Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

13 april 2022

Jouw intieme plek in de natuur

Door Koen Demeyer

In de natuur kan je altijd een plekje vinden waar je tot jezelf kunt komen.  Dit hoeft niet ergens in de wildernis te zijn, maar het kan even goed een bank in het park om de hoek.  Het maakt niet uit waar; het enige wat telt is dat je er dikwijls kunt komen en je geborgen voelt.  Dus vind jouw plekje waarmee je een intieme band kunt ontwikkelen. Geef deze plek een naam net zoals je je vrienden ook een naam geeft.

Begroet bij aankomst jouw plekje, snuif de lokale sfeer met al je zintuigen op en beantwoord deze met een langzame uitademing. Voel de warmte of koude en vochtigheid. Van waar komt de wind nu? Maak je vinger nat en steek hem in de lucht, dan voel je van waar de wind komt. Kijk naar jouw opgestoken vinger en kijk naar de hemel. Trekken er wolken voorbij? Volgen deze dezelfde richting als de wind die je op jouw natte vinger voelde? Wat is de kleur van het licht? Dit kunnen vrijwel alle kleuren zijn, afhankelijk van het tijdstip van de dag, het seizoen en het weer. Zie hoe de kleur van het licht weerkaatst op water, bladeren, stenen en andere oppervlakken.

Hornszee 1280

Bekijk de vormenrijkdom om jou heen. Wat vertelt het landschap? Elk landschap heeft een verhaal dat duizenden jaren oud is. Leid uit het landschap of hoe het samenspel van mens en natuur het vorm hebben gegeven. Verwonder je over de vele verschillende levensvormen om je heen: bomen, struiken, kruiden, bloemen, mossen, vogels, insecten. Zie de unieke pracht van elk levensvorm. Elke grasspriet is een wereld op zichzelf en geeft een uniek perspectief op de hele wereld. 

Wanneer je regelmatig blijft terugkomen naar diezelfde plek gaan steeds meer geheimen zich ontvouwen. Zo zal je telkens weer andere verhalen en schatten ontdekken. Zo kan je bijvoorbeeld een struik of boom het hele jaar door volgen. Zie hoe boomschors van kleur verandert afhankelijk van de lichtinval of het seizoen. Zie hoe in de winter de mossen en korstmossen als bloemen oplichten. Zie hoe de narcis opkomt, bloeit, verdort en zich weer in de grond terugtrekt. Hoor hoe de geluiden veranderen van uitbundige vogelzang, naar tjirpende krekels, warrelende bladeren en krassende kraaien. Snuif het wisselend geurenbuffet van lentebloesems, drogend gras, dennenhars, paddenstoelen, vochtige aarde en bijtende kou. Dit alles is het geur- en kleurrijke verhaal van de veranderlijkheid. 

Naast observeren en fotograferen kan je deze belevingen nog versterken, door vast te leggen wat je beleeft. Neem een foto of maak een schets van het geheel of een onderdeel dat op dat moment jouw aandacht trekt. Schrijf op wat door je heen gaat. Bundel dit samen op een pagina en zo heb je de eerste pagina van een natuurdagboek gemaakt.  Daar kan je later in terugbladeren en wanneer je naar een vroegere pagina terugkijkt, word je als het ware door een tijdmachine teruggeflitst naar dat moment.  Dan realiseer je ook hoe je in die tijd ook zelf veranderd bent. 

Jouw zitplek geeft je ook de rust en de aanwezigheid van die plek om naar binnen te kijken.  Het is een uitnodiging om je eigen hart te onderzoeken. Nu ben je helemaal klaar voor een van de vele beoefeningen die Thich Nhat Hanh geleerd heeft. Eenmaal je jouw zitplekje gevonden hebt, zal het jou steeds opnieuw uitnodigen. Neem dit plekje mee in je hart overal waar je komt. Dan voel je je overal thuis en aangekomen.