Skip to main content

Serie De Vijf Overdenkingen - Dag 4/5

Serie De Vijf Overdenkingen - Dag 4/5

Happy Continuation

In 2024 bieden we opnieuw een serie verdiepingsdagen aan over een boeiend thema: de Vijf Overdenkingen. Een oude tekst over vergankelijkheid en kwetsbaarheid, die aan de Boeddha zelf wordt toegeschreven. 

Onze gezondheid is een groot goed, zelfs als we ons daar niet ieder moment van bewust zijn. Wat als we de vanzelfsprekendheid van gezond zijn ineens niet meer ervaren? Wat als we oud of ziek worden en minder goed of zelfstandig kunnen functioneren? Het moeten loslaten van wat we niet meer kunnen kan moeilijk zijn. En wat als we worden overvallen door onze eigen vergankelijkheid en we ons levenseinde tegemoet gaan? Kunnen we oefenen in het omgaan met onze kwetsbaarheid? Ook het leven koesteren in het huidige moment zoals Thich Nhat Hanh ons heeft aangegeven?

Doel: Mensen van verschillende leeftijden oefenen samen, jong en oud. Wat zijn ieders ervaringen? Wat ben je van plan met je leven? Wat zou je anders hebben gedaan? Wat was helpend?

Kunnen de 'Vijf Overdenkingen' ons hierbij helpen?

 1. Het is mijn natuur om oud te worden, het is onmogelijk om aan ouderdom te ontkomen.
 2. Het is mijn natuur om ziek te worden, het is onmogelijk om aan ziektes te ontkomen.
 3. Het is mijn natuur om dood te gaan, het is onmogelijk om aan de dood te ontkomen.
 4. Alles wat me dierbaar is en iedereen waar ik van houd, zijn van nature aan verandering onderhevig,
  het is niet te voorkomen dat ik van hen gescheiden raak.
 5. De gevolgen van de daden van lichaam, spraak en geest zijn mijn nalatenschap,
  mijn daden zijn mijn voortzetting.

Dag 4 Happy Continuation

Tijdens deze dag van aandacht gaan we met elkaar stil zitten/staan bij de 4e en de 5e Overdenking. Wat raakt jou in deze teksten? Hoe oefen jij met loslaten van wat je dierbaar is en waar je van houdt? En hoe kan het besef dat voortzetting van jouw waarden en aspiraties mogelijk is, daarbij helpen?

Als je niet verstrikt zit in het idee dat je wordt vernietigd en niet gevangen zit in het idee dat als je sterft, niet meer bestaat, dan kun je de waarheid zien dat je niet onvergankelijk bent maar ook niet wordt vernietigd.” 
Uit: Geen dood en geen vrees. Thich Nhat Hanh

Je kunt gaan zien dat je in elk moment in het verleden en in de toekomst herboren wordt; happy continuation 

Vandaag is er de gelegenheid ons opnieuw te laten inspireren door de beoefening en de lessen van Thich Nhat Hanh.

Programma: Er is een dharmalezing, er zijn (metta) meditaties, lichamelijke oefeningen, we lopen buiten in stilte, we gaan darmadelen en zingen samen.

Begeleiding door: Joriek Rijsenbilt, dharmaleraar.

JoriekVanaf 2004 kwam Joriek regelmatig in Plum Village waar zij Thay life ontmoette. Daar maakte ze kennis met de kracht van de Sangha en het inzicht van Interzijn. Dit opende voor haar de weg naar een diepere verbondenheid met al wat is. In juni 2011 trad zij toe tot de Orde van Interzijn en in juni 2022 ontving zij de Lamp. Lees meer over Joriek

Datum en tijden: Zondag 21 april 2024. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.00 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Vervoer: kom je met het OV dan kun je het ITC vanaf station Naarden-Bussum goed bereiken met de fiets. Zelf meenemen of OV fiets huren op station Naarden is mogelijk. Zie het kaartje voor de route.
Kom je met de auto, neem dan indien mogelijk iemand mee. Via het inschrijfformulier kun je dit aangeven. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit-aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijs is voor wie het goed kan betalen € 30. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 22,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 15.
In de deelnameprijs worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal betalen.

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 15 november 2023 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).
Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contactliaprogramma@aandacht.net

De serie als geheel bestaat uit 5 dagen. Je kunt je voor iedere dag apart inschrijven.

 1. zondag 14 januari: Omgaan met kwetsbaarheid, met Miranda van Schadewijk en Renate Glerum
 2. zondag 25 februari: Leven met verlies en verandering, met Hilly Bol
 3. zondag 24 maart: Vreugde voeden, word ik daar gelukkig van? met Verena Böttcher
 4. zondag 21 april: Happy Continuation met Joriek Rijsenbilt
 5. zondag 2 juni: Klimaatangst in de ogen kijken met de Earth Holders sangha

Evenement Eigenschappen

Startdatum 21-04-2024 10:00
Einddatum 21-04-2024 16:00
Max. deelnemers 55
Nog beschikbare plaatsen 6
Prijs per persoon 15 - 30 euro
Locatie ITC, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma , Dag in Aandacht

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatie Kaart