Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Toepassen van de Vijf Aandachtsoefeningen

Toepassen van de Vijf Aandachtsoefeningen

 In het najaar van 2024 en winter 2025 bieden wij opnieuw een serie van vijf verdiepingsdagen aan over de toepassing van de Vijf Aandachtsoefeningen in het dagelijkse leven. De serie wordt begeleid door Jacquelien van Galen en Marijke Steenbergen, beiden lid van de Orde van Interzijn.

De Vijf Aandachtsoefeningen (5AO) zijn een concrete manier om met liefdevolle aandacht ('mindfulness') te leven. Ze helpen om ons bewustzijn van lijden te vertalen naar een voedend, helend en beschermend handelen, in al ons doen en laten – denken, spreken en handelen. Ze zijn een prachtige weergave van de leringen van de Boeddha en de inzichten van Thich Nhat Hanh. Tegelijk hebben ze een universele spirituele waarde en bieden ze ons een niet-sektarisch pad van beoefening dat toegankelijk is voor alle mensen.

Als je kennis neemt van de Vijf Aandachtsoefeningen of ze op een retraite hebt aangenomen, lijkt het zo gemakkelijk om ze toe te passen in het leven van alledag. Maar vaak is dat niet zo eenvoudig in onze drukke levens. Hierover delen en samen oefenen kan helpen om de oefeningen dieper te laten wortelen in ons dagelijks leven. Door de 5 AO te bestuderen zien we steeds helderder hoe elke zin nieuwe deuren opent op het pad van leven in aandacht.

Op de vijf verdiepingsdagen staat per keer één AO centraal. Je bent van harte uitgenodigd om alle vijf de dagen met ons te oefenen. Op de dagen zelf is er ruimte om je vragen, moeilijkheden, uitdagingen en inzichten rondom de AO met elkaar te delen. Natuurlijk is er tijdens deze dag ook gelegenheid om met elkaar in de traditie van Thich Nhat Hanh loop-, eet- en zitmeditatie te beoefenen. 

Ervaring van een deelnemer aan een eerdere serie:

We hebben allemaal samen nu een fantastische tijd gehad in deze opleiding en ook een Sangha samen gevormd door het herhaalde dharma-delen. Er is zo’n verbondenheid gekomen. We konden kwetsbaar delen in moeilijke zaken. Maar wat zo bijzonder was dat er hier ook een vrolijkheid en positiviteit gedeeld werd. 

Voor wie? De verdiepingsdagen zijn bedoeld voor iedereen die bekend is met de traditie van Thich Nhat Hanh en die samen met andere deelnemers de eigen beoefening wil verrijken en verdiepen. Het maakt niet uit of je de Vijf Aandachtsoefeningen hebt aangenomen of niet.

Data en tijden
De bijeenkomsten zijn op zaterdag. Het programma start om 10.00 en eindigt om 16.00 uur. Je bent welkom vanaf 9:30 uur.

19 oktober 2024

De eerste AO: Eerbied voor het leven

16 november 2024

De tweede AO: Werkelijk geluk

14 december 2024 

De derde AO: Ware liefde

18 januari 2024

De vierde AO: Liefdevol spreken en aandachtig luisteren

15 februari 2024

De vijfde AO: Heling en Voeding

De vijf dagen vormen één geheel. We verwachten dat je in principe alle dagen kunt deelnemen.

Locatie: MuntMeesters, Leidsekade 117-118, 3531 HD Utrecht. Goed bereikbaar met OV. Vanaf Utrecht Centraal is het ongeveer 15 min. lopen.

Begeleiding: Deze dagen worden begeleid door leden van de Orde van Interzijn: Jacquelien van Galen en Marijke Steenbergen.

JacquelienklJacquelien van Galen (li) is ordelid sinds 2004, zij oefent in de Reftersangha te Nijmegen.

 

 

 

marijke steenbergenMarijke Steenbergen (re) is ordelid sinds 2021, zij oefent in sangha Tuin te Utrecht.

 

 

Meenemen: Neem zelf je (vegetarische) lunch en een meditatiekussen mee. Het is comfortabel om ook warme sokken en een dekentje mee te brengen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. 

Kosten: De deelnameprijs is € 110 voor wie het zich goed kan veroorloven. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 82,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 55. In deze prijzen worden alleen de organisatiekosten gedekt. De begeleiders vragen na afloop Dana als dank voor het onderricht.

Aanmelden: De serie is volgeboekt. Je kunt je nog aanmelden voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net
Annuleringsvoorwaarden: tot 4 weken voor aanvang ontvang je 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna vindt geen restitutie meer plaats. De dagen vormen een geheel en zijn niet afzonderlijk opzegbaar.

Contact:  liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 19-10-2024 10:00
Einddatum 19-10-2024 16:00
Max. deelnemers 20
Nog beschikbare plaatsen 0
Prijs per persoon 55 tot 110 euro
Locatie MuntMeesters, Utrecht
Categorieën Verdiepingsprogramma

Sorry, dit evenement is volgeboekt. Lees de event-details voor meer info.

Locatie Kaart