Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

28 mei 2021

Van gesloten naar open: de DNA reis

Door Marjolijn van Leeuwen

Onlangs kreeg ik een prachtig filmpje doorgestuurd, ‘The DNA Journey’, waarin 67 mensen vanuit de hele wereld een DNA test laten doen. Voor de test doen hebben de deelnemers sterke overtuigingen over wie ze zijn, tot welke landen en groepen ze behoren en van welke andere landen en groepen ze ver afstaan. Bij de uitslag van de test komen ze erachter dat hun DNA afkomstig is van bewoners van vele delen van de wereld. Ook vanuit de groepen en landen waar ze eerst liever niets mee te maken hadden.

In termen van onze traditie doen de deelnemers eigenlijk aan ‘stoppen en diep kijken’. Waarbij ze een nieuw inzicht krijgen: ‘ik ben deel van een veel groter deel van de mensheid’. Of, in onze termen ‘ik ben geen afgesloten ik’.

Het nieuwe inzicht heeft een enorm effect op de deelnemers. Zijn ze eerst gesloten, zelfs hier en daar defensief, met het nieuwe inzicht veranderen ze ter plekke in spontane, open, gelukkige mensen die op reis willen naar hun andere ‘geboortelanden’. Zelfs -of juist- naar de landen waar ze eerst voor nog geen goud naar toe wilden.

Hieronder kan je het filmpje bekijken.