Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Luisteren naar de stemmen van Moeder Aarde

Luisteren naar de stemmen van Moeder Aarde

RETRAITEWEEKEND MET DE EARTH HOLDER COMMUNITY, DOMINIQUE HERMANS VAN WAKE UP EN MANON DANKER VAN 'THE WORK THAT RECONNECTS' 

Tijdens deze retraite willen we de innerlijke rust en stilte opzoeken, onder meer met stille en geleide zitmeditaties en loopmeditatie. Daarnaast zal gesproken worden over hoe de traditie van Thich Nhat Hanh ons kan helpen ons voor te bereiden op wat ons te wachten staat en hoe wij onze stabiliteit daarbij kunnen bewaren.

Natuurlijk kunnen jullie op jullie Moeder rekenen. 
Ik ben er altijd voor jullie geweest. 
Maar lieve kinderen, kan ik op jullie rekenen?         
Thich Nhat Hanh in Love Letter to the Earth

Ooit leefden wij in harmonie met Moeder Aarde. Gedurende de vele generaties voorouders is sindsdien deze harmonie verloren gegaan. We zijn het gewoon gaan vinden, dat je de Aarde kunt bezitten, opdelen, uitbuiten en gebruiken om afval op te dumpen. Hoewel dit tot een vorm van ongekende welvaart heeft geleid, gaan we nu steeds meer de prijs daarvoor betalen. Door de opwarming van de aarde, het verlies aan biodiversiteit, het irreële economische groeimodel en nog veel meer bedreigingen van het leven op Aarde, gaan we een onzekere toekomst tegemoet. Radicale veranderingen in onze manier van samenleven en onze verhouding tot Moeder Aarde zijn nodig om het leven in de toekomst te beschermen. Hoe kunnen wij werkelijk luisteren naar de Aarde. Wat is daarvoor nodig? Hoe maken we contact met de natuur in en om ons heen? Hoe kun je dat doen, precies waar je nu bent?  We kunnen vertragen, stil zijn, maar ook werken met klank, voelen, uiten, delen, schrijven. En hoe kun je de inspiratie, die dit brengt, omzetten in een visie en actie?

Deze retraite komt voort uit de samenwerking van de Earth Holder Community Nederland en Manon Danker, sinds 2015 facilitator van the Work that Reconnects, met als grondlegger Joanna Macy.

Het werk van Thich Nhat Hanh en Joanna Macy sluit mooi op elkaar aan. De methodiek van the Work that Reconnects en de spiraal met de 4-fasen van dankbaarheid, het eren van onze pijn, kijken met nieuwe ogen en het voortgaan zijn in de retraite ingeweven.

Onze emoties krijgen een plek waar ze uitgesproken kunnen worden. Wij maken ruimte voor een rouwcirkel waarbinnen wij ons uit kunnen spreken over wat op ons hart drukt.

Door te kijken wat emoties ons eigenlijk vertellen kunnen we met die boodschap meer de wind in de zeilen krijgen. Wij zullen aan het werk gaan met de stappen die wij willen nemen om de wereld waar we naar verlangen samen vorm te geven. En in ons bewustzijn versterken wat ons kracht en hoop geeft in deze tijd.

Begeleiding: De retraite wordt begeleid door Look Hulshoff Pol, Haiko Meelis, en Miranda Zuurhout van de Earth Holder Community Nederland,  Dominique Hermans van Wake Up en Manon Danker en Margriet Schager van the Work that Reconnects.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum/ tijd: Het weekend start vrijdag 25 oktober 2024 om 18 uur met een lichte maaltijd. Je bent welkom vanaf 16 uur. Het programma eindigt zondag 27 oktober om 16 uur. Na gezamenlijk opruimen en schoonmaak kunnen we uiterlijk 17 uur naar huis.

Locatie: Conferentiecentrum Bosoord in Loenen bij Apeldoorn. Lees meer over de faciliteiten van Bosoord.

Vervoer: OV met trein en bus: er zijn enkele buslijnen die in de buurt van Bosoord stoppen. Raadpleeg voor actuele informatie de reisplanner van de NS of OV9292.
Voor wie met de auto komt: er is voldoende parkeerplek bij Bosoord. Bedenk of je iemand mee kunt nemen of ophalen bij een station.  Een week tevoren sturen we een carpoollijst rond zodat je kunt afspreken om met elkaar mee te rijden

Kosten: De deelnameprijs voor een 2-persooskamer bedraagt € 290, voor wie het geod betalen kan. Je ondersteunt hiermee ook anderen. Voor wie minder te besteden heeft, is de prijs € 217,50. Studenten en mensen in een soortgelijke financiele situatie betalen € 145. 
Huur van een linnenpakket (lakens plus handdoeken) kost € 6.50 extra.
Er zijn 1-persoonskamers beschikbaar. De toeslag hiervoor bedraagt € 36,25.

In deze prijzen worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal doneren.

Aanmelden: Je kunt je vanaf 1 augustus 2024 online aanmelden via deze website. Zie de knop Inschrijven, helemaal onderaan deze aankondiging (verschijnt tzt). 

Annuleringsvoorwaarden: Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net 

Evenement Eigenschappen

Startdatum 25-10-2024 18:00
Einddatum 27-10-2024 17:00
Registratie Startdatum 01-08-2024
Max. deelnemers 28
Nog beschikbare plaatsen 28
Prijs per persoon 145 - 290
Locatie Bosoord, Loenen
Categorieën Verdiepingsprogramma , Meerdaagse retraite

Locatie Kaart