Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

03 januari 2024

Nieuwjaarsgebed aan Moeder Aarde en alle voorouders

Op 2 januari publiceerde Plum Village het nieuwjaarsgebed dat tijdens de jaarwisseling werd uitgesproken door kloosterlingen van de Plum Village gemeenschap.

 

Geliefde Thay, Geliefde Voorouders, Geliefde Moeder Aarde,

We zijn bijeengekomen als viervoudige sangha op dit heuglijke moment van de jaarwisseling om als spirituele familie onze dankbaarheid en aspiratie uit te drukken, en om opnieuw te beginnen.

We weten dat jullie, onze voorouders, op dit moment aanwezig zijn en dat jullie er altijd voor ons zijn om toevlucht bij te zoeken. Terwijl we vanavond de aarde aanraken, voelen we ons diep verbonden met jullie allemaal en met onze lieve Moeder Aarde: onze prachtige blauwe planeet, de Grote Verfrissende Bodhisattva - geurig en koel, vriendelijk en inclusief, ons allemaal accepterend. Moeder Aarde, we zijn allemaal uw kinderen en, ondanks onze vele fouten en tekortkomingen, elke keer als we thuiskomen bij u, bent u klaar om uw armen te openen en ons te omarmen.

Geliefde Thay, vele malen in het verleden hebben we toegestaan dat onzekerheid de zaden van onveiligheid en angst in ons hart water water heeft gegeven. We hebben geaarzeld om onze toevlucht te nemen tot het Pad en we hebben getwijfeld aan onze familie en gemeenschap. We zijn niet oprecht geweest in onze beoefening. We hebben ons door sterke emoties en verkeerde waarnemingen laten overweldigen, wat aanleiding gaf tot gevoelens van hulpeloosheid, afscheiding en wanhoop.

We zijn ons hiervan bewust en willen opnieuw beginnen en onszelf herinneren aan onze belofte om oprecht te oefenen, onze toevlucht te nemen tot onze Geliefde Gemeenschap en een voortzetting te zijn van Thay en al onze spirituele voorouders. We streven ernaar om dieper te leven door het cultiveren van ons mindful ademen en wandelen in onze dagelijkse activiteiten, waarvan we weten dat het jouw favoriete oefeningen zijn. We weten ook dat je houdt van het opbouwen van Sangha, en we beloven je werk van het ontwikkelen van broederschap en zusterschap met heel ons hart voort te zetten, ook al lijkt het soms een uitdaging. We zullen ons niet terugtrekken uit de beoefening, of onze geliefden of onze gemeenschap in de steek laten, maar ernaar streven diep te luisteren en elkaar te helpen, en nooit iemand op te geven, zelfs niet degenen die ons doen lijden.

Moeder Aarde, als menselijke familie hebben we, in ons onverstandige streven naar geluk, hebzucht en consumentisme de overhand laten krijgen. We zijn op jacht gegaan naar status, macht, materiële bezittingen en sensueel comfort en zijn vergeten dat deze dingen ons nooit echt geluk en vrijheid kunnen brengen. We hebben jou en onszelf grote schade berokkend door onze bergen en rivieren uit te putten, onze bossen en andere diersoorten te misbruiken, onze atmosfeer te vervuilen en ervoor te zorgen dat jij jouw schoonheid en balans verliest.

We zijn vastbesloten ons leven te vereenvoudigen en ons te herinneren dat we in het huidige moment al genoeg voorwaarden hebben om gelukkig te zijn. We beloven om dieper en dankbaarder te leven, in het besef dat gewoonweg leven al een wonder is. In het komende jaar zijn we vastbesloten om minder te consumeren en ons in te spannen om duurzamer te leven, zowel voor onszelf als voor jou, Moeder Aarde.

Lieve voorouders, we hebben toegestaan dat angst, fanatisme en intolerantie ons als menselijke familie verdeelden. We hebben elkaar leed aangedaan door te discrimineren op basis van religie, etniciteit en nationaliteit. Uit angst en onwetendheid hebben we onze harten en grenzen gesloten. We hebben oorlogen, terreur en onderlinge conflicten veroorzaakt en de militarisering van onze samenleving laten escaleren. We zijn vergeten dat we van elkaar afhankelijk zijn en dat ons eigen geluk en lijden nauw verbonden is met en afhankelijk is van het geluk en lijden van anderen.

We vertrouwen erop dat er in ons de wijsheid van non-discriminatie en groot mededogen is, aan ons doorgegeven door u, al onze spirituele leraren, onze voorouders en door Moeder Aarde. We zijn vastbesloten om op het Pad te blijven, ons hart open te houden en onze trots op te geven, zodat begrip en liefde kunnen overwinnen.

Terwijl we de Aarde aanraken, drukken we onze dankbaarheid uit aan u, onze geliefde leraar Thầy, aan onze voorouders en aan Moeder Aarde. We hebben het pad van beoefening gevonden en een spirituele familie om toevlucht bij te zoeken. We hebben vreugde, vrede en transformatie ervaren. We hebben de vrijheid geproefd van het loslaten van onze ideeën en begrippen. We hebben de kracht en warmte gevoeld van broederschap en zusterschap, en we weten dat we samen onze uitdagingen aan kunnen gaan en ons streven kunnen verwezenlijken. We beloven, op dit feestelijke moment, verder te bouwen aan onze familie, onze gemeenschap en het pad te openen voor onszelf en onze nakomelingen.

Lieve Thay, lieve voorouders, lieve Moeder Aarde, accepteer alstublieft onze offers van wierook, bloemen, fruit en thee, als teken van onze diepe aspiratie, respect, dankbaarheid en liefde.

Oorspronkelijke tekst op 2 jan 2024 gepubliceerd op website Plum Village