Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

12 februari 2024

Parallelverzen voor het nieuwe (maan)jaar

Plum Village biedt twee nieuwe parallelverzen aan voor Tet (het Maan Nieuwjaar, dit keer op 10 februari 2024), om het Jaar van de Draak in te luiden.

Doe met ons mee met deze oefening.

Thich Nhat Hanh heeft een traditie in het leven geroepen om aan de vooravond van het Maanjaar de sangha eenvoudige, poëtische verzen in kalligrafie aan te bieden dat onze mindfulnessbeoefening het hele jaar door kan inspireren en voeden. De Plum Village gemeenschap is blij deze prachtige traditie voort te kunnen zetten.Thay's innovatie was om het couplet aan te bieden in het Engels, Frans en Vietnamees (in plaats van in Chinese karakters). De Plum Village gemeenschap is blij deze prachtige traditie voort te kunnen zetten.

parallelverzen
In de Plum Village oefencentra over de hele wereld printen we deze kalligrafieën (met behoud van de ruitvorm), plakken ze op gekleurde kaarten en hangen ze op in de eetzalen, meditatiezalen en woonvertrekken ter viering van het Maan Nieuwjaar. We hangen ze op aan vroegbloeiende Japonica- en pruimentakken die we meebrengen om onze kamers op te fleuren.

Tijdens het reciteren van de zinnen kunnen we elke regel combineren met onze ademhaling. We kunnen bijvoorbeeld nadenken over "Spacious Mind" als we inademen en nadenken over "Inclusive Heart" als we uitademen. Deze woorden zijn geen verklaring, maar een levend streven dat we willen koesteren.

We plaatsen de twee complementaire diamanten als een paar naast elkaar (verticaal of horizontaal). Je kunt de coupletten uitprinten en op je deuren hangen, bij lichtknoppen, op het raam of op andere prominente plaatsen in je huis als een heilzame reminder om je bewust te zijn van hun boodschap en jezelf te blijven vernieuwen. Je kunt creatief zijn met hoe en waar je de zinnen ophangt en ermee oefent.

Je kunt de pdf van de parallelle verzen, gekalligrafeerd door br. Phap Huu, downloaden om thuis te gebruiken:

Voor afdrukken op kleurpapier A4
Voor afdrukken op wit papier A4

Lees meer over de viering van Tet op de website van Plum Village