Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

10 augustus 2020

Geheimen uit een boeddhistische keuken

Door Elly de Léon

Binnen onze boeddhistische traditie neemt goede voeding een belangrijke plaats in. Thich Nhat Hanh leert ons dat goede voeding  zowel is wat we via de mond tot ons nemen, als ook wat via onze andere zintuigen binnen krijgen, zoals dharma lezingen, muziek, gedichten, de natuur.

Aan al deze voeding geen gebrek tijdens de retraites in Bosoord – Loenen. Ik kijk er steeds weer naar uit om daar met gelijkgestemden te oefenen om de leringen van Thay (leraar) in de praktijk, het dagelijks leven, toe te leren passen. En als kers op de taart zijn daar de vegetarische/veganistische maaltijden. Peter, de kok van Bosoord, heeft mijn hart gestolen door ons een keer een verrukkelijke rijsttafel voor te schotelen. Allemaal verschillende hapjes in mooie kleuren en super lekker. Mij kan je eronder begraven, bij wijze van spreken dan. Ook daarna verraste hij mij steeds weer met bijzondere combinaties van smaken. En een lust voor het oog. Wat het ook bijzonder maakt is dat we de eerste 20 minuten in stilte eten.  Zo proef je veel meer en geniet je ook veel meer. Dat zie ik dan ook om me heen gebeuren.

In het verleden heb ik me ook vaak schuldig gemaakt aan snel even in de auto onder het rijden een hapje te eten. Op straat zie ik ook regelmatig mensen al lopend, pratend en etend iets naar binnen vegen. Ik sta nu graag stil bij de vraag of ik wel waardeer wat ik eet.  Of ik wel voldoende besef dat eten niet iets vanzelfsprekends is omdat er nog steeds hongersnood in de wereld is. Dat is dan ook de reden dat ik op deze manier niet meer wil eten en wil ik verantwoorde maaltijden klaarmaken, zoals Peter die ons voorzet.

Peter wilde toen zijn keukengeheimen niet aan mij prijsgeven. Wel vertelde hij me dat hij bezig was met een kookboek waarin de geheimen worden verwoord in smakelijke gerechten en heb ik een paar foto’s mogen zien.  Het wachten op dit kookboek heeft gelukkig niet lang geduurd.  Het is nu in de handel onder de naam ‘Geheimen uit een Boeddhistische keuken’. 

Nu kan ik nog beter een verrassende en verantwoorde maaltijd op tafel zetten.

Dank je wel Peter! 

Ik kan dit kookboek bij iedereen aanraden en hoop dit boek binnenkort ook op de boekentafel te kunnen presenteren tijdens dagen in aandacht en retraites. Elly

Uitgever: Stichting Maitreya Instituut | april 2020 | Nederlands | Hardcover |168 pagina's 
Bestel dit boek bij bol.com: Geheimen uit een boeddhistische keuken