Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

04 november 2020

Online Herfstretraite: met nieuwe ogen kijken

Door Clemon

Je vertrouwde omgeving met nieuwe ogen bekijken, met ogen van dankbaarheid.
Tot die oefening nodigde zuster Sang Nhiem ons donderdagavond uit bij het begin van de online retraite.

Door Sveja

Het was niet in de Beukenhof, het was online, met mijn Ipad op onze zolder: maar wat was het een fijne retraite!
We hebben zelfs met de Dharma-familie in aandacht samen geluncht... op Zoom. 🙂

fotoSvejaTekstClemon 

Ik had mijn rustig plekje ingericht en ik had afspraken gemaakt met mijn man en kinderen dat we dit weekend elkaar niet veel gingen zien. Zo kon ik makkelijk in een “retraite modus” komen. En het is heel goed gelukt.

Thuis voor het scherm heb ik enorm kunnen genieten van de meditaties, van de prachtige dharma lezingen, van de ontspanningsoefeningen, van het dharma delen en tussendoor heerlijk buiten gewandeld ...en foto’s gemaakt.

Het kan op een scherm zijn, maar het voelt toch anders als je ‘s morgens voor een ochtendmeditatie opstaat en niet alleen, maar met 50 andere mensen en een dharma leraar gaat mediteren. De meditaties waren heerlijk. Ook de avond-stiltemeditaties met de prachtige avondchants uit het EIAB gezongen door een Vietnamese zuster met een engelen stem vond ik heel bijzonder.

Wonderbaarlijk hoe moeiteloos mijn geest zich ergens anders kon verplaatsten. Ik ben, dankzij de directe Zoom beelden, in the Red Candel Hall in Plum Village geweest. En ook in de mooie tuin van het EIAB. Ik kon ook makkelijk de retraitesfeer voelen bij de mensen die thuis, net als ik, voor hun scherm zaten. Ik kon de verbondenheid met elkaar voelen. Priceless!

Volgens mij zijn er nog lang niet alle mogelijkheden van Internet ontdekt om samen in verbinding te zijn.

Wat ook heel fijn was: aan het einde van de retraite hoefde ik niet naar huis te rijden. Ik was al thuis. 🏡 😀

Dharmalezingen br. Phap Xa

Br. Phap Xa hield twee inspirerende, diepgaande lezingen tijdens de retraite, die opgenomen werden op video.