Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

24 juli 2022

Een win-win situatie

Door Jan Veenendaal

Veelal zijn we alleen maar tot het maken van een drastische stap in ons leven bereid wanneer het ons (financieel) iets oplevert. Ondanks de lezingen, boeken en de aangereikte oefeningen van Thay komen maar weinigen onder ons tot het daadwerkelijk nemen van concrete stappen om te helpen voorkomen dat de Aarde nog verder opwarmt en op den duur onleefbaar wordt.

We kunnen al door een kleine aanpassing in ons leefpatroon de zorg voor Moeder Aarde op een eenvoudige manier helpen bewerkstelligen. Dat we daarmee enorm besparen op ons gas- en elektriciteitsverbruik en daarmee op onze uitgaven is misschien net het zetje dat we nodig hebben om daadwerkelijk voor Moeder Aarde te zorgen.  

Fris voelen?

Voor het ‘schoon’ en ‘reukvrij’ houden van 200 cm2 huid - oksel, schaamstreek en bilnaad - en het zich ‘fris’ willen voelen wordt er gemiddeld een keer per dag gedoucht. In veel gevallen zelfs twee keer. Dit terwijl het grootste gedeelte van de bevolking nauwelijks beweegt en transpireert. Fris voelen is slechts een aanname. Laten we eens kijken naar deze gewoonte en wat we daar mee kunnen besparen.

Besparen

Een douchebeurt van zo’n 10 minuten verbruikt 80 liter water en 0,424 m3 aardgas en kost € 0,20 aan water en gas. (ik houd het laag; het is natuurlijk veel meer wanneer je recent een nieuw contract hebt afgesloten of nog moet afsluiten).

Stel dat er 1 keer per week minder gedoucht wordt door een kwart van de Nederlanders, naar beneden afgerond 4 miljoen, dan is dat een besparing van € 1,6 miljoen per week, ruim € 83 miljoen per jaar. Dat is aan gas 1.696.000 m3 en aan water 4.160.000.000 liter. Wordt er door 4 miljoen Nederlanders (minder dan een kwart van de bevolking) om de dag gedoucht dan wordt er aan gas 309.520.000 m3 en aan water 58.400.000.000 liter bespaard tegen een kostprijs van zo’n € 290 miljoen per jaar.

En gaan vier miljoen Nederlanders terug naar de zaterdagse wasbeurt die tot bijna het eind van de vorige eeuw gebruikelijk was dan besparen we ruim € 500 miljoen. Dat is een besparing aan gas van 530.848.000 m3 en aan water van 100.160.000.000 liter. Net de twee producten die op dit moment erg schaars zijn.

En meer

Zo kunnen enorme besparingen behaald worden, nog afgezien van de ongekende hoeveelheid shampoo en zeep die minder gebruikt worden, minder belasting van het milieu door aanzienlijk minder CO2 uitstoot en afvalwaterzuivering, minder bezoek aan huisartsen en specialisten vanwege allerlei huidaandoeningen. Een goede biologische deodorant doet de rest. Als we mede hierdoor ook nog eens minder vaak onze wasmachine en/of droger zouden gebruiken is de besparing enorm.

Oefeningen

Op de website van Leven in Aandacht staan prachtige Oefeningen voor Moeder Aarde die we met onze sangha of alleen kunnen doen en die, als we ze echt tot ons door laten dringen, én ernaar zouden leven, ons kunnen helpen een wezenlijk verschil te maken hoe we omgaan met de snelle opwarming van de Aarde die nu gaande is.

Eén oefening licht ik eruit; het is een diepgaande oefening om ons te realiseren wat er op dit moment gaande is. Het voor jezelf of voor je sangha (voor)lezen of reciteren van ‘De zeven herinneringen voor een veranderende planeet’ kan je leven verdiepen en verrijken.

True Ripening Gratitude
Jan Veenendaal