Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

21 maart 2024

Br Pham Hanh: geboren en getogen Rotterdammer

Zeven monniken en nonnen van Plum Village verzorgen in de periode van 5 - 20 mei op diverse plekken in Nederland en Vlaanderen mindfulness events. Zij zetten het levenswerk van onze leraar Thich Nhat Hanh voort. Op 2e Pinksterdag verzorgen zij een een mindfulness middag in het Hofpleintheater in Rotterdam, met een lezing, meditaties en na afloop een wandelmeditatie buiten. Een van de monniken, br. Pham Hanh, is een rasechte Rotterdammer. Hoe is het voor hem om als monnik weer in de stad te zijn? De redactie van magazine De Klankschaal vroeg het aan hem. We publiceren een deel van het interview.

Redactie de Klankschaal: Wat zijn je verwachtingen van het bezoek aan Nederland en Vlaanderen?

Ik vertrouw erop dat er in Nederland veel mensen zijn die dorstig zijn naar een spirituele dimensie, die al op een bepaalde manier in lokale sangha’s beoefenen of op andere manieren bezig zijn met zingeving. Ik hoop dat we die mensen kunnen bereiken en ze iets kunnen aanbieden wat vernieuwend is voor hun beoefening, iets wat inspireert en verbindt. Zodat ze de verbinding met zichzelf kunnen verdiepen en zich kunnen verbinden met de mensen die ze ontmoeten. Als mensen bij elkaar komen in onze traditie is er gemakkelijk een collectieve energie.Ik hoop dat ook de meer ervaren beoefenaren zullen komen om daaraan bij te dragen. We doen het samen!

Is een bezoek aan Nederland anders voor je dan een bezoek aan een ander land?

Dat maakt absoluut een groot verschil uit. Nederland is eigen. Ik zie herkenbare dingen die ik bijna vergeten was. Het klagen bijvoorbeeld, dat is een soort van volkssport hier. Anderzijds, daarom hebben we wel veel dingen goed voor elkaar. Ik geniet ervan om in Nederland te zijn en dingen weer met nieuwe ogen te zien. Het is ook fijn om dicht bij mijn familie en vrienden te zijn en om degenen die dicht bij me staan met de beoefening te kunnen laten kennismaken. Zuster Chan Khong sprak me laatst aan: ‘Broeder Pham Hanh, Thay en ik hebben veel steun ontvangen van de Nederlanders en daar zijn we heel dankbaar voor. Het is nu jouw verantwoordelijkheid, zorg er alsjeblieft voor dat je de Nederlandse sangha blijft ondersteunen.’ Dat neem ik in mijn hart mee. Thay kwam in de jaren zestig naar Nederland toe en vond daar een thuis. Daar ben ik nu op een of andere manier een voortzetting van. Samen met mijn broeders en zusters mag ik terug naar mijn wortels om door te geven wat Thay ons geleerd heeft. Dat is heel bijzonder.

In Rotterdam begeleiden jullie een mindfulness-middag in het Hofpleintheater en een wandelmediatie door de stad. Hoe is dat voor jou, als geboren en getogen Rotterdammer?

Het is heel grappig, mijn zusje deed daar jarenlang jeugdtheater. Ik zag haar op het podium in de hoofdrol van Macbeth. Mijn moeder gaf er jarenlang zangles aan kinderen. Straks sta ik op dat podium, samen met mijn broeders en zusters. In Plum Village zijn momenteel ook veel Rotterdammers. We werken samen met ICT’ers uit Rotterdam en met de architecten die de Markthal gebouwd hebben. Er is een verbinding tussen Plum Village en ‘werkstad’ Rotterdam. Ik ga regelmatig op thuisbezoek bij mijn familie. Jaren geleden kwam ik aan op het moment dat Feyenoord kampioen was geworden. Ik liep met mijn koffertje de stad in en keek mijn ogen uit naar alle Feyenoord-supporters. Ik besloot loopmeditatie te doen. Twee jongens begonnen me van alles te vragen, heel respectvol maar ook heel enthousiast: ‘Kunt u dan ook Kung Fu?’ Mijn antwoord was:‘Ik kan Kung Fu van de mind, ik weet hoe ik gelukkig kan zijn.’ Ik merkte hoe die jongens stiller werden vanbinnen, het was een heel leuke ontmoeting.
Ik moet gaan zien hoe het straks is wanneer ik daadwerkelijk in Rotterdam ben. Om te voelen, wacht even, niet ver hiervandaan ging ik naar het Montessori Lyceum. Ik ging elke keer door het Centraal Station naar mijn werk. Nu kom ik terug in functie, als monnik zijnde, om iets aan te bieden. Het zal, denk ik, wel een impact hebben, op een mooie manier.

Je hebt Rotterdam verlaten om monnik te worden. Hoe ervaar je het leven in Plum Village?

Het is een beetje zoals vragen aan een vis: ‘Hoe ervaar je het water?’ Het is zo mijn leven op dit moment. Ik zit hier nu twaalf jaar en er is nog voldoende te ontdekken en te leren. Te onderzoeken waar ik me meer kan verbinden, waar ik meer kan liefhebben, waar ik meer kan voelen hoe ik een ander ben en hoe anderen mij zijn. Hoe ik ten volle gebruik kan maken van deze kans om monnik te zijn. Wat ik ten diepste wil, is liefde genereren. Vriendelijk zijn. Dat is wat ik graag wil vinden in het kloosterleven. Ik zie dat ik al veel geheeld heb in mezelf. Ik voel me enorm rijk met mijn gemeenschap, met wat de beoefening betekent in de wereld en met wat wij daar als sangha aan kunnen bijdragen.

Dit is een deel van het interview met br. Pham Hanh. De volledige tekst is te vinden in het voorjaarsnummer van de Klankschaal. Op deze website vind je een bladerbare weergave. Of lees de pdf versie hier.

Meer informatie over de mindfulness middag in Rotterdam op 20 mei