Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

25 september 2022

The way out is in

Door Baltus van Laatum

Deze zin van Thich Nhat Hanh inspireert mij elke dag opnieuw. Het helpt me bij het beantwoorden van vragen die dagelijks langskomen in mijn onderwijspraktijk als natuurkundeleraar in Amsterdam.

Ik was tien jaar werkzaam in het onderwijs, toen ik besloot mee te doen aan het traject Pedagogische Tact van het NIVOZ. De eerste vragen die me daar gesteld werden: ‘Wat voor leraar wil je zijn?’  ‘In welke situaties bén je die leraar?’  ‘In welke situaties ben je niet de leraar die je wilt zijn?’. Het traject pedagogische tact zet aan tot reflectie en naar binnen kijken met als doel bewustwording van wie je bent, en hoe je overkomt op anderen. Wat ik daar leerde was het perspectief van de leerling innemen. Wat heeft die leerling nodig? Wat kan ik op welk moment doen om er voor die leerling te zijn? Over dit traject en wat me dat heeft opgeleverd heb ik eerder artikelen geschreven die zijn gepubliceerd op de site van het NIVOZ.

one buddha is not enough

Na dit traject ging op zoek, om dat wat ik had geleerd te kunnen blijven onderhouden. Het duurde twee jaar voordat iemand mij zei eens naar Plum Village te gaan. Het was herfst 2018 dat ik daar kwam en ik meteen voelde dat het bracht wat ik zocht. Het bezoek zette me aan dagelijks te gaan mediteren, en ik nam het advies van Thich Nhat Hanh ter harte om me aan te sluiten bij een sangha. 

Het mediteren geeft me rust en vertrouwen. Vertrouwen dat ik in situaties handelingsverlegen mag zijn. Vertrouwen dat het in sommige situaties met klassen, leerlingen, ouders en/of collega’s niet gaat zoals ik verwachtte, maar dat ik, sta als een berg, die onder alle omstandigheden zichzelf blijft. Ook al mediteer ik nu dagelijks en bezoek ik frequent een sangha, ik heb het idee nog maar aan het begin te staan van het pad dat antwoord geeft op alle vragen (de way in).

Op een van de laatste onderwijsretraites onder leiding van Tineke Spruytenburg en Miles Dunmore ontstond het idee om een Nederlandstalige OnderwijsSangha te starten. Ik vroeg Tineke en Eveline Beumkes om raad en deed een oproep via de nieuwsbrief van Leven in Aandacht. Joost Vriens van de sangha Eindhoven meldde zich. Hij is al 40 jaar werkzaam in het onderwijs, is van oorsprong docent levensbeschouwingen, en zeer geoefend in het begeleiden en coachen van leerlingen en docenten. Joost schrijft nu elke week een uitnodigingsmail en begeleidt de Sangha-avonden. De afgelopentwee maanden waren we elke zondagavond met zijn drieën. We steunen elkaar en sterken elkaar, door samen te mediteren en dharma te delen. We ervaren dat dit ons veel brengt. We verwachten dat het andere docenten, leraren en leraressen ook veel kan geven, en nodigen elke docent uit om kennis te maken, een keer mee te doen. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over de Nederlandstalige OnderwijsSangha, ga dan naar de webpagina van de Online onderwijssangha op Leven in Aandacht.