Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

08 mei 2023

Thich Nhat Hanh Centrum voor mindfulness onderzoek bij Harvard

Harvard University heeft de oprichting aangekondigd van het Thich Nhat Hanh Centrum voor Mindfulness, een nieuwe toevoeging aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Volgens een persbericht van Harvard University is de missie van het centrum om "mensen van over de hele wereld in staat te stellen te leven met een bewuste levenshouding, gelijkmoedigheid en vreugde door de beoefening van mindfulness; evidence-based benaderingen te ontwikkelen om gezondheid en welzijn te verbeteren door middel van mindfulness; en het publiek op te leiden en te trainen in mindfulness".

Het centrum werd genoemd om de overleden Vietnamese boeddhistische leraar en oprichter van de Engaged Buddhism-beweging, Thich Nhat Hanh, te eren voor zijn toewijding aan vrede en activisme tijdens zijn leven en zijn invloed op de leer van mindfulness. Het centrum werd opgericht met een gift van 25 miljoen dollar van een anonieme donor, een van de grootste schenkingen in de geschiedenis van de school.

Walter Willett, de directeur van het centrum en hoogleraar epidemiologie en voeding meldde dat dit centrum mindfulness in de context van het volksgezondheidsonderzoek zal brengen. "We kijken ernaar uit om het centrum te vestigen als een centrum van nauwkeurig onderzoek en om samen te werken met collega's over de hele wereld om de wetenschap van mindfulness te bevorderen," verklaarde Willett in een persbericht op maandag.

Het onderzoek van het centrum zal gericht zijn op de ontwikkeling van wetenschappelijke beoordelingsinstrumenten om de effecten van mindfulness-interventies op de gezondheid te evalueren. Het centrum wil zijn onderzoek richten op mindfulness en leven in relatie tot milieu en voeding.

Lilian Cheung, directeur van het onderzoek en de praktijk van mindfulness aan het Harvard Department of Nutrition en co-auteur van het boek Savor: Mindful Eten, Mindful Leven met Thich Nhat Hanh, zegt dat ze hoopt dat het Thich Nhat Hanh Centrum voor Mindfulness aan Harvard mensen zal aanmoedigen om mindfulnesspraktijken in hun dagelijks leven op te nemen. "In de loop der jaren raakte ik zeer geïnteresseerd in hoe de beoefening van mindfulness kan worden toegepast op de vakgebied van de volksgezondheid, die ziekte wil voorkomen en welzijn op bevolkingsniveau wil bevorderen. Dat is precies wat dit Centrum gaat doen," zegt Cheung.