Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

20 juli 2024

Innerlijke vrede vinden in 50 tinten groen

Door Koen Demeyer

Groen is de kleur die levende wezens met elkaar verbindt. Groen creëert een kader van geborgenheid en samenhorigheid. Het is als het ware het canvas dat ons allemaal in leven houdt.

Zoek een plekje op met verschillende schakeringen van groen: gras, struiken, heggen, bomen, riet, waterplanten, eendenkroos, mos, varens. Het hoeft niet grootschalig te zijn; een hoekje in een tuin of park met een struik en een bodembedekker is al meer dan voldoende. Ontspan en luister naar je ademhaling. Laat je ogen gedachteloos dwalen over het mozaïek van groen om je heen. Laat je niet afleiden door andere kleuren, hoe opvallend ook. Ga niet op zoek naar een verhaal, maar observeer enkel het groen. Bijvoorbeeld het donker blauwgroen van een den of het haast lichtgevende frisse groen van mos aan de voet van een boom. Snuif de groene zuurstof op en verwelkom het als een levensgeschenk. Synchroniseer je ademhaling met het ademen van de groene bladeren om je heen.

Maak er een gewoonte van om regelmatig naar dezelfde plek terug te keren. Dan kun je ervaren hoe dit groen nooit hetzelfde is. Het ontstaat, breidt zich uit en verschrompelt uiteindelijk. We weten allemaal dat ook wij, net als een blad, uiteindelijk van de levensboom zullen vallen. Net zoals een blad zijn wij ook levenslang met de levensboom verbonden. Zoals een vallend blad in de herfst zijn groene kleur teruggeeft aan de moederboom, zo geven wij onze levenservaring door aan de volgende generaties, die ons hiervoor dankbaar zijn.

Zie hoe de kleur van een eikenblad frisgroen ontspruit en mettertijd langzaam evolueert naar diep groen en eindigt in bronsgroen in de herfst. Ontdek ook de subtiele veranderingen doorheen de dag, afhankelijk van de stand van de zon of de weersomstandigheden. Zo bezoek ik elke dag een paar keer een veldje haarmos in mijn tuin. Afhankelijk van de luchtvochtigheid schakelt mijn mostapijtje tussen dof donkergroen en fris zachtgroen. Streel met je ogen de nerfstructuur en textuur van het bladoppervlak. Laat je verrassen door de grote variatie in kleur en textuur die op één enkele plant voorkomt. Dikwijls bots je hierbij op beschadigingen door insectenvraat van kleine groene rupsjes of bladluizen. Soms zie je vreemde knobbeltjes van insectengallen. Dit zijn allemaal onvolkomenheden die elk blad uniek maken.

Deze kleurveranderingen, texturen en beschadigingen in een blad weerspiegelen variaties, eigenheden, tegenslagen en grillen in ons leven. Ondanks dit alles is er één constante: groen staat altijd garant voor zuurstof en voor ademruimte, ongeacht wat er gebeurt. Heb je het even moeilijk? Bekijk en streel een blad van een vertrouwde plant en glimlach ernaar. Het zal je vrede brengen en je weer aanmoedigen.

Zoals Thich Nhat Hanh zegt: "Het Nu moment is steeds vervuld met vreugde en geluk. Wanneer je aandachtig bent zal je het dan ook steeds opmerken" Laat het groen om je heen je herinneren aan de vreugde en vrede die altijd binnen handbereik zijn, hier en nu. Glimlach naar het blad, en je zult merken dat de groene natuur je innerlijke rust en harmonie schenkt.