Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

18 oktober 2021

Bun cha: Vietnamese maaltijdsalade met pittige tofublokjes

Door Refreshing Earth of the Heart

Ik schreef ooit over mijn retraite in de Plum Village traditie (Thich Nhat Hanh) en over mijn hunkering naar Vietnamees eten. Toen mijn partner onlangs op reis ging besloot ik daarom om veertien dagen lang thuis te koken en te eten geïnspireerd op de Plum Village traditie.

Mijn dochter en ik togen naar de winkel en kochten een grote berg verse groenten en fruit, en in de toko haalde ik typisch Vietnamese ingrediënten als hoisin saus, sriracha saus, sesamolie en citroengras. Voor mijn dochter haalde ik biologische kipschnitzeltjes en knakworstjes. Haar doe ik geen plezier met Vietnamese vegarecepten. Ik kookte dus apart voor haar en terwijl zij at maakte ik wat voor mezelf klaar: veel groenten gebakken in de oven, gekookt, geraspt als salade, of geroerbakt met gember, citroengras, hoisin saus, en/of kokosroom.

Ik heb enorm genoten van mijn experimenten, en deel hier mijn absolute favoriet van veertien dagen experimenteren. Het originele recept vindt u hier. De dressing is zo lekker dat ik adviseer om er wat meer van te maken. De hoeveelheden zijn geschikt voor drie grote of vier kleine eters. Restjes zijn heerlijk als lunch.

Ingrediënten.

Voor de tofu: plantaardige olie in om te bakken (bijvoorbeeld een mengel van zonnebloemolie en sesamolie) 1 pak tofu, uitgelekt (druk het vocht er goed uit) en in blokjes gesneden 1 flinke eetlepel hoisinsaus 2 eetlepels zoete chilisaus 2 theelepels Sriracha (of sambal) of meer als je van pittig houdt 1 ui in ringen zout, naar smaak

Voor de salade: 1 pak noedels ca. 100 gram bladgroente: spinazie, rucola of (veld)sla; snij eventueel de blaadjes klein 1 grote wortel of 3 kleine, in dunne plakjes of grof geraspt 1/2 komkommer, idem 2 lente-uitjes, fijngesneden 1 bosje muntblaadjes (alleen de blaadjes) 1 bosje (Thaise) basilicum (alleen de blaadjes) Voor de dressing: 3 eetlepels ahornsiroop (of agavesiroop, of honing) 3 eetlepels sojasaus 2 eetlepels rijstazijn 2 eetlepels limoensap (sap van 1 limoen) 1-2 eetlepels sesamolie 1 stengel citroengras, zonder de buitenste harde bladeren, in stukjes en geplet met een mes (of gebruik citroengraspuree) 1 teentje knoflook, geperst 1 eetlepel gember, geraspt of geperst (knoflookpers)

Bereiding

Stap 1. Maak voor een optimale smaak de dressing ruim van tevoren door alle ingrediënten uit het laatste blokje te mengen in een kom, zet de dressing afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Gebruik je vers citroengras, dan kun je die vlak voor gebruik uit de dressing vissen. Vietnamezen hakken de citroengras in kleine stukjes en eten die harde stukjes gewoon op.

Stap 2. Verhit wat olie in een pan, voeg de uiringen toe, bestrooi met een beetje zout, en bak op niet al te hoge temperatuur totdat de uiringen karamelliseren. Dit duurt ongeveer twintig minuten, de ui wordt goudbruin en zoet. Schep af en toe om.

Stap 3. Verhit in een andere pan ongeveer 3 eetlepels olie, voeg de tofu blokjes toe, en roerbak ze aan alle kanten tot ze krokant worden en bruin beginnen te kleuren. Zet het vuur laag, voeg de drie sauzen toe (hoisin, zoete chili en Sriracha) en schep de tofublokjes voorzichtig om tot ze bedekt zijn met saus. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Stap 4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Stap 5. Bouw de salade op: Verdeel alle ingrediënten voor de salade over de borden of kommen, inclusief de noedels, giet daar de dressing overheen, en maak het af met de blokjes tofu en gekarameliseerde uien. Eventueel kunnen er nog fijngehakte pinda’s en/of partjes limoen bij geserveerd worden, of wat extra sesamolie.

Het kost even tijd en de ingrediëntenlijst lijkt lang, maar dit gerecht is echt een feest en behoort nu al tot mijn favorieten. Heb je niet alles in huis? Vervang dan gerust een deel van de ingrediënten door andere, of laat ze weg. Het recept kan het hebben. Oké, het was een wat andere smaakbeleving toen ik de tofublokjes een keer vervangen had door spruitjes.

Dit artikel is eerder verschenen in het Boeddhistisch Dagblad