Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

12 juli 2022

Ontspannen toeleven naar de retraite

Door Peter van Leeuwen

Van 09-08-2022 tot en met 14-08-2022 vindt in het European Intitute of Applied Buddhism (EIAB) de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite plaats: 'de weg van liefde en begrip'. Een retraite geeft deelnemers een kans om stil te staan en ons leven diepgaand te bekijken. Een kans om afstand te nemen van ons streven naar plezier op de korte termijn. 

In gesprek met broeder Phap Xa

Maar geldt dit ook voor degenen die de retraite organiseren? Lukt het de monniken en nonnen om een balans te houden tussen hun beoefening en de duizend en een dingen die geregeld moeten worden voordat een retraite kan beginnen? 

Om deze vraag te beantwoorden heb ik een gesprek met broeder Phap Xa. Deze woont al jaren als monnik in het EIAB in Waldbröl en heeft bijgedragen aan veel retraites van het EIAB. Ik spreek hem op de vooravond van de Internationale retraite, nadat hij net terug is van een wandelretraite in de natuur. 

Elke dag is anders

Broeder Phap Xa geeft aan dat er in de loop van de jaren veel ervaring met retraites is opgebouwd. Deze ervaring leert dat iedere dag anders is. Altijd zijn er weer onverwachte dingen. Als voorbeeld van een verandering geeft hij de Coronaregels waardoor slapen, eten en als groep bijeenkomen anders is dan voor Corona. Een ander voorbeeld is dat de certificaten van de vijf aandachtsoefeingen herdrukt moesten worden, omdat na het overlijden van Thay de teksten hiervan aangepast moesten. Bovendien is ook de tekst van de derde aandachtsoefening veranderd, maar nog niet vertaald in het Nederlands. Dat zijn allemaal details die zand in de raderen kunnen gooien van een soepel verlopende retraite en dus aandacht behoeven.

Ochtend

Broeder Phap Xa zijn dag begint om een uur of vijf met een kopje thee en wat lezen. Om zeven uur leidt hij een online meditatie waarna ontbijt volgt. De maaltijden, en dan met name de lunch, zijn in het EIAB het moment waarop de bewoners van het EIAB als gemeenschap bijeenkomen.

De ochtend wijdt broeder Phap Xa verder aan het beantwoorden van zijn e-mails, klusjes rondom de retraite en overleggen. In de loop van de jaren heeft hij een minder centrale rol in de organisatie van retraites, maar hij heeft geleerd voldoende tijd vrij te houden omdat er toch altijd vragen op hem af komen. 

Dit geldt zeker voor de Nederlandstalige zomerretraite, waarbij zijn medebroeders en -zusters hem weten te vinden als er een tekst moet worden vertaald of als zij contact willen hebben met iemand van de Nederlandstalige sangha.

Overigens is de ochtend voor jonge broeders en zusters anders. Zij gaan iedere ochtend naar Duitse les!

Middag

Om twaalf uur is het tijd om te lunchen. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt of de avondmaaltijd kunnen geskipt worden als hiervoor een goede reden is, maar tijdens de lunch geeft altijd iedereen aanwezig. Andere momenten waarop de broeders en zusters als gemeenschap bij elkaar komen zijn de ochtendmeditatie en avond(loop)meditatie. 

Broeder Phap Xa heeft in de middag tijd voor een siesta, sport en het werken aan zijn dharmalezing voor de komende retraite.  Daarnaast wordt in de middag met de hele gemeenschap de chant van Avalokiteshvara geoefend. De avond is vrij en wordt er gevolleybald, theegedronken en bijgepraat met elkaar. 

Ontspannen

Broeder Phap Xa geeft aan dat er over het algemeen ontspannen wordt toegeleefd naar een retraite. De retraites lopen goed, zij worden goed bezocht en voldoen aan een behoefte. Ondanks de instroom van nieuwe monniken en nonnen is er in cruciale functies, zoals de inschrijving, veel ervaring wat een goed verloop bevordert. 

Meer informatie over de Nederlandstalige retraite en aanmelden kan op de website van het EIAB.

Lees hier de aankondiging van de Nederlandstalige retraite op de website van stichting Leven in Aandacht.