Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

10 januari 2024

De lessen van zenmeester Linji - cursus br. Phap Xa op video

Vorig jaar december werd een online cursus van vier bijeenkomsten verzorgd door de Nederlandse broeder Phap Xa over de lessen van meester Linji, stichter van de zenschool waar ook Plum Village toe behoort. De bijeenkomsten zijn opgenomen op video. Je kunt ze hier allemaal bekijken.

Zenmeester Linji (Japanse naam: Rinzai) leefde en onderwees in China in de negende eeuw. Hij zag veel monniken studeren, maar niet of nauwelijks vooruitgang boeken op het pad van heling en transformatie. Daarom was zijn stijl van leren erg direct en pragmatisch. Hoewel hij de leer van de Boeddha zelf erg goed kende, zag hij dat veel monniken veel te veel kennis vergaarden, zonder dat ze zich de tijd namen om deze leringen te verteren en in de praktijk te brengen.

Het doel van meester Linji was om ons te helpen te stoppen met buiten onszelf te zoeken en ons te realiseren dat alles waarnaar we zoeken, in het huidige moment te vinden is. Boeddha, verlichting, vrede en geluk zijn alleen in het hier en nu te vinden. Zijn leer is een groot en waardevol geschenk; een bitter en effectief medicijn om ons te genezen.

In deze reeks van vier adventszondagen kijken we naar de kern van zijn leer en hoe we zijn leer kunnen toepassen in ons dagelijks leven.

Eerste adventszondag, 3 december: Meester Linji: Een goede spirituele vriend 

Hoewel hij zijn leerlingen sloeg en schreeuwde, kunnen we ook de liefde van Meester Linji voor zijn leerlingen voelen. Voor hem was het belangrijk om goede spirituele vrienden te hebben en de vaardigheid om anderen op het pad te helpen. Hij koos het juiste medicijn om zijn leerlingen te genezen.

Tweede adventszondag, 10 december: Meester Linji:Wees mooi, wees jezelf

Volgens Meester Linji zouden we niet moeten proberen om heel bijzonder te zijn, maar natuurlijk en onze ware mens zijn. Deze ware mens is mooi en hoeft zich te proberen indruk op anderen te maken.

Derde adventszondag, 17 december: Meester Linji: Niets te doen

Voor Meester Linji was de ideale persoon degene die niets te doen had. Zo iemand streeft of zoekt niets, zoekt geen bevestiging van buiten en is echt vrij.

Vierde adventszondag, 24 december: Meester Linji: Je hebt genoeg

Meester Linji zag veel van zijn leerlingen met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zijn leerlingen hadden het gevoel dat er iets aan hen ontbrak en zochten naar iets buiten henzelf. Meester Linji moedigde hen aan te beseffen dat het hen aan niets ontbrak: "Je hebt genoeg."