Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

23 april 2024

Mindfulness van moonfulness

Door Peter van Leeuwen

“In Zen slaakt de leraar soms een kreet, of slaat hij je, zodat je wakker wordt. De schreeuw van de zenmeester is als een donderslag in de lente. Het maakt je wakker en met de regens die volgen, zullen grassen en bloemen bloeien. Velen van ons zijn nauwelijks wakker.

We leven in de wereld, maar we zien haar niet echt; het is alsof we slaapwandelen. Wakker worden is in de eerste plaats wakker worden voor de schoonheid van de aarde. Je wordt wakker voor het feit dat je een lichaam hebt en dat je lichaam gemaakt is van de aarde, de zon en de sterren. Je ontwaakt tot het besef dat de hemel prachtig is en dat onze planeet een juweel van de kosmos is. Je hebt de kans om een kind van de Aarde te zijn en om stappen te zetten op deze buitengewone planeet.

Ontwaken betekent ook wakker worden voor het lijden in de wereld, voor het feit dat de Aarde in gevaar is en dat levende wezens gevaar lopen. De geest van liefde zal je helpen deze twee dingen te doen: wakker worden voor de schoonheden van de planeet om jezelf te helen en wakker worden voor het lijden van de wereld en proberen te helpen.

Als je die bron van kracht in je hebt, als je die geest van liefde hebt, ben je wat een Boeddha in actie genoemd kan worden.”

-Thich Nhat Hanh -

09april

Foto: James Wheeler – Pexels