Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

28 juli 2022

De online onderwijs-sangha

Door Baltus van Laatum

Lieve Sangha, Lieve Thay,

Inspiratie, verbinden, samen, hier nu. Dat was mijn verwachting uitgedrukt in vijf woorden die eenieder aan het begin van de Nederlandse onderwijsretraite van zaterdag 28 en zondag 29 mei gevraagd was te noteren. 

De retraite werd geleid door Tineke Spruytenburg en Miles Dunmore. Ik speelde een kleine rol in de voorbereiding en hielp tijdens de online retraite met hand en span diensten maar ik was vooral ook deelnemer van de retraite. Wanneer ik nu terugblik op de retraite word ik vervuld met vreugde. Vreugde over de mooie ontmoetingen met zoveel liefdevolle mensen die zich allemaal inzetten of hebben ingezet voor het Nederlandse onderwijs. Vreugde over de verbondenheid die ik heb mogen ervaren met eenieder, vreugde over wat het samen zijn en delen heeft gebracht aan inzichten en bewustwording over wie ik ben en wij zijn als mens en leraar voor onze leerlingen.

Mindfulness helpt

De zaterdag startte we om 7.30 met een geleide meditatie waarna we in stilte samen ons ontbijt nuttigden. Het volgende uur was een voorstelrondje. In dit uur werd al zoveel gedeeld dat een uur eigenlijk al te kort was. Bijzonder om te ontdekken dat iedereen in een rijke positie staat en veel te delen heeft. Het tekende meteen de sfeer. Miles sprak in het Engels maar dat werd simultaan vertaalt door Tineke. Miles nam deel vanuit Bradford; Tineke zorgde voor directe vertaling. Miles is met pensioen maar jarenlang leraar geweest aan de American School of Londen (ASL) waar hij Mindfulness programma introduceerde en samen met Tineke verzorgt hij nu regelmatig onderwijs retraites bij de EIAB en in Plum Village. Hij vertelde waar hij vandaan kwam en wat mindfulness hem had gebracht en hoe hij Mindfulness had geïntroduceerd op de ASL. 

Wat mij daarbij raakte was hoe Mindfulness Miles helpt in zijn persoonlijke leven, zijn onderwijspraktijk en hoe het samen mindfulness beoefenen het onderwijs en de ervaren veiligheid versterkt.

Het verleden is aanwezig in het heden

Het bracht me bij mijn blokkades een soort onderliggende onbewuste boosheid en/of geïrriteerdheid die ik jaren in mij had en nog steeds wel een beetje meedraag bij het werken met anderen in een organisatie. Boosheid en irritatie over niet begrepen te worden. Boosheid over het missen van een gezamenlijke visie op het onderwijs. Een boosheid en geïrriteerdheid die nu langzaam met meditatie minder wordt en die ik weet te omarmen. Met meditatie weet ik deze boosheid en irritatie te transformeren en tevreden zijn met dat wat er is. 

Het bracht me ook terug naar mijn schooltijd. Wat voor leerling was ik? Wat voor leraar had ik nodig en hoe had mindfulness en samen mediteren daarbij kunnen helpen? In die tijd dacht ik dat ik de enige was met gescheiden ouders. Daar sprak ik niet over en voelde me daarom vaak alleen. Later leerde ik over deze gedachten en gevoelens makkelijker te spreken. Pas recent kan ik met mediteren deze negatieve gevoelens een plaats geven en omarmen waardoor de gedachten me minder hinderen.

De online onderwijs-sangha

Joost Vriens van de Sangha Eindhoven nam ook deel aan de retraite. Joost is net als ik leraar en samen hebben we de Nederlandse onderwijs sangha opgezet. Elke zondagavond komen we voor de klok van 20.00 uur online samen om te mediteren en Dharma te delen. We merken dat het noodzakelijk is om met docenten en anderen werkzaam in het onderwijs te mediteren en Dharma te delen. Het sterkt ons in onszelf, zodat we kalmer, met aandacht in onze onderwijspraktijk kunnen omgaan met leerlingen en collega’s en de uitdagingen van het onderwijs. 

Wil je meer weten over de Nederlandse onderwijs sangha ga dan naar de webpagina Online onderwijs-sangha op de site Leven in Aandacht.