Skip to main content

Serie Compassievol Communiceren - dag 1/3

peace in oneself Compassievol communiceren

Een serie van drie verdiepingsdagen over Compassievol communiceren met dharmaleraar Eveline Beumkes, Albertine Smit, lid van de Orde van Interzijn, en anderen.

Dag 1: Zijn met wat is: empathisch luisteren naar jezelf 

'Door aandachtig te luisteren en liefdevol te spreken, geven we voeding aan het collectief ontwaken dat nodig is om onze beschaving en de planeet van de ondergang te redden. We zullen pas in staat zijn liefdevol te spreken als we weten hoe we met onze gevoelens om moeten gaan.’ 
 Thich Nhat Hanh in ‘Wat de wereld nodig heeft.’

Thema van deze dag is het liefdevol zorg dragen voor onze gevoelens.

Gewaar zijn van onze gevoelens maakt dat ze veranderen. Aangename gevoelens worden nog aangenamer, neutrale gevoelens veranderen in aangename gevoelens en onaangename gevoelens beginnen te helen… 

Heling vraagt niet ‘zomaar' aandacht, het vraagt liefdevolle aandacht. Aandacht die is ingebed in een houding van compassievol, uitnodigend aanwezig zijn; een houding van ‘ik ben er voor je'. Dit geldt zowel in het contact met onszelf als in het contact met anderen. Niet voor niets gebruikt Thich Nhat Hanh de term ‘omarmen’ voor het aandachtig aanwezig zijn bij onze eigen onaangename gevoelens, met als voorbeeld een moeder die haar huilende kindje in haar armen houdt. 

Hoewel dit beeld mij erg aanspreekt, is het woord ‘omarmen’ in deze context lange tijd een raadsel voor mij geweest. Ik bleef mij maar afvragen wat ‘omarmen’, concréét gezien, inhield. Langzamerhand heeft dit begrip vorm gekregen, op grond van mijn eigen ervaring. Gaandeweg heb ik er meer leren zijn voor mijn pijn. Wat mij daarbij veel houvast heeft gegeven, zijn vaardigheden uit het Focussen*. Zij hebben als het ware handen en voeten gegeven aan het begrip ‘omarmen’.

Tegelijkertijd heb ik meer zicht gekregen op mogelijke valkuilen op het pad van ‘zijn met mijn pijn', en ook hoe deze te omzeilen, of hoe weer uit de valkuil te klimmen als het mij toch gelukt is om erin te vallen. Bij valkuilen denk ik bijvoorbeeld aan het onbedoeld voeden van de pijn, het ‘verduren' van de pijn en identificatie met het deel wat pijn heeft. Ook bij het leren omgaan met valkuilen heb ik veel steun gehad aan inzichten uit zowel het Focussen als de Geweldloze/Verbindende communicatie.

Op deze dag geef ik - o.a. in de vorm van liedjes - graag een en ander door van wat ik, vanuit de verschillende genoemde invalshoeken, geleerd heb over het omgaan met pijnlijke gevoelens. Oefenen met luisteren naar onszelf en naar elkaar staat ook op het programma, evenals zingen en zit- en loopmeditatie.

*De grondlegger van Focussen is de Amerikaanse filosoof en psycholoog Eugene Gendlin. Focussen is een weg om empathisch en met oordeel-loze aandacht naar onszelf te luisteren, met name naar wat het lichaam te vertellen heeft. Zelf heb ik les gehad van een leerling van Gendlin, Ann Weiser Cornell, die ‘Inner-Relationship-Focusing’ aanbiedt, in mijn beleving een weg van zelf-compassie bij uitstek. 

Voor een korte beschrijving van wat Focussen inhoudt, klik hier 

Begeleiding door: Eveline Beumkes. Lees meer over de achtergronden van Eveline

Datum en tijden: Zondag 22 september 2024. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.30 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Vervoer: kom je met het OV dan kun je het ITC vanaf station Naarden-Bussum goed bereiken met de fiets. Fiets zelf meenemen in de trein of OV fiets huren op station Naarden is mogelijk. Zie het kaartje voor de route.
Kom je met de auto, neem dan indien mogelijk iemand mee. Via het inschrijfformulier kun je dit aangeven. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit-aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is voor wie het goed kan betalen € 30. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 22,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 15.
In de deelnameprijs worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal betalen.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 17 juni 2024 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).
Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

De serie als geheel bestaat uit 3 dagen. Je kunt je voor iedere dag apart inschrijven. 

Evenement Eigenschappen

Startdatum 22-09-2024 10:00
Einddatum 22-09-2024 16:30
Max. deelnemers 35
Nog beschikbare plaatsen 0
Prijs per persoon 15 tot 30 euro
Locatie ITC, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma , Dag in Aandacht

Sorry, dit evenement is volgeboekt. Lees de event-details voor meer info.

Locatie Kaart