Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

22 mei 2021

Punt van vernieuwing

Door Marjolijn van Leeuwen

Ik maak deel uit van een groep die zich enthousiast inzet om een nieuw centrum te beginnen in Nederland, in de traditie van Thich Nhat Hanh. Regelmatig komen we met een tiental mensen bij elkaar om de voortgang te bespreken. We komen uit zo’n beetje alle gelederen van de brede sangha. Langzaam groeit ook een steuncirkel van betrokken sanghaleden.

Dromen

Vanuit ons enthousiasme dromen we over hoe het eruit gaat zien en wat we er gaan doen. Iedereen heeft daarbij zijn of haar favoriete droom. Onze beoefening is om hierbij om ons eigen gezichtspunt als een bijdrage te zien, en niet als de heilige waarheid. 

Niet gehecht zijn aan opvattingen

Zuster Annabel legt hier het een en ander over uit in een mooie lezing over ‘Niet gehecht zijn aan opvattingen’ (de 2e van de 14 Aandachtsoefeningen):“We hebben onze opvattingen en het is goed dat we die hebben. Dus, je komt naar een vergadering, klaar om je visie uiteen te zetten en het ergens in de bijeenkomst neer te leggen. Je luistert naar het gezichtspunt van de anderen, die dat ergens in de bijeenkomst neerleggen. En dan doe je iets wat is zoals dit" – zuster Annabel tekent het volgende (linkerstreepje staat voor een persoon, rechterstreepje staat voor een andere persoon)
Schermafbeelding 2021 05 24 om 15.16.06

"Het is eigenlijk dat we de visies synthetiseren, samenvoegen. Je neemt wat positief en behulpzaam is van hier" - wijst naar de linkerkant. "Je neemt wat behulpzaam is van hier" - wijst naar de rechterkant. "En je voegt ze samen" - wijst naar het hoogste punt. 

Vernieuwing

“Dit punt is een punt van vernieuwing, dat overal in het leven voorkomt. Er zijn punten nodig waar dingen samenkomen en in een andere richting gaan, in een vernieuwing. Zo kan het leven zich ontwikkelen en voortzetten. Het is dit vermogen om te synthetiseren waardoor de sangha kan blijven groeien en gezond kan blijven. “

Geduld

“Het enige is dat we geduld nodig hebben om dit te doen. Soms heeft het tijd nodig om onze visies samen te voegen. Denk niet ‘Okay, dit is een vergadering, we gaan nu even spijkers met koppen slaan, en…’ Het kan een paar maanden duren voordat je dat kunt doen. Dit is dus een belangrijk deel van het niet gehecht zijn aan opvattingen.“

De volledige lezing van  zuster Annabel kan je hieronder bekijken.

De Veertien Aandachtsoefeningen kan je hier vinden.