de groep en de meditatieavonden, neem dan contact op met:  Dirk van den Born ( dirkvandenborn@gmail.com). 

Je bijdrage is naar draagkracht, ongeveer 3 tot 5 euro per avond. Voor de kosten van huur, thee ed. Wat we overhouden wordt jaarlijks via St. Leven in Aandacht gedoneerd aan een project ‘kinderen naar school’ in Vietnam.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden