Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

01 januari 2024

Eerbetoon aan onze voorouder Thich Nhat Hanh

In januari 2024 zullen kloosterlingen en lekenleerlingen van Thich Nhat Hanh (aangesproken als Thay) vanuit de hele wereld samenkomen in Vietnam om onze geliefde leraar te eren als hij als voorouder wordt opgenomen in onze lineage. Je kunt erbij zijn zowel in persoon als online.

Voor deze plechtige en vreugdevolle gebeurtenis willen we onze sanghavrienden over de hele wereld uitnodigen om samen te komen en te oefenen, persoonlijk of online. Je kunt je bij ons aansluiten voor de formele Ceremonie van Transformatie naar Voorouder in Vietnam, de 2-jaar herdenkingsceremonie van Plum Village in Frankrijk, of door de voorgestelde ceremonie te volgen voor je beoefening thuis of bij je lokale sangha.

De Ceremonie van Transformatie naar Voorouder markeert het einde van de tweejarige rouwperiode van de Internationale Plum Village Gemeenschap, die bekend staat als Đại Tường in het Vietnamees (大祥 in het Chinees). Hierbij wordt Thay erkend als de vijfde patriarch van de Từ Hiếu Tempel - zijn oorsprongstempel - en de stichter van de Plum Village Sangha.

Verbinden met spirituele wortels

Dit moment van eerbetoon aan Thay als voorouderlijke leraar is een gelegenheid om ons te verbinden met onze spirituele wortels. De leringen en praktijken van Thay en de Plum Village Sangha maken deel uit van een oneindige stroom uit de tijd van Boeddha Shakyamuni.

Elke generatie leraren en beoefenaars hebben de Dharma en Aandachtsoefeningen levend gehouden met hun eigen doorleefde ervaringen, inzichten en voortdurende respons op de behoeften van hun tijd.

Thay behoort tot de 42e generatie van de Lâm Tế meditatieschool (Linji, 臨濟, Rinzai), de 8e generatie van de Liễu Quán Dharmalineage en de 5e patriarch van de Tu Hieu Tempel.

Een voorouderlijke status werd meestal verkregen door directe overdracht, via woord of geschrift, door de vorige voorouder aan de volgende. Thay ontving zijn voorouderlijke status door een aantekening in het testament van zijn leraar, waarin hij werd genoemd als de volgende abt van de oorsprongstempel van Tu Hieu.

Ceremonies

Zondag 21 januari, 09.30 uur: de 2-jaar herdenkingsceremonie van Plum Village Frankrijk
Link 

Dinsdag 30 januari, 18 uur (CET): Ceremonie van Transformatie naar Voorouder, waarbij Thay wordt geeerd als de 5e Patriarch van de Tu Hieu tempel en stichter van de Plum Village sangha. 
Link wordt om 18 uur gepost op deze webpagina

Materiaal

Origineel artikel: “My life is my teaching” - honoring our ancestor Thay | Plum Village

Voorgestelde ceremonie voor sangha's (NL): Ceremonie_Verjaardag_Thays_Transformatie.pdf (aandacht.net)