Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Serie Compassievol Communiceren - dag 3/3

peace in oneselfSerie Compassievol communiceren

Een serie van drie verdiepingsdagen over Compassievol communiceren met dharmaleraar Eveline Beumkes, Albertine Smit, lid van de Orde van Interzijn, en anderen.

Dag 3: Niet gehecht zijn aan opvattingen, luisteren met een open hart 

In grotere en kleinere kring lijkt de polarisatie van meningen over tal van onderwerpen (politiek, Gaza, klimaat, vaccinatie, AI, vluchtelingenbeleid, complot-denken, enz.) toe te nemen, met het gevaar van steeds meer verwijdering en het creëren van vijandbeelden. In deze situatie is wat Thich Nhat Hanh ons leert over het cultiveren van een houding van openheid* en niet gehecht zijn aan eigen standpunten* van cruciaal belang en hier zullen wij deze dag op ingaan. Het thema van deze dag is openheid van geest.

'Niet gehecht zijn aan eigen opvattingen' kan in theorie nastrevenswaard klinken … maar bij een verschil van mening met een belangrijke ander over een onderwerp dat ons beiden zeer ter harte gaat, en waarbij we een tegenovergestelde visie blijken te hebben, kan het een flinke uitdaging blijken om dit nobele streven ook werkelijk in de praktijk te brengen: om een houding van openheid te bewaren, met oprechte belangstelling voor het gezichtspunt van de ander - zonder ons vast te bijten in onze eigen visie.

Wat kan ons helpen bij ons streven om een houding van ‘openheid’ en ’niet gehechtheid aan opvattingen’ in de praktijk te brengen? Hoe kunnen we deze intentie handen en voeten geven? Naast uitwisselen hierover zullen wij oefenen met vaardigheden die ons hierbij van pas kunnen komen, o.a. aan de hand van de gespreksvorm ‘de contemplatieve dialoog’.

Toelichting

*Het cultiveren van een houding van openheid (1) en niet gehecht zijn aan eigen standpunten (2) zijn de eerste twee van de Veertien Aandachtsoefeningen van de Orde van Interzijn (Order of Interbeing), die in 1966 door Thich Nhat Hanh tijdens de Vietnam-oorlog is opgericht.

Ook in de derde van de Veertien Aandachtsoefeningen, ‘Vrijheid van denken’, vinden we het thema van deze dag terug (‘openheid van geest’), evenals in de eerste van de Vijf Aandachtsoefeningen voor leken, ‘Eerbied voor het leven’.

De teksten van de Aandachtsoefeningen:

Begeleiding door: Albertine Smit, lid van de Orde van Inerzijn, en dharmaleraar Eveline Beumkes. Lees meer over hen beiden

Datum en tijden: Zondag 17 november 2024. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.30 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Vervoer: kom je met het OV dan kun je het ITC vanaf station Naarden-Bussum goed bereiken met de fiets. Fiets zelf meenemen in de trein of OV fiets huren op station Naarden is mogelijk. Zie het kaartje voor de route.
Kom je met de auto, neem dan indien mogelijk iemand mee. Via het inschrijfformulier kun je dit aangeven. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoollijst van rit-aanbieders toe aan alle deelnemers.

Kosten: De deelnameprijzen worden nog vastgesteld

Meenemen: Neem je eigen vegetarische lunch mee. Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig.

Aanmelden: Vanaf 17 juni 2024 is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.).
Als de dag is volgeboekt dan kun je je opgeven voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

De serie als geheel bestaat uit 3 dagen. Je kunt je voor iedere dag apart inschrijven. Maar ook is er de mogelijkheid in te schrijven voor de hele serie van 3 dagen. Let wel: dan kun je niet per dag afmelden maar alleen voor de hele serie tegelijk, conform de annuleringsvoorwaarden.

Evenement Eigenschappen

Startdatum 17-11-2024 10:00
Einddatum 17-11-2024 16:30
Registratie Startdatum 17-06-2024
Max. deelnemers 35
Nog beschikbare plaatsen 35
Prijs per persoon nog niet vastgesteld
Locatie ITC, Naarden
Categorieën Verdiepingsprogramma , Dag in Aandacht

Locatie Kaart