Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

05 maart 2022

Zenverhaal: De overkant

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

De overkant

Op een dag kwam een jonge beoefenaar van zen aan de oever van een brede rivier. Hij wilde naar de overkant en dacht lang na over hoe hij daar kon komen.

Net toen hij op het punt stond om zich om te draaien en zijn reis op te geven, zag hij een zenmeester aan de overkant van de rivier lopen. De jonge beoefenaar riep de leraar aan: "O geëerde meester, kunt u mij vertellen hoe ik aan de overkant van deze rivier kan komen"?

De leraar dacht even na, keek op en neer langs de rivier en riep terug: "Maar mijn zoon, je bent aan de overkant".

Overkant totaal 560

Verklaring

Waar begint de reis en waar gaat hij naar toe? Maar al te vaak zijn wij bezig om van het hier en nu naar het daar en dan te komen. We zijn hier en nu ontevreden en denken daar en dan ons geluk te zullen vinden. We denken dat er meer moet zijn, daar, buiten onszelf. Wat van ver komt moet toch wel lekker en nastrevenswaardig zijn?

De wijze zenmeester weet dat dit afleiding is en dat de werkelijke reis die naar binnen is. Werkelijke levenskunst is om leren aanwezig te zijn in het hier en nu. Om de vrede in onszelf te leren ontdekken.

Annemieke is illustrator en Peter beoefent Zen